'Eşit yurttaşlık, hukuk devletinin gereği'

'Eşit yurttaşlık, hukuk devletinin gereği'

'Eşit yurttaşlık, hukuk devletinin gereği'Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Muzaffer Umurhan ile yaptığımız...

A+A-

'Eşit yurttaşlık, hukuk devletinin gereği''Eşit yurttaşlık, hukuk devletinin gereği'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Muzaffer Umurhan ile yaptığımız söyleşide, Ankara’da gerçekleşen Alevi mitinginden, yaklaşan yerel seçimlere kadar birçok konuyu konuştuk.

Ankara’da 9 Kasım günü 100 bine yakın katılımla gerçekleşen mitingin “1339’dan bu yana ilk defa Alevilerin kendi iradesiyle gelişmesi”ndeki öneme vurgu yapan Umurhan bu önemi şu şekilde açıkladı: “Aleviler, tarihte ‘Baba İshak’ olarak geçen 1339’da Selçuklulara karşı isyandan bu yana ilk kez kendi iradeleriyle sokağa çıkmış ve bunun neticesinde 100 bin kişi Ankara’da buluşmuştur. Bugüne kadar hep ya bir siyasi parti ya da bir sivil toplum örgütü yanında yer alan Alevilerin bugün bu şekilde irade göstermesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu çağrısıyla bir araya gelmesi önemli bir gelişmedir”.

Umurhan, mitinge taşınan talepleri de özelden genele sıralarken, “Cem evlerinin yasal ibadet yerleri olarak tanınması”, “Din dersinin zorunlu ders olmaktan çıkarılması”, “Madımak’ın müze olması” maddelerinin dışında “Eşit yurttaşlık hakkı” talebine dikkat çekti. Bu hakkın hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde kimsenin tekelinde olmadığını belirten Umurhan, “Miting bu yönüyle zamanlama açısından da önemlidir. Alevilerin orada eşit yurttaşlık hakkı için seslenişleri aynı zamanda Kürt vatandaşların da hak taleplerinin dile gelmesidir” dedi.

İzzettin Doğan’a tepki!

Mitingde küçük bir grubun DTP aleyhine gösterdikleri tepkiyi “İzzettin Doğan zihniyetinin yansıması” olarak ifade eden Umurhan “Cem Vakfı, Dünya Ehlibeyt Vakfı o mitinge katılmadı. Prof. İzzettin Doğan’ın yaptığı açıklamalarda oradaki insanlara yönelttiği suçlamalar da yine mitingde cevap buldu. Küçük bir grubun provokatif tavrı da yine Doğan zihniyetinin bir yansımasıydı” dedi.

Yaklaşan yerel seçimlerdeki genel eğilimi sorduğumuz Umurhan, sol partilerde Alevi adayların desteklenmesi yönündeki eğilimin yanı sıra, alternatif bir oluşuma da destek vereceklerini belirtti. Muzaffer Umurhan siyasi partilere yaklaşımlarını şu şekilde ifade etti: “Alevilerin şu ana kadar siyaset sahnesinde bir irade olarak durmayışı, temel hak taleplerini bile henüz kazanamamış olmasındandır. Başlıca taleplerimizde bile bir kazanım elde edemeyişimiz siyasi mücadeleye girişimiz önünde de bir engeldir. Ama her koşulda tavrımız da demokratik oluşumlardan yanadır.”

CHP miras yiyor

Geçen seçimlerde de olduğu gibi ortak kararın “sol bir partide Alevi adaylar”a destek verilmesi olduğunu belirten Umurhan, şuana kadar Maraş Alevilerinin de büyük oranda CHP’ye giden oylarını bir gelenek olarak değerlendirdi ve CHP’nin bölgede “miras yediğini” belirtti. Dönem dönem bu partiye de tepkiler konulduğunu, oy verilmediğini hatırlatan Umurhan, Maraş bölgesinde de şimdilik başlıca aday özelliğinin Alevi olması önkoşulu olduğunu ifade etti.

Umurhan, bölgedeki demokratik güçlerin oluşturduğu bir platforma ve böyle bir platformun gösterebileceği ortak adaya nasıl baktıklarını sorduğumuzda ise “Demokrasi cephesinde oluşacak alternatiflere açığız, destekleriz” yanıtını verdi.

(Kahramanmaraş/EVRENSEL) - 22 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.