Eşcinsellerin sesi kapatıldı

Eşcinsellerin sesi kapatıldı

Eşcinsellerin sesi kapatıldıGay, lezbiyen, travesti ve transseksüellerin sesi olan Lambdaİstanbul bugüne kadar birçok eylem düzenledi....

A+A-

Eşcinsellerin sesi kapatıldıEşcinsellerin sesi kapatıldı

Gay, lezbiyen, travesti ve transseksüellerin sesi olan Lambdaİstanbul bugüne kadar birçok eylem düzenledi. Karar insan hakları savunucuları tarafından da büyük tepkiyle karşılandı.

Eşcinsellerin haklarını korumak üzere kurulan Lambdaİstanbul, mahkeme kararı ile kapatıldı. Gerekçe olarak derneğin ‘hukuka ve ahlaka aykırı’ olduğu gösterildi. Dernek kararı temyiz edecek

İSTANBUL - 2006’da resmen dernekleşen Lambdaİstanbul Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği, Medeni Kanun’un ‘Hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz’ hükmü uyarınca kapatıldı. Dernek yöneticileri kararı temyiz edecek.

1993’ten beri İstanbul’da faaliyet gösteren Lambda, ancak 13 yıl sonra dernekleşebildi. Birçok sorun yaşayan derneğin karşısına kurulduğu anda hukuki zorluklar çıktı. İstanbul Valiliği, dernek tüzüğünün hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu iddia ederek kapatılması için savcılığa başvurdu. Savcı örgütlenme özgürlüğü kapsamında davayı reddetti. Valilik karara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdı. Derneğin Türk Medeni Kanunu’nun ‘Hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz’ hükmünü içeren 56. maddesine aykırı olduğu iddiasıyla davaname hazırlandı. Derneğin adında geçen Lambda kelimesinin de Türkçe karşılığının dernek isminde belirtilmesi istendi. Dava süreci 19 Temmuz 2007’deki ilk duruşmayla başladı. Davanın karar duruşması ise dün görüldü. Dernek üyeleri ve İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcisi Emma Sinclair-Webb, Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmayı izledi.

Değişiklikler yapıldı

Dernek avukatı Basri Akyüz, duruşmada ‘Lambda’ kelimesini açıklayan tüzük değişikliklerini dernekler müdürlüğüne bildirdiklerini belirtti. Akyüz, “Dernekler müdürlüğüne son olarak verdiğimiz dernek tüzüğünde, derneğin adı olan Lambda’nın ne anlama geldiğini açıkladık. Bunun haricinde derneğin adını değiştirmedik ve tüzükteki dernek amaçlarına ilişkin herhangi bir değişikliğe de yer vermedik. Dernekler müdürlüğüne, dosyada mevcut olan dernek tüzüğünden farklı bir tüzük verilmemiştir. Dolayısıyla tüzüğün istenmesine gerek yoktur. Dernek yardımlaşma amacıyla kuruldu. Hukuka ve ahlaka aykırı faaliyette bulunduğu iddiası doğru değildir” dedi. Mahkemeyse ‘hukuka ve ahlaka aykırı’ olduğu iddiasıyla derneğin kapatılmasına karar verdi.

‘Kimliklere mahkumiyet’

Adliye önünde toplanan dernek üyeleri alkışlarla kararı protesto etti. Dernekten yapılan açıklamada kararın temyiz edileceği belirtildi ve “Toplumsal düzen, kendi içindeki çelişkileri çözmeye çalışmak yerine, bu çelişkilerin hali hazırda ceremesini çeken kimlikleri ve kişilikleri mahkûm etmektedir” denildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü hazırladıkları ayrı raporlarda Lambda’ya açılan davayı eleştirmiş ve hükümete eşcinsellerin haklarını korumak için çağrıda bulunmuşlardı. (Radikal)

Yola devam edecekler

Kapatılma kararına dernek çalışanları, eşcinsel aktivistler ve insan hakları savunucuları tepki gösterdi:

Belgin Çelik (Lambda yöneticisi): Yedinci kez hâkim karşısındayız. Yargıtay’da 1-2 yıllık bir süreç bizi bekliyor. Oyalamaya, yıldırmaya çalışıyorlar. Belki Yargıtay da kapatma kararı verecek. O zaman AİHM’ye başvurabiliriz.

Burcu Ersoy (KAOS - GL’den): Artık bu ayrımcılığa son verilmesini umuyorduk. Bu haber bizi şoke etti, ‘Bu kadar da olmaz’ dedik. Bunun lezbiyen, gey, travesti ve transseksüellerin örgütlenmesine ve ifade özgürlüğüne ciddi bir engelleme olduğunu düşünüyoruz.

Esmeray (Transseksüel): Şaşırdım, ama çok da değil. Zihniyet malum. Örneğin, Bursa Gökkuşağı, Pembe Hayat LGBT ve Kaos GL’nin kapatılması durumu söz konusu oldu.
Bence hukuk işlemedi.

Eylem Çağdaş (Kadın Kapısı Dayanışma Merkezi’nden): Tam birliktelik yasal bir düzene oturtulmuşken, bu karar büyük bir darbe oldu. Dava kitlesel biçimde, bütün özgürlük mücadelecileri tarafından takip edilmeli. Gerekli yasal itirazlar yapılacak

RADİKAL - 30 Mayıs 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.