'Eşit yurttaşlık hakkı' için yürüyecekler

'Eşit yurttaşlık hakkı' için yürüyecekler

'Eşit yurttaşlık hakkı' için yürüyecekler Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet’in lağvedilmesi, cemevlerinin yasal...

A+A-

'Eşit yurttaşlık hakkı' için yürüyecekler'Eşit yurttaşlık hakkı' için yürüyecekler

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet’in lağvedilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli’nin müze olması ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı” taleplerine yanıt bulamayan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), 7 ve 8 Kasım günleri 7 ilden Ankara’ya yürüyüş ve 9 Kasım’da Ankara’da büyük bir miting kararı aldı. Kararı duyuran ABF Genel Başkanı Ali Balkız, taleplerinin “ayrımcılık değil sadece eşitlik” olduğunu söyledi.

Balkız, ABF’yi oluşturan örgütlerin başkan ve yöneticileri ile Alevilerin önde gelenlerinin de katıldığı basın toplantısında yürüyüş amaçlarını anlattı. Zorunlu din derslerinin, antilaik, antidemokratik ve antiinsani olduğu kadar, bir o kadar da misyonerlik faaliyeti olduğunun altını çizen Balkız, bunun toplum hayatını dini duygulara göre yeniden dizayn etme, özel olarak da Alevi çocukları Sünnileştirme amacı taşıdığını söyledi.

Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerinin inkar edildiğini, “cümbüşevi” olarak nitelendirildiğini aktaran Balkız, Aleviler yıllardır “zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet’in lağvedilmesi, cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli’nin müze olması” gibi temel talepler için mücadele ettiklerini dile getirdi. AİHM ve Danıştay kararlarını hatırlatan Balkız, AKP iktidarının mahkeme kararlarını tanımadığını, hukukun üstünlüğü ilkesine gölge düştüğünü ifade etti.

Aleviler hükümeti uyaracak

ABF olarak şimdi, Alevilere yönelik ayrımcı politikalara son verilmediği için eylemlerini bir üst noktaya taşıma kararı verdiklerini kaydeden Balkız, “AKP’nin gericiliğine ve hukuk tanımaz tavrına tepkimizi göstermek amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya yürüyecek ve bu yürüyüşü büyük bir mitinge dönüştürerek hükümeti bir kez daha uyaracağız” dedi. Yürüyüşlerinin, din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü yanında her türlü tahakküme, telkine, tehdide karşı basın özgürlüğü için de olduğunu belirten Balkız, “AKP gericiliğini önümüzdeki yerel seçimlerde Ankara’dan başlayarak süpürme, ortalığı temizleme içindir de...” diye konuştu. Balkız, “Gelin canlar bir olalım; iri, diri bir olalım; AKP’ye anladığı dilden konuşalım” dedi.

(Ankara/EVRENSEL)  - 20 Ekim 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.