Esat Korkmaz : AKP Alevilerin Muhalefetini 'Terbiye' Etmeye Çalışıyor

Esat Korkmaz : AKP Alevilerin Muhalefetini 'Terbiye' Etmeye Çalışıyor

Esat Korkmaz : AKP Alevilerin Muhalefetini 'Terbiye' Etmeye ÇalışıyorAlevi aydın Esat Korkmaz, "AKP başta Aleviler olmak üzere muhalefet...

A+A-

Esat Korkmaz : AKP Alevilerin Muhalefetini 'Terbiye' Etmeye ÇalışıyorEsat Korkmaz : AKP Alevilerin Muhalefetini 'Terbiye' Etmeye Çalışıyor

Alevi aydın Esat Korkmaz, "AKP başta Aleviler olmak üzere muhalefet güçlerini inançlarından yakalayarak sorun çıkarmayacak şekilde uyarlamak istiyor" dedi.

Nefes Dergisi Yayın Yönetmeni ve Alevilik üzerine birçok kitabın yazarı Esat Korkmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) bu akşam (11 Ocak) vereceği iftar yemeğiyle, Alevileri "resmi dünya"ya taşıyarak terbiye etmeye çalıştığını vurguladı:

"AKP, Alevi-Bektaşi burjuvazisinin sözcülerini muhatap alıp, örgütsüz ve Alevi kimliğinden uzaklaşmış zemine seslenerek bir dönüşüm gerçekleştirmeye çalışıyor. Kendi yapılanmasındaki düşmanca refleksleri bir kenara iterek emperyalizmin ve egemen sınıfların dayatmasıyla Alevi-Bektaşilere el uzatıyor."

bianet'in sorularını yanıtlayan Korkmaz, Alevilerin büyük bölümünün AKP'ye tavır almasını "olumlu" olarak niteledi.

NTV'nin haberine göre 12 Alevi Dede, yemeğe katılanlara "düşkünlük yaptırımı" uygulanacağını söylerken, AKP milletvekili Reha Çamuroğlu iftara katılmayan dernekleri "yapıcı olmaya" çağırmıştı:

"İlk açıkladığımız günden itibaren hakarete uğradık. Davet edilmedik diye üzülüyorlar bu tür şaklabanlıkları bıraksınlar. Kapalı toplumları açmazsanız bireyleri hapsederseniz. Kapalı toplumları açarsanız. Bireyleri çözeriz."

"Alevilerin devlet çatısı altına girmesi geleneklerine sırt dönmesidir"

Devletin çatısı altına girmenin Alevi-Bektaşilerin laiklik anlayışıyla çeliştiğini vurgulayan Korkmaz, Türkiye'de dünyadaki laiklikten farklı olarak dinin devlet çatısı altında kontrol edildiğini, Alevilerinse resmi kurum içindeki bir organla yönetilmek istemeyeceğini söyledi:

"Alevi-Bektaşilerin bugün istediği, kendi örgüt sözcüleriyle siyasi otoritenin masaya oturması ve demokrasiyle laiklik için öngördükleri ilkelerin hayata geçirilmesine çabalanması. AKP'yse onların sözcülerini gelenek anlamında da, çağdaş anlamda da tanımıyor."

Korkmaz'a göre Alevilik egemen sınıfların güdümünde emperyalist güçlerce kullanılmak isteniyor: 

"Devletin kurumsal yapısı içine taşınırsa Alevilik tersine bir dönüşüm yaşar ve yabancılaşır. Ama Aleviler-Bektaşiler arasında da bir sınıf yapısı oluştu. Bu nedenle Aleviler arasında küçük bir kesimin çıkarları AKP'yle örtüşüyor."

"Emperyalizmin ve tanrının istekleri örtüştürülüyor"

Emperyalizmin, dini kendi amaçları için kullanabileceğini evrensel olarak yeniden keşfettiğinin altını çizen Korkmaz, tek tanrılı dinlerin tanrısının istekleriyle emperyalizmin isteklerinin örtüştürüldüğünü ifade etti:

"Yakın tarihe kadar İslamiyet bunun dışında bırakılıyordu. Artık o da bununla özdeşleştirilmek isteniyor. Türkiye'de iktidara taşınan bu. AKP bu bağlamda, başta Aleviler olmak üzere muhalefet güçlerini varsa inançlarından, yoksa başka özelliklerinden yakalayarak emperyalizme sorun çıkarmayacak şekilde uyarlamaya çalışıyor."

Alevi inancının diğer metafizik inançlardan farklı olduğunu anlatan Korkmaz, Alevi-Bektaşiliğin düşünülerek keşfedildiğini aktardı.

"Diğer dinlerde bilim düşmanlığı yapma eğilimi varken Alevilikte yok. Bu yüzden Aleviler demokrasi ve laikliğin güvencesi. Bu gücü terbiye etmek Türkiye'de muhalefeti düşünsel anlamda başsız bırakmak anlamına gelir." (GG/TK)

Gökçe GÜNDÜÇ
BİA Haber Merkezi - Ankara
11 Ocak 2008, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.