Etsiz, susuz iftar

Etsiz, susuz iftar

Etsiz, susuz iftar BAŞBAKAN Erdoğan’ın, 11 Ocak’ta Ankara Bilkent Otel’de katılacağı “Muharrem iftarı”nın mönüsü...

A+A-

Etsiz, susuz iftar Etsiz, susuz iftar

BAŞBAKAN Erdoğan’ın, 11 Ocak’ta Ankara Bilkent Otel’de katılacağı “Muharrem iftarı”nın mönüsü belli oldu. Alevi örgütü Abdal Musa Vakfı tarafından düzenlenen yemekte, Muharrem ayının özelliğine uygun olarak konuklara “etsiz” yemekler ikram edilecek ve masada su bulunmayacak. Yemekte bir Alevi Dedesi tarafından Türkçe dualar okunacak. Erdoğan çifti ve diğer konuklara, meyve suyu ve meşrubat ikram edilecek.

KAN DÖKMEK YOK

Hazreti Hüseyin ve Hazreti Hasan’ın Kerbela’da şehit edildiği Muharrem’de kan dökmenin Alevi inancına göre “günah” sayılması sebebiyle, et ve et ürünleri mönüde yer almayacak. Başbakan Erdoğan’a Abdal Musa Vakfı tarafından özel gümüş bir plaket verilecek. Plakette, Alevi felsefesinin temel değerleri olan “barış-kardeşlik-eşitliği” simgeleyen, güvercin kanatları arasında semah dönen kadın-erkek figürleri yer alıyor. Üzerinde de gecenin anısına, “Muharrem ayı orucu iftarı anısına” yazıyor. İftar, “Kerbela’ya ağıt mersiyesi”yle başlayacak. Ardından, Alevi geleneklerine uygun olarak lokmalar yenecek. Yemeğe katılan bir Alevi dedesi, “Dededuası” da denilen ve Türkçe okunan sofra duasını yapacak. Konukların “Bektaşi nefesleriyle” karşılanacağı iftar boyunca, ünlü neyzen Kudsi Ergüner’in müziği çalacak. İftarda sofra duasını yönetecek Alevi dedeleri arasında, henüz seçim yapılmadı. Bu görevi yapmak üzere Bektaşiler’den, Aleviler’den, Caferiler’den, Nusayriler’den ve Mevleviler’den çeşitli başvurular yapıldı.

Ehl-i Beyt vetosu

DÜNYA Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, Muharrem iftar yemeğine katılmama kararı aldıklarını söyledi. Altun, “Bize bağlı kuruluş ve temsilcilerin hiçbirisi de katılmayacaktır. Çünkü yas ayı olan Muharrem ayında lüks bir otelde yapılacak olan siyasal amaçlı bu yemek, inanç ve geleneğimize aykırı olduğu gibi, Ehl-i Beyt’e karşı günah işlenmektedir” dedi. İftar yemeğinin sonuçlarının yarar yerine zarar getireceğini ifade eden Altun, “İyi niyetle Alevi sorunlarının çözümüyle ilgili atılması gereken ilk adımın bu olmaması gerekir” diye ekledi. Altun, “Sayın Başbakan’ın kendileri bu iftar yemeğini veriyorlarsa iptal etmeleri, kendileriyle alakası yoksa katılmamaları dostane önerimizdir” dedi.

Mönüde neler var

Peynir, hurma, zeytin, bal, reçelden oluşan “iftariyelik tabağı”
Mercimek çorbası
Ekşi soslu peynirli börek
Etsiz sebze türlü
Pilav ve hoşaf
Vişne soslu dondurmalı kazandibi

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA 
08.01.2008 - AKŞAM

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.