Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli ölene dek mücadeleye devam...

Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli ölene dek mücadeleye devam...

Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli ölene dek mücadeleye devam...Alevi gençlerin önemli bir bölümü Hacı Bektaş Veli’yi,...

A+A-

Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli ölene dek mücadeleye devam...Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli ölene dek mücadeleye devam...

Alevi gençlerin önemli bir bölümü Hacı Bektaş Veli’yi, büyük bir felsefeci olarak kabul ediyor.

İLHAN BAŞGÖZ'ÜN RADİKAL GAZETESİNDEKİ YAZI DİZİSİ - 2

Aleviliği sosyalist devrimcilik olarak gören iki örnek var. Bunlardan biri Che Guavera'yı örnek almış: Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli!.. İkinci yazı şöyle: Burada senin ve Hazreti Ali'nin yolunda ve devrimciliğin izinde yürüyorum

İmza defterinde rastlanan önemli konulardan biri tekkeyi ziyaretten duyulan huzur ve mutluluk. Bu duygu dokunaklı ifadelerle ve büyük bir coşku ile sunuluyor bize. Bu konuda seçtiklerim şunlar:

Sevgili Hünkârım! sana geldim, huzur buldum.

Ya erenler! Huzura geldim. Çok büyük maneviyata kavuştum. Gönlüm huzur doldu.

Hacı Bektaş’a yeni geldim. Burada huzur içinde oynadım, koştum. Ben bir çocuğum.

İstanbul’da çalıştığım için izin alıp gelemiyordum. Otuz sene geçti. Gelip Hacı Bektaş Dergâhı’nı görünce Tanrı’nın sevgisi beni mestetti.

İlk defa huzura geliyorum. Kurbanımı kestim. İçime dolan mutluluğu, huzuru kelimelerle ifade etmeye kalksam her halde defterin yarısını yazarım. Saygılarımla.

Hünkârım! Senin yanımızda olduğunu biliyorum ve hissediyorum. Umudumun bitiş noktasında hep senin sevgin ve bizlere bıraktığın eşi değeri bulunmayan mirasınla yaşıyoruz.

Sana geldim huzur buldum. Bütün insanlık âlemine huzur eyle.

Buraya geldim, güzel buldum. Buradan çıkmak istemiyorum. (Selda)

Buraya dördüncü gelişim, dört yıl daha kalsam, doyamam.

Burada bütün dertlerimi unutuyorum.

Sonsuz bir huzurla doldu içim, hiçbir nefsi tatminin sağlayamayacağı kardeşlik, iyilik ve güzellikten gelen bir huzurla. (Yeliz)

Hacı Bektaş Veli’yi anmak ruha büyük bir ferahlık verir. (Eylem, Kamil)

Hacı Bektaş Veli’nin sözlerini okudum, sonsuz bir huzurla doldu içim.

Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli ölene dek mücadeleye devam...İnsan buralarda kendini daha farklı hissediyor. Bir anda insanın ruhunu saran bu dağlar, bu taşlar insanı dünyanın dışındaki farklı âlemlere taşıyor. Bunu yaşamanın bir ayrıcalık olduğuna inanıyorum. İnanmak kadar büyük bir duygu yok.

Ben 11 yaşındayım. Adım Serkan. Yüce Hacı Bektaş Veli! Bizlere büyük emekler vermişsin. Ben Hacı Bektaş Veli’yi seviyorum.

Almanya’dan gelen bir ziyaretçinin yazdıklarında, yurt sevgisi ile Hacı Bektaş Veli sevgisi coşkulu bir ifade ile birleşiyor:

Memleketim! Canım babam yurdu! Havan başka, kokun başka, adın tadın başka. Seninle gurur duyuyorum. Buraya gelince dünyam değişiyor. Hacı Bektaşım! diye gururla söylüyorum. Pirim, canım, can dostum elveda! (Hafise, Almanya’dan)

‘İnandığıma inandım’

Sevük ailesi ise inanışlarında kuşkulu imiş. Hacı Bektaş ziyareti onların inancını tazelemiş:

İnancım yoktu. Ziyaretine geldim. Yazıları okudum. Ve inandığıma gerçekten inandım.

Bu kişisel huzur ve mutluluğun yanında ziyaretçilerden bir bölümü Alevi olmanın gururunu da ifade etmiş. Bu ifadede bir yandan yüzyıllar süren bir baskıdan kurtulmanın mutluluğu, bir yandan da bundan gelen aşağılık duygusunun ince bir ifadesi var:

Ben Alevi’yim Aleviliğimle gurur duyuyorum.

Alevi’yim; Alevi olduğumdan her zaman gurur duydum.

Biz Bektaşi Alevileri olarak Alevi olmaktan gurur duyuyoruz.

Ben Şiilerdenim, Kızılbaşlardanım, Alevi’yim, mutluyum, gururluyum. (Esra, Mikail)

Alevilik çok güzel bir inanıştır. Türkiye genelinde dışlanmakta, bu nedenle saklanmaktadır. Değerli Hacı Bektaş Veli ve Ali inananları! Artık hiçbir şeyi saklamayalım.

İmza defteri Hacı Bektaş öğretisini bir felsefe inanışı olarak yorumlayan gençlerin görüşlerini de içine almış, bunları aktarıyorum:

Hacı Bektaş Veli’ye inanmak onun felsefesine inanmak onu yaşatmak demektir Bektaşilikte ve Alevilikte kula kulluk yoktur. İnanışlarımızı bu bağlamda tekrar değerlendirmek gerekir. İnanç içinde, umut içinde, Bektaşiliğe Aleviliğe yakışır tavır içinde olmak biz gençlere düşen en önemli sorumluluklardan biridir. (Mualla)

Ben derim ki, Hacı Bektaş Veli en büyük felsefecidir. Bilim adamlarından biridir.

Biz bırakmış olduğunuz aydınlık yolunuzdan yürümeye gayret eden bir insan olarak, insan haklarını, kadın erkek eşittir ilkesine ışık tutan büyük evliya olmanızı kabul ediyorum. Sizin ve Ehl-i Beyt’in yolunda doğruluk ve dürüstlük var. Hukuk, adalet, insan hakkı ve insan saygısı var. Sizin gibi büyük evliyaları tanımayanlar Müslüman olamazlar. Onlar Emevi, Osmanlıların gölgesinde kalan bağnaz insanlardır, insanlara zulmeden, katleden insanlardır. Huzurunuzda onlardan davacıyım. (Yusuf)

Umarız felsefemiz tutuculuktan, yobazlıktan uzak, çağa ayak uydurarak, çağdaş ve demokrat şekilde kendini sonsuzluğa kadar taşır. (Ilgın, Belgin)

Büyük Türk İslam düşünürü! Fikirlerini modern dünya 50 yıl önce keşfetti. İnsancıl, insanı seven, Hak yoluna giden fikirlerin dünya durdukça yaşayacak. (Aile adına Rıza)

Çağlar ötesinden insan sevgisini temel felsefe kabul eden, hümanizmin kurucusu, büyük Türk düşünürü! Bilimin, İslamın Hacı Bektaş Veli(nin) mistik düşüncelerden ziyade, insanlığa ve demokrasiye katkıları ile anılmasını dilerim. Zira büyük düşünür pozitivist felsefesi ile insanı daima ön plana çıkaran, bireylerin insan-ı kamil kalması için bir düşünce sistemi oluşturması gerektiğini sistematikleştirmiş, dünyada bütün dinlerin birliğini savunmuş, bir mezhep sevgisi, Tanrı sevgisi olduğunu işlemiş büyük filozof. Bütün insanlığa daha nice yüzyılar ışık tutmasını dilerim.

Hacı Bektaş sevginin adıdır. Onun ili, mekânı, zamanı yok. O hepimizin umudu, dermanıdır. Elbet onun da bir ili, bir anası, babası, dili var. Bunlar beşiktir. Hacı Bektaş sığmaz beşiklere, baksana insanlar yüz sürüyor eşiklere. (Derman)

Hacı Bektaş Tekkesi ziyaretçileri, aileden başlayan, ulusu ve bütün insanlığı kucaklayan evrensel bir dostluk ve kardeşlik mesajı vermişler bize. Döğüşülmeyen sevişilen, silahsız ve kavgasız, kardeşçe yaşanan bir dünya özlemi bu.

Hünkâr Efendim! Biliyoruz birgün bütün bu savaşlar, kardeşlik kavgaları son bulacak. Elimize, dilimize, belimize daima sahip olacağımıza söz veriyoruz.

Bu dünyada ayrımsız, bütün insanların bir sayıldığı bir hayat istiyoruz. Biz daha çocuk olmamıza rağmen dünyadaki eşitsizliklere isyan ediyoruz. (Gül)

Tüm Alevilerin kardeşlik içinde yaşaması dileğiyle “gelin canlar bir olalım”.

“İnsanlar birbirini sevsin; hayat çok güzel.”

Can dostlar! Bu memleketin insanları iseniz kardeşlik ve barış içinde yaşayınız. Lütfen biliniz ki insanlık ve dostluk ölmedi. Sevgili canlar dost kalın. (Ümit)

Dünyada tüm insanlar dostluk ve barış içinde yaşamalı. Hiçbir zaman insanın kanını yere dökmemeli diyorum. (Şebnem)

Ben Hacı Bektaş’lıyım. Arkadaşlarım Linda ve Berrin’i buraya getirdim. Biz üniversitede okuyoruz. Tüm insanlığın kardeş, barış ve özgür olmasını, savaşların olmadığı bir dünyada yaşaması dileğiyle.

Tüm dünyada, dostluk,barış, sağlık olsun.

Herkesin ayrım yapılmadan, kardeşçe geçinmesi dileğiyle. (Eylem)

“Düşmanın bile olsa insan olduğunu unutma” diyen yüce sesin dediği gibi bütün insanlara insan gibi davranalım. Kürt, Sünni, Hıristiyan, Yahudi herkesi sevelim. (Özkan)

Dileğim tüm dünyanın barış, mutluluk ve huzur dolu olmasını senden temenni ederiz. İnşallah çocuklarımız parlak, aydınlık ve temiz bir dünyaya sahip olurlar. İnsanoğlu hiçbir zaman bomba sesleri ile uyanmak istemiyor. Ve bunu hak etmiyor. Tüm kalbimizle barış dolu, aydınlık dolu, kardeşlik dolu bir dünya dileğiyle. Her şey sevgi ile olsun. (Gülkadem)

İnsanlar senin düşüncelerini keşke anlamış olsalardı da bugün bu kötülükler, düzenbazlıklar, kardeş kavgaları ve bir yığınn çirkeflik olmasaydı. Sen ne kadar demişsen de ‘incinsen de incitme’ insanlar incinmeden incitirler; sen her ne kadar demişsen de ‘sevgiyle dol’, insanlar kinle, nefretle kavgayla , kötülükle dolu. Ama şunu çok iyi biliyorum ki, bir gün bu insanlar seni anlayacak; vakit çok geç olsa da seni anlayacaklar. Tanrının rahmeti üstüne olsun. (Monika)”

İmza Defterinde Aleviliği sosyalistlik ve sosyalist devrimcilik olarak anlayan iki örnek var. Bunlardan biri Kübalı devrimci Che Guavera’yı örnek almış. Yazının başına büyük harflerle, hem de kafiye düşürerek şöyle yazmış:

Ernesti Çe, Hacı Bektaş Veli!

Deniz Gezmiş’ten sonra devrimciliğin en büyük ateşini taşıyan bizler, her zaman, ölene dek bu mücadelemize devam edeceğiz.

İkinci yazı şöyle: Burada senin ve Hazreti Ali’nin yolunda ve devrimciliğin izinde yürüyorum.

Cemevi defterinde Atatürk’ün bugünkü Alevi inancı içinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu gösteren ifadeler şunlar:

Biz Bektaşi Alevileri olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Hacı Bektaş Veli ve Atatürk’ün yolundan asla dönmeyeceğiz.

Sevgili Hacı Bektaş Veli ve Hazreti Ali! Sizi çok seviyorum. Atatürk kadar seviyorum. Atatürk gibi sizi çok özlüyorum. Ben Alevi Türk çocuğuyum.

Ben derim ki, Hacı Bektaş Veli en büyük felsefecidir. Devamı Mustafa Kemal ve Atatürk ilkeleridir. Türkiye Cumhuriyeti var oldukça bu ikili var olacaktır.

Biz Hacı Bektaş Veli Alevileri olarak Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetinde bulunmaktan gurur duyuyoruz. (Canan)

Şah-ı Evliya sana inandım. Mustafa Kemal de senin kardeşin. (Dürdane)

Hacı Bektaş Veli’nin ve Ata’nın izniyle sizleri saygı ile anıyorum.

Hacı Bektaş Veli’nin ve Ata’nın izindeyiz.

YARIN: Sünni olarak Aleviliği benimsedik

İLHAN BAŞGÖZ / Radikal - 24.08.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.