Erzincan'da Alevi Dernekleri Mehmet Ali Erbil'e tepki gösterdi

Erzincan'da Alevi Dernekleri Mehmet Ali Erbil'e tepki gösterdi

Erzincan'da bir Cumhuriyet Meydanı'nda biraraya gelen yüzlerce kişi, sunduğu televizyon programında Alevi vatandaşları rencide ettiği gerekçesiyle Mehmet...

A+A-

Erzincan'da bir Cumhuriyet Meydanı'nda biraraya gelen yüzlerce kişi, sunduğu televizyon programında Alevi vatandaşları rencide ettiği gerekçesiyle Mehmet Ali Erbil'i protesto etti.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, "Kamuoyu oluşturma araçlarından biri olan televizyonda milyonların gözü önünde Mehmet Ali Erbil'in kullandığı bu ifade yakışıksızdır, çirkindir, ayıptır." dedi.

Geçtiğimiz hafta Star Televizyonu'nda sunduğu Çarkıfelek programında Erzincan'dan bağlanan bir vatandaşa 'Mum söndü mü oynuyorlar, ne yapıyorlar?' diyen Mehmet Ali Erbil, Alevi vatandaşları rencide ettiği gerekçesiyle tepkileri üzerine çekmişti. Bu nedenle çalıştığı Star Televizyonu da programı yayından kaldırmıştı. Ancak ünlü sunucuya tepkiler sürüyor.

Erzincan'da çok sayıda Alevi vatandaş Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Mehmet Ali Erbil'i kınadı. Vatandaşlar adına bir açıklama yapan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, "6 Ekim 2010 tarihinde Star TV de canlı olarak yayınlanan Çarkıfelek programında bir kez daha Alevilere ve Alevi inancına iftira ve hakaret edilmiş, program sunucusu Mehmet Ali Erbil, program içerisinde 'Mum söndü mü yapıyorsunuz orada' ifadesi ile bilinç altına kazınan bir ön yargıyı açığa çıkarmıştır. Kamuoyu oluşturma araçlarından biri olan televizyonda milyonların gözü önünde Mehmet Ali Erbil'in kullandığı bu ifade yakışıksızdır, çirkindir, ayıptır. Aynı televizyonda bir süre öncede bir evlilik programında kendine eş arayan 80 yaşındaki bir kişide 'Ben Kızılbaş mıyım ki?' sözlerini kullanarak Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunmuştur." dedi.

Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınadıklarını vurgulayan Düzgün, "Artık Alevilerin canına tak etmiştir. Siyasi iktidarın Alevilere yönelik nefret söyleminin iyice azgınlaştığı bir dönemde Mehmet Ali Erbil'in sergilediği bu ayıp Türkiye'de 'eline, diline, beline sahip ol' ilkesinin inancının temeline oturtan milyonlarca insanı incitmiştir." diye konuştu.

"ZORUNLU DİN DERSİNDE SÜNNİLİK EĞİTİMİ VERİLİYOR"

Düzgün, ayrıca okullarda verilen din eğitimine de değindi. "Biz Aleviler yıllardır din kültürü adı altında yapılan zorunlu din eğitiminin kaldırılması için mücadele yürütmekteyiz. Din kültürü dersinde, dinler hakkında bir genel kültür verilmemektedir. Din kültürü adı altında Sünnilik eğitimi ve öğretimi yapılmaktadır. Bu eğitim üstelik 10 yaşındaki çocuğa zorla verilmektedir." ifadelerini kullandı.

Açıklamaya, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Erzincan Şubesi, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Şubesi, Tuncelililer Derneği Erzincan Şubesi, Eğitim Sen Erzincan Şubesi, Ulalar Cem Evi, Alevi Kültür Dernekleri Mollaköy Şubesi, Altınbaşak Cem Evi, Geçit Cem Evi, Mertekli Cem Evi ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çağlayan Şubesi tarafından da destek verildi.

Açıklama esnasında Dilforoz Yıldırım isimli bir vatandaş, "Erbil nerede çıksın ortaya, yazıklar olsun Erbil'e yazıklar olsun." diye bağırması dikkat çekti.

Beyazgazete.com - 8 Ekim 2010

Erzincan'da Aleviler Mehmet Ali Erbil'e Tepki Gösterdi

Ünlü Şovmen Mehmet Ali Erbil'in canlı yayında Alevilere yönelik yaptığı gaf Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yüzlerce alevi vatandaş tarafından protesto edildi.

Şovmen Mehmet Ali Erbil'in Çarkıfelek programında Erzincan'a yapılan canlı yayında, 'Mum söndü mü yapıyorsunuz orada' sözüne Erzincan'dan büyük tepki geldi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Erzincan Şubesi, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Şubesi, Tunceliler Derneği Şubesi, Eğitim-Sen Şubesi, Ulalar Cem Evi, Alevi Kültür Dernekleri Şubesi, Altınbaşak Cem Evi, Geçit Cem Evi, Mertekli Cem Evi ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çağlayan Şubesi tarafından Erbil'e tepki gösterildi. Ordu Caddesi üzerinde bulunan PTT binası önünde toplanan yaklaşık bin kişilik grup ellerinde döviz ve pankartlarla slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Geniş güvenlik önlemi altında burada grup adına Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Sadık Düzgün açıklama yaptı.

Düzgün, ''6 Ekim 2010 tarihinde canlı olarak yayınlanan Çarkıfelek programında, bir kez daha Alevilere ve Alevi inancına iftira ve hakaret edilmiş, programın sunucusu Mehmet Ali Erbil, program içerisinde, 'Mum Söndü mü yapıyorsunuz orada' ifadesi ile bilinçaltına kazınan bir önyargıyı açığa çıkarmıştır. Kamuoyu oluşturma araçlarından biri olan televizyonda, milyonların gözü önünde Mehmet Ali Erbil'in kullandığı bu ifade, yakışıksızdır, çirkindir, ayıptır. Bir süre önce de bir evlilik programında kendine eş arayan 80 yaşındaki bir kişi de, 'Ben kızılbaşmıyım ki' sözlerini kullanarak Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunmuştur. Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz. Son olay da göstermiştir ki Alevileri aşağılama amaçlı 'Mum Söndü' iftirası, bu toplumun güya eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını korumaktadır" diyerek, "Hatta bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şovmenleri üretmekte ya da beslemektedir'' iddiasında bulundu.

Basın açıklamasının ardından 60 yaşındaki Gülhoros Yıldırım, Mehmet Ali Erbil'in yaptığı gafa tepki gösterdi. Basın açıklamasından sonra vatandaşlar sessiz bir şekilde dağıldı.

Haber Fx - 11 Ekim 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.