Eşitlikçi Doktora Cemaat Tırpanı!

Eşitlikçi Doktora Cemaat Tırpanı!

Eşitlikçi Doktora Cemaat Tırpanı!Dersimli doktor Müslüm Doğan üniversiteden mezun olduktan sonra Erzincan Mollaköy Beldesi’nde...

A+A-

Eşitlikçi Doktora Cemaat Tırpanı!Eşitlikçi Doktora Cemaat Tırpanı!

Dersimli doktor Müslüm Doğan üniversiteden mezun olduktan sonra Erzincan Mollaköy Beldesi’nde sağlık ocağında 2008’de çalışmaya başladı. Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bölgede kendi olanaklarıyla projeler geliştirdi. Bunlardan birisi de köylere poliklinik hizmetiydi. Kendi çabalarıyla 11 köy merkezine poliklinik kurdu. Uyguladığı proje il geneline yayıldı. Hatta Müslüm Doğan’ın görev yaptığı sağlık ocağı en iyi hizmet veren sağlık ocağı seçildi.

“ERZİNCAN’I CEMAATLER YÖNETİYOR”

Doğan, Alevilerin yaşadığı bölgelere ayrımcılık yapıldığı ve hizmetlerin yerine getirilmediğini toplantılarda dile getirmesi ise bir dönüm noktası oldu. Bu sözlerinden sonra başına gelmedik kalmadı. Sözlü olarak uyarıların ardından, soruşturmalar geldi.

Genç doktor hakkında, “Memuriyetle bağdaşmayacak davranışlarda bulunmak, dilekçe vermek, kılık kıyafet kanununa uymamak” gibi gerekçelerle toplam 6 soruşturma açıldı. Savcılığa suç duyurusunda bulunduğu kişiler, Valilik tarafından yürütülecek soruşturmada görevlendirildi. Doğan valiliğe bir dilekçe daha verdi ve Erzincan’da anayasa kurallarına uyulmadığını, Alevi olduğu için eşit yurttaşlıktan gelen haklarının korunmasını istedi. Dilekçesinde Erzincan’ın cemaatler tarafından yönetildiğini belirtti. Dilekçelerden sonra sözlü tehditler almaya da başladı. Aynı dönemde göreve başlayan diğer personelin asaleti tasdik edilirken Doğan’a asaleti verilmedi. İlk olarak uyarı cezası verildi, ardından maaş kesme cezası, son olarak ise Doğan görevinden alındı.

DOĞAN: AİHM’E GİDECEĞİM

Genç doktor Müslüm Doğan, bölgede Alevilere karşı ayrımcı bir politika olduğunu ve bütün bu politikaları dile getirdiği için görevden alındığını söyledi. Doğan, “Burada insanlar ‘ben Aleviyim’ diyebiliyorlar. Fakat ‘eşit yurttaşlıktan gelen anayasal haklarım var’ dendiğinde  her şey değişiyor. Mahalle baskısını dahil her türlü baskıya maruz kalıyorsunuz” dedi.

Yasal haklarını kullanacağını söyleyen Doğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuracağını sözlerine ekledi. Mollaköy halkı da Doktor Müslüm Doğan’ın görevden alınmasına tepki gösterdi. Belde’de 1500 imza toplandı. Bir de basın açıklaması yapıldı. Erzincan Demokrasi Platformu ve Mollaköy halkı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde düzenlenen açıklamada Doğan’ın işe iade edilmesi ve sorumluların cezalandırılması talep edildi.

Erzincan’da cemaat gerginliği

Erzincan’da özellikle İsmailağa Cemaati’nin önemli gücü bulunuyor. Öyle ki Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, geçen yıl bu cemaate yönelik olarak bir soruşturma başlatmış, ancak cemaat, yargı ve siyasetteki bağlantılarıyla Cihaner’in elinden soruşturma yetkisini aldırmıştı.

Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal, soruşturmaya müdahale ederek, soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu öne sürmüş ve soruşturmayı üzerine almıştı. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı’na başvuran Cihaner buradan da bir yanıt alamayınca soruşturma yetkisinin Şanal’a verilmesini İdare Mahkemesine taşımıştı. Başvuru dilekçesinde yer verilen bir iddiaya göre, cemaatin ileri gelenleri İsmailağa soruşturmasının durdurulması için kimi politik yetkilileri ziyaret edip söz aldı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, geçen 25 Ağustos’ta Özel Yetkili Savcı Şanal hakkında Adalet Bakanlığı’na başvurup soruşturma izni istemişti. Dilekçesinde; İsmailağa ve Fethullah Gülen gruplarıyla ilgili soruşturmaların ‘silahlı örgütlerle’ ilgili yargı süreçlerini düzenleyen Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250. maddesine, dolayısıyla özel yetkili savcılığın yetki alanına girmediği halde Şanal’ın yasaya aykırı hareket etttiği belirtilmişti.

Özetle, soruşturmanın özel savcının alanına girebilmesi için cemaatin “silahlı örgüt” olduğu iddia edildi. Ancak Şanal’ın sonradan hazırladığı iddianamede “silahlı örgüt” suçlaması yer almadı.

KAYNAK : BirGün - 2 Şubat 2010

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.