Ertuğrul Günay para istedi, Aleviler 'vermeye hazırız' dedi

Ertuğrul Günay para istedi, Aleviler 'vermeye hazırız' dedi

MADIMAK OTEL'İ MÜZE YAPMAK İÇİN İŞ PARAYA KALDIYSA..O kısmı kolayMadımak'ı müze yapmak istediğini ama kamulaştırma bütçesi olmadığını söyleyen...

A+A-

MADIMAK OTEL'İ MÜZE YAPMAK İÇİN İŞ PARAYA KALDIYSA..

O kısmı kolay

Madımak'ı müze yapmak istediğini ama kamulaştırma bütçesi olmadığını söyleyen Bakan Ertuğrul Günay'a Aleviler'den yanıt: Samimiyse biz o parayı toplarız...

BU KEZ BÜTÇE GEREKÇESİ

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te 35 insanın katledildiği Madımak Otel'inin müze yapılması için yükselen toplumsal talepler çeşitli gerekçelerle karşılıksız bırakıldı. Bu kez de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir televizyon programında Madımak Otel'i müze yapmak istediklerini ancak kamulaştırma için gerekli bütçeye sahip olmadıklarını söyledi. Ancak Günay'ın bu açıklamasına yanıt gecikmedi ve Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, Türkiye genelinde başlatılacak bir kampanyayla bu meblağı karşılamaya hazır olduklarını belirtti.

SAMİMİ BULMAYANLAR OLDU

Eser şöyle konuştu: "Sayın Günay 'Alevi açılımı'yla ortaya çıkıp, içinden türban çıkaran hükümetin bir bakanı ve Sivas katliamı da bu zihniyetin bir eseri. Ancak 'incinsen de incitme' felsefesinin mirasçısı yurttaşlar olarak biz, Sayın Günay'ı sözlerine sadık kalırsa takdir ederiz." Bu arada PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç, Bakan'ın açıklamasını samimi bulmadığını ama müzenin bütün sorumluluğunu yüklenebileceklerini söyledi. Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise Bakan'm 'bütçe yokluğu' açıklamasını hakaret olarak değerlendirdi.

Ertuğrul Günay para istedi, Aleviler 'vermeye hazırız' dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Madımak Oteli'nin müze yapılmasını istediği ancak binayı kamulaştıracak bütçeye sahip olmadığı yönündeki açıklamalarına Alevi örgütlerinden yanıt gecikmedi. Alevi - Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, Türkiye genelinde düzenlenecek bir bağış kampanyasıyla müze için gereken mali kaynağı yaratmaya hazır olduklarını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bir televizyon kanalında Madımak Oteli'nin müze yapılması yönündeki düşüncelerinin sorulması üzerine verdiği yanıtlar yeni bir tartışmayı başlattı. Günay'ın, "Bu olayı düşündüğümde içim yanıyor. Oradaki masum insanlar polisin, askerin, hükümetin gözleri önünde güpegündüz acımasızca yakılmışlardır. Bu bir vahşettir. Dünyanın gördüğü en vahşi katliamlardan biridir. Buranın kamulaştırılarak müzeye dönüştürülmesi, birçok işleme ve statüye tabi. Şu durumda binanın kamulaştırılması için yeterli bütçeye sahip değilim. Ama bir bütçe temini ya da kurumlardan destek alınması durumunda müze talebinin gerçekleşmesini de düşünebilirim" sözlerini değerlendiren Alevi - Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, olumlu yaklaşımı ve sözleri için Bakan Günay'a teşekkür ettiğini belirterek sözlerindeki samimiyetini görmek istediklerini söyledi.

ALEVİLER LAF DEĞİL SAMİMİ ADIM BEKLİYOR

Alevi - Bektaşi kurumları olarak Madımak'ı müze olabilmesi için Bakanlığın ihtiyaç duyduğu bütçeyi temin etmeye hazır olduklarını ifade eden Eser, "Sayın Bakanın 'evet' demesi durumunda ülke çapında kampanya başlatarak bu sorunu kısa sürede çözeceğimize inanıyoruz. Başbakan, ülkede yaşayan herkesin hükümeti olduğunu ısrarla söylemektedir. Başbakanın bu sözleri Aleviler'i kapsamıyor olmalı ki altı yıldan bu yana hükümetin Başbakan dahil hiçbir üyesi, hiçbir çağrımıza yanıt vermemiş, hiçbir sorunumuzu çözmemiştir. Bu bakımdan sayın Günay'ın 'Alevi açılımıyla' ortaya çıkıp, içinden türban çıkaran hükümetin bir bakanı olduğunu ve şimdi söz ettiğimiz Sivas katliamının da işte bu 'türban mağduru' denilen zihniyetin bir eseri olduğunu elbette biliyoruz. Bunu unutmayan ancak 'incinsen de incitme' felsefesinin de mirasçısı olan çağdaş yurttaşlar olarak bizler, sayın Günay'ın sözlerine sadık kalarak müze beklentimizi gerçekleştirmesi durumunda da bu yaklaşımını taktirle karşılarız" diye konuştu.

VOLKAN ŞAHİN - BİRGÜN

'Alevi toplumu müzesini yapacak güçtedir'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Kazım Genç:

"Biz Aleviler değil destek, konunun tamamını çözmeye hazırız. Yeter ki devlet tarafından müze olma kararı alınsın ve müzenin düzenlenmesinin sorumluluğu bize bırakılsın. Biz Madımak'ın, katliamlara karşı duruşu simgeleyen bir ibret olması gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Öte yandan devletin 'ödeneğim yok' iddiasını samimi bulmuyorum. Bir devlet düşüneceksiniz ki, bedeli ve geliri milyarları bulan bir oteli istemeyecek. Bu mümkün değil. Ancak yine de, devlet bu tarz samimiyetsiz iddiaların arkasına saklansa bile, biz bunu karşılamaya hazırız. Alevi toplumu şehitlerinin müzesini yapacka ekonomik güçte ve duyarlılıktadır."

Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu:

"Madımak konusunda hükümetin birşey yapmamasının ötesinde bütçe yokluğu gibi bir açıklama yapmasının bir hakaret olarak görüyorum. Cumhuriyet döneminde camilere ve imamlara trilyonlarca bütçe ayrıldığını biliyoruz. Devletin Aleviler konusundaki farklı tutumu burada da dikkati çekiyor. Bu açıklamalar devletin Alevilere karşı yıllardır gösterdiği saygısızlığa denk bir saygısızlıktır. Kültür Bakanı nezdinde devleti samimi bulmuyorum, ancak federasyonun önerisini sonuna kadar destekliyorum.

BİRGÜN - 21 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.