Eşit hak için!

Eşit hak için!

Eşit hak için! On binlerce Alevi Ankara caddelerinde sel oldu, tüm Türkiye’ye seslendiAnkara Türkiye’de bir ilke daha sahne oldu...

A+A-

Eşit hak için! Eşit hak için!

On binlerce Alevi Ankara caddelerinde sel oldu, tüm Türkiye’ye seslendi

Ankara Türkiye’de bir ilke daha sahne oldu ve yüz bini aşkın Alevi, ilk kez talepleri için alana çıkıp, iktidara seslendi. Emek ve demokrasi dostlarının da yalnız bırakmadığı Aleviler, “eşit yurttaşlık, özgürlükçü anayasa, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet’in lağvedilmesi, Madımak’ın müze olması, Alevi köylerine cami yapılmasına son verilmesi, özgürlükçü bir anayasa” istediler.

Miting, on binlerin alana yerleşmesinin ardından, saat 13.30 sıralarında saygı duruşu ile başlatılırken, Sivas şehitlerinin adları tek tek okunarak, hep bir ağızdan “Burada” yanıtı verildi. Kahramanmaraş ve Gazi katliamlarında yaşamını yitirenlerin de toplu olarak anıldığı mitingde, AKP gericiliğine öfke yağdı.

Mitingde, AKP’nin Alevi açılımı da protesto edilerek, “Bu öğretiyi otel köşelerinde, iftar yemeğine heba etmeye çalıştılar” denilirken, Alevilerin buna alet olmadığının altı çizildi. Mitingde, ABF’yi oluşturan 21 örgüte, PSAKD, Hacı Bektaş, Hubyar Sultan, Daşdelen derneklerinin de katıldığı anons edildi.

‘Öldüremeyenler şimdi asimile ediyorlar’

Mitingde ilk konuşmayı PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş yaptı. Gümüş, Alevilerin asırlar boyunca katledildiğini ve haklarında fermanlar çıkarıldığını söyledi. Asırlar boyunca kuş uçmaz, kervan geçmez dağlarda yaşayıp, Kerbela’dan Sivas’a kıyımlar yaşadıklarını aktaran Gümüş, “Hâlâ buradayız, bir iken bin olduk, bir ölüp, bin dirildik” dedi. Alevileri öldüremeyenlerin şimdi asimile etmeye çalıştığını, Alevi köylerine zorla cami yapıldığını, zorunlu din dersleri ile çocuklarına inanmadıkları bir inancın empoze edilmeye çalışıldığını, Sünnileştirmeye çalışıldıklarını kaydeden Gümüş, bugün artık toplumu tek tipleştirmeye çalışan Türkçü ve İslamcı çevrelerin Alevilerin sesini duymak zorunda kalacaklarını söyledi. Bu işbirlikçi, karanlık zihniyetin yıkılacağını belirten Gümüş, yerel seçimlerin bunun başlangıcı olacağını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, “Ya sev ya terk et” dediğine vurgu yapan Gümüş, “Ey Tayyip, ey AKP, ey ırkçı ve gerici güçler şimdi biz size söylüyoruz. Ya bu ülkede farklı inançları, dilleri, kültürleri bir zenginlik olarak görüp seveceksiniz ya da bu ülkeyi siz terk edip, kulu kölesi olduğunuz ABD’de Fethullah Gülen’in yanına gideceksiniz” diye konuştu.

‘Alevisiyle, Sünnisiyle bu ülkeye sahip çıkıyoruz’

Alevi Dernekleri Başkanı Tekin Özdil de bu ülkeyi soygunculara, vurgunculara, tecavüzcülere, katillere, işkencecilere terk etmeyeceklerini söyledi. “Karanlık güçlerden korkmuyoruz” diyen Özdil, “Biz bu ülkeden gitmiyoruz. Alevisiyle, Sünnisiyle bu ülkeye sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Alevi dedesi Veliyettin Ulusoy da yıllardan beri haklarını alamadıklarını belirterek, “Bırakın inancımızı kendimiz öğrenelim” dedi.

Mitingin son konuşmacısı ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin Anadolu’nun kadim halklarından olduğunu, tüm baskılara rağmen yok edilemediklerini belirterek, “Bugün bu toprakların gerçeğiyiz” dedi. “Laik devlet dine yatırım yapmaz, dini örgütlemez” diyen Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm yurttaşlardan toplanan vergilerin sadece Hanefi yurttaşlara hizmet ve maaş olarak aktarıldığı bir transfer köprüsü haline geldiğini söyledi.

Başbakan’ın cemevleri için “cümbüşevi” benzetmesi yapmasını “ayıp” diye nitelendiren Balkız, 25 yıldır devlet yetkililerine Alevilerin taleplerini ilettiklerini, sadece “haklısınız, sizi seviyoruz” yanıtı aldıklarını söyledi. Balkız, “25 yıldır, bu ‘sizi seviyoruz’ sözünün ne anlama geldiğini bir türlü anlayamadık derken, anladık ki, gerçekten bizi seviyorlar. Bizi, Maraş, Çorum, Sivas, Malatya, Gazi’de sevdiler. Öylesine sevdiler ki bizlere katliamı, katillerimize ise zamanaşımını bahşettiler” sözleriyle Sivas katliamı sanığı Cafer Erçakmak ve 6 katilin davalarının zamanaşımından düşürülmek istenmesini eleştirdi.

Ali Asker, Erdal Erzincan, Mustafa Özarslan, Ferhat Tunç ve Edip Akbayram’ın şarkı ve türküleri hep bir ağızdan söylenirken, halaylar çekildi, semahlar dönüldü. PSAKD semah ekibinin çektiği semahlar coşkuyla karşılandı. Miting, Yaşar Kemal, Fazıl Say ve Eşber Yağmurdereli’ye teşekkür anonslarının ardından sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

Yoğun katılım

Mitinge DTP’li milletvekilleri Hasip Kaplan, Şerafettin Halis, Osman Özçelik, Sabahat Tuncer, Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Genel Başkan yardımcıları Sabri Topçu ve Haydar Kaya, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Eşber Yağmurdereli, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Genel Sekreteri Emirali Şimşek, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Tüm Alevi örgütleri yöneticileri, DSP ve CHP’li milletvekilleri, aydınlar ile çok sayıda emekçi destek verdi.

Doğru söze ne denir!

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu’nun uç fikirlerine itibar etmediklerini söyledi.

AKP Kadirli ilçe kongresine katılmak üzere Osmaniye’ye giden Bakan Yazıcıoğlu, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Yazıcıoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu’nun ‘Diyanet İşleri Başkanlığı ve Alevi köylerindeki camilerin kapatılması, okullarda din dersinin kaldırılması’ yönündeki talepleri konusundaki bir soruya “Bu tür uç fikirlere itibar etmiyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir Cumhuriyet kuruluşu olduğunu ifade eden Bakan Prof. Dr. Yazıcıoğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı Atatürk’ün Cumhuriyete kazandırdığı önemli kurumlardan bir tanesidir. Bugün ülke içerisinde en ücra yerlere kadar temsilcisi olan gerçekten güzide bir kuruluşumuzdur. Bu uç fikirlere itibar etmemiz söz konusu değil” diye konuştu.

“Diyanet İşleri Başkanlığı Osmanlı devletindeki Şeyhülislamın devamı gibidir” diyen Bakan Yazıcıoğlu, “Türkiye, imparatorluk birikimlerinin yerine 85 yıllık Cumhuriyet deneyimlerini oturtmuş bir ülkedir” dedi.

Miting öncesinde AKP yanlısı gazetelere demeçler veren Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan da mitingi düzenleyenlerin Alevilikle ilgisi olmadığını iddia etti. Ankara’daki eyleme katılmayacaklarını açıklayan Doğan “Bu mitingin liderliğine soyunanların Avrupa’dan kaynaklı tipler olduğunu ve Alevilikle ilgilerinin olmadıklarını biliyorum. Ne peygamberi tanırlar, ne Kuran’ı tanırlar, ne de Muhammed’i” dedi.

Taleplerine sahip çıktılar

Sami Evren (KESK Genel Başkanı)

Alevilerin ilk defa yüksek sesle itiraz ettikleri gövde gösterisi oldu. Yıllardır yok sayılan Aleviler, kendi taleplerine sahip çıktılar, asimile edilmelerine itiraz ettiler. Zorunlu din derslerine karşı çıktılar; özgürlükçü, eşit, demokratik anayasa talep ettiler.

‘Demokrasi mücadelesinde biz de varız’ dediler. Din ve vicdan özgürlüğünü savundular. Bu, farklı kimlik ve kültürleri yok sayan iktidara ciddi bir uyarıdır. Demokrasiden nasibini alan iktidarın tek yapması gereken bu tepkiyi algılamaktır!

EVRENSEL - 10 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.