Eşitlik ve Demokrasi Partisi yarın kuruluyor

Eşitlik ve Demokrasi Partisi yarın kuruluyor

Eşitlik ve Demokrasi Partisi yarın kuruluyor ANKARA –Özgürlükçü Sol Hareket, SHP, Aleviler ve bazı kesimlerin son bir yıldır...

A+A-

Eşitlik ve Demokrasi Partisi yarın kuruluyorEşitlik ve Demokrasi Partisi yarın kuruluyor

ANKARA –Özgürlükçü Sol Hareket, SHP, Aleviler ve bazı kesimlerin son bir yıldır sürdürdükleri partileşme çalışmaları resmileşiyor. Yarın İçişleri Bakanlığı’na sunulacak yeni partinin ismi Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) olacak. SHP de 13 Mart’ta olağanüstü kongresini yaparak ismini EDP olarak değiştirecek ve birleşme sağlanacak. SHP’nin devamı olacağı için yeni partinin önümüzdeki seçimlere katılma hakkı olmuş olacak.

Son bir yıldır içerisinde Ufuk Uras’ın öncülük ettiği Özgürlükçü Sol Hareket, SHP’nin, Alevilerin ve çeşitli sol dinamiklerin bulunduğu parti çalışmalarında son aşamaya gelindi. EDP adıyla kurulacak olan partinin kuruluş dilekçesi yarın İçişleri Bakanlığı’na sunulacak. Partinin kurucu genel başkanı CHP eski milletvekillerinden Ziya Halis olacak. Yeni partide, eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın da yer aldığı öğrenildi.

SEÇİME KATILABİLECEK

SHP 13 Mart’ta yapacağı Olağanüstü Kurultay’da EDP ile birleşecek. SHP ile yapılacak birleşmeyle yeni parti önümüzdeki seçimlere girme hakkını kazanmış olacak. Yeni partinin kurucular kurulunda 120 kişi bulunuyor. SHP’den yeni partinin kurucular kuruluna 60 kişi daha eklenecek ve sayı 180’ne çıkacak. Bu kurucular kurulu yapılacak ilk kongreye kadar doğal delege olacak ve yeni kongreye katılım oranı yüzde 1’e düşecek ve doğal delegelik ortadan kalkmış olacak.

Edinilen bilgilere göre parti başkanını belirleme sürecinde bazı sıkıntılar yaşandı. 10 Aralık Hareketi’nin genel başkanın Burhan Şenatalar olmaması nedeniyle oluşumdan çekildiği öğrenildi. Yeni partiye genel başkan olarak önerilen Ziya Halis’i ise Aleviler’in önerdiği ifade edildi.

Bu oluşumdan ayrılan gruplardan DSİP’in ise İstanbul’daki toplantıda, ‘bu partiyi Kemalistlere bırakmayacağız’ dediği öğrenildi.

SERCAN KAYA - ANF - 09 Mart 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.