Ezan üzerine pazarlık

Ezan üzerine pazarlık

Ezan üzerine pazarlık   Almanya, Köln'de yapılacak olan camide ezan okunmaması için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'den...

A+A-

Ezan üzerine pazarlık 
 
Almanya, Köln'de yapılacak olan camide ezan okunmaması için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'den yazılı garanti istenmiş

Berlin Din Hizmetleri Müşaviri ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı Sadi Arslan, bazı çevrelerin, Köln kentinde yapılacak Merkez Camisinde ezan okunmaması için 'DİTİB bu konuda yazılı garanti versin' şeklindeki talebini kabul etmediklerini söyledi.

Arslan, Kölner Express gazetesine yaptığı açıklamada, 'Bilindiği gibi Katolik kilisesi daha önce diğer mezhep ve dinlerle teması yasaklamıştı. Bunun yanlış bir karar olduğunu anladı, ancak kararı değiştirmek için uzun zaman uğraş verdi. Şimdi de biz böyle yanlış bir karara imza atmak istemiyoruz. Burada gelecekte belki de halkın kendi isteğiyle ezan okunur' dedi.

Köln'de var olan eski caminin yıkılıp yerine yenisinin yapılacağına işaret eden Arslan, 'Bir kere şunu iyi bilmek gerekiyor. Burada hiç yoktan bir cami yapılmıyor. Var olan eski fabrikadan camiye dönüştürülmüş bir mekan yıkılıp yerine modern bir cami yapılacak. İnsanlar bayramlarda kalabalık nedeniyle hala koridorlarda namaz kılıyor. Yani bu cami zaten 20 yıldır var' diye konuştu.

Camide Almanca vaaz verilmesi tartışmalarına da değinen Arslan, vaazların Türkçe olacağını, çünkü çok sayıda yaşlı Türk'ün yeterince Almanca bilmediğini belirterek, 'Yeni nesil Türkler de Türkçe konuşmakta zorlanıyorlar. Bazen bizler de onlara ulaşmakta zorluk çekiyoruz' dedi.

Arslan, yeni caminin Avrupa'da yankı bulmasının hiç beklenmedik bir durum olduğunu ifade ederek, 'Ehrenfeld semti İslam merkezi olacak ve çok değişecek' şeklindeki iddiaları kabul etmiyoruz. Bu cami 20 yıldan bu yana burada. Bugüne kadar ne Türkleşme oldu, ne de İslamlaşma. Kimsenin kuşku duymasına gerek yok.

Biz kendimiz kapalı bir merkez ya da cemiyet olmak istemiyoruz. Herkese açık ve şeffaf olmak, ayrıca çeşitlilik olmasını istiyoruz' diye konuştu.Arslan, cami yapımı için resmi müracaatlarını 2 hafta içinde belediyeye yapacaklarını ve artık topun belediyede olacağını sözlerine ekledi.

Radikal dinciler tarafından tehdit edilen Alman yazar Günter Wallraff'ın, Ankara'da giderek Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle görüştüğünün, Köln'deki camide Salman Rüşdi'nin 'Şeytan Ayetleri' kitabından alıntılar okumak istediğinin hatırlatılması üzerine de Arslan, 'Bunun bir kazanç getireceğini düşünmüyorum. DİTİB çeşitli fikirlere hoşgörülü olan bir kurum. Ancak dini inançlara hakaret noktasında bir sınır var' dedi.
 

VATAN - 06 Ekim 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.