"Ermeni Soykırımı 24 Nisan'da Başlayıp Bitmedi"

"Ermeni Soykırımı 24 Nisan'da Başlayıp Bitmedi"

Erivan’da gerçekleşen “At the Foot of Ararat” (Ararat’ın Ayaklarının Altında) Uluslararası Medya Forum’u ana konuşmalarla devam ediyor.Forumun...

A+A-

Erivan’da gerçekleşen “At the Foot of Ararat” (Ararat’ın Ayaklarının Altında) Uluslararası Medya Forum’u ana konuşmalarla devam ediyor.

Forumun iki ana konuşmasını Ermenistan Ekonomi Bakanı Karen Chshmarityan ile Ermeni Soykırımı 100. Yıl Anma Etkinlikleri Sorumlusu Vigen Sargsyan yaptı.

Chshmarityan: Türkiye Ermenistan'ın DTÖ üyeliğini tanımalı

“1991’deki bağımsızlığımız ve sonrasındaki depremden sonra neredeyse elimizde hiçbir şey kalmamıştı” diyen Chshmarityan Ermenistan’ın bugün sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

“Büyük büyük babalarımız evlerinden koparılıp tehcire gönderilirken yanlarına altın değil kitaplarını aldılar” diye konuşan Chshmarityan doğal kaynakları ve çalışan nüfusu az olan Ermenistan’ın bu “entelektüel” birikimiyle ayakta olduğunu ifade etti.

“Ham maddeniz ve iş gücünüz olabilir. Ama modern ekonomik sistemleri bilmek zorundasınız. Biz entelektüel yatırıma çok önem veriyoruz. Bu yatırımla, kurduğumuz bankacılık sistemi, ekonomik ve sisteme ilişkin reformlarla Ermenistan bugün 1995’ten beri sürdürülebilir bir ekonomiye sahip, 2003’ten beri de ekonomik olarak büyüyor.”

Ermenistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Chshmarityan ilişkilerin ilerlemesi için Türkiye’nin Ermenistan’ı Dünya Ticaret Örgütü üyesi olarak tanıması gerektiğini söyledi.

“Biz her ülkeyle görüşmeye hazırız. Anacak yıllar içinde Türkiye Ermenistan ile ilgili ne ilişkilerinde ne de retoriğinde bir değişiklik yapmadı. Ermenistan pazarında Türkiye malları satılıyor ama Türkiye markasını, şirketini göremiyoruz. Türkiye Ermenistan’ı Dünya Ticaret Örgütü üyesi olarak görmüyor. Bence buradan başlayabiliriz.”

Sargsyan: Soykırımı konuşmaya devam edeceğiz

“Soykırım 24 Nisan 1915’te başlayıp bitmedi” diye konuşan Sargsyan soykırımın 1895’ten başlayıp 1923’e kadar süren bir dönemi kapsadığını, çok sayıda Ermeni entellektüelin, binlerce insanın tutuklandığını, öldürüldüğünü ya da ölüm yolculuğuna gönderildiğini, binlerce insanın da Der Zor’a gönderildiğini ifade etti.

“Soykırım suçu uluslararası hukukta açıkça tanımlanmıştır. Cezasız kalan soykırım kendisini yeniden tekrar eder. İnkar soykırımın son aşaması ve ‘yeni Osmanlıcılık’ politikasındaki Türkiye inkara devam ediyor. Bu tarihsel ve siyasi bir sorun ve bu gerçek milyonlarca insanı etkiliyor.”

“Türkiye’nin Ermenilere karşı düşmanca tutumu devam ediyor” diyen Sargsyan kapalı sınır sebebiyle Ermenistan’ın ekonomik zorluğa mahkum edilmeye çalışıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl başbakanken yaptığı 24 Nisan’a ilişkin açıklamayı “İnkarın sofistike edilmiş hali” olarak değerlendiren Sargsyan bu sene de Çanakkale Anması için** Serj Sarkisyan’ın Türkiye hükümeti tarafından çağrılmasının bu inkarın devamı olduğunu ifade etti. Sargsyan konuyla ilgili “Almanya’nın 2. Dünya Savaşı’nda bir zaferini kutlamak istemesi” gibi benzetmesi yaptı.

Soykırımın 100. Yıl etkinlikleri hakkında da bilgi veren Sargsyan bu sene anmalar kapsamında siyasi, akademik ve kültürel birçok etkinliğin gerçekleştirileceğini ifade etti. Sargsyan bu etkinlikler kapsamında soykırımdan kaçan Ermenilere yardım eden ülkelere, misyonerlere, diplomatlara, Ermenileri evlerinde saklayan Türk ve Kürtlere, binlerce soykırımdan kurtulan yetimi koruyanlara ve soykırımı tanıyan hükümetlere teşekkürlerini sunmak istediklerini ifade etti.

Sargsyan “Hayatta kalanlar için bu gerçeği konuşmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (EA)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.