F tipi cezaevinde 'fason' adalet

F tipi cezaevinde 'fason' adalet

F tipi cezaevinde 'fason' adalet F tipi cezaevinde üç mahkûm, disiplin cezasına ititaz etti. Mahkeme, kararını esas dosya yerine bir...

A+A-

F tipi cezaevinde 'fason' adalet F tipi cezaevinde 'fason' adalet

F tipi cezaevinde üç mahkûm, disiplin cezasına ititaz etti. Mahkeme, kararını esas dosya yerine bir başka dosyaya bakarak verdi. Ceza infaz edildi

İSTANBUL - Disiplinsizlik gerekçesiyle peşpeşe uygulamaya konulan mektup ve ziyaret yasaklarıyla hücre cezaları; sadece F tipi cezaevlerinde yatan mahkûmları değil, bu cezalara itirazları görüşen mahkemeleri de iyice bunalttı. İş yükü her geçen gün artan mahkemeler, artık başka bir dosyayı inceleyip tamamen farklı bir dosya hakkında karar oluşturabiliyor. İşin garibi, 'yok hükmünde' sayılması gereken bu kararlar, cezanın yürürlüğüne neden olabiliyor.

Tutukluların 'Göstermelik inceleme yapıldığı için her itirazımız reddediliyor' diye eleştirdikleri böylesi mahkeme kararlarından birisinin altında Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin imzası var.

Kararın mağdurlarından Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde bir yıldır yatan Remzi Uçucu'nun deyişiyle yaşanan bu 'hukuk garabeti' şöyle: Tutuklular Ercan Kutlu, Remzi Uçucu ve Mehmet Akdemir, Tekirdağ İnfaz Hâkimliği'nin 27.12.2007 tarih ve 2007/550 esas, 2007/566 karar sayılı disiplin kararına itiraz etti. Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Ocak 2008 tarihli itiraz dilekçesini inceleyerek kararını oluşturdu. Fakat mahkeme önemli bir ayrıntıyı unutmuş, incelediği 2007/550 esas numaralı dosya yerine tamamen farklı bir olayla ilgili olarak açılan 2007/544 esas numaralı dosyaya göre karar vermişti. Üstelik bu karar 2007/550 esas nolu dosya için geçerli sayıldı ve tutuklular bu yanlışlığın bedelini iki aylık ziyaret yasağı ve 25 günlük hücre hapsi şeklinde ödedi.

Üç tutukluya tebliğ edilen 17 Ocak 2008 tarihli karar şöyleydi: "Tekirdağ İnfaz Hâkimliği'nin 28/12/2007 gün ve 2007/544 esas, 2007/582 karar sayılı ilamında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığından, yerinde görülmeyen hükümlü/tutuklu Ercan Kutlu, Remzi Uçucu ve Mehmet Akdemir'in itirazlarının reddine (...) oybirliğiyle karar verildi."

'Kapıdan çevrildi

Remzi Uçucu, bu kararla ilgili olarak, "Bir tek örnek olsa yazım hatası denilip geçilebilir belki" diyor ve ekliyor: "Ama böyle kararlar çok. Ayrıca bu karara göre bizler iki ay ziyaretten men ile 25 gün hücre hapsi cezalarına çarptırıldık. Ziyaret yasağı, ziyaret saatinden bir buçuk saat önce başlatıldı. Beni ziyaret etmek için Hatay-Antakya'dan Tekirdağ'a 20 saatten fazla yolculuk yapan akrabam kapıdan çevrildi."

Mektup aynı, sansür farklı

Remzi Uçucu, cezaevinde yasak ve cezaların keyfi bir biçimde uygulandığını söylüyor. Uçucu'nun verdiği bir örnek şöyle: "14 Ocak'ta burada maruz kaldığım uygulamalarla ilgili neredeyse kelimesi kelimesine aynı üç mektup yazdım. Hapishane idaresi üçüne de el koyma kararı verdi. Tekirdağ İnfaz Hâkimliği'ne itiraz ettim.Yine hukuk garabetiyle karşılaştım. İnfaz Hakimliği'nin karar tarihi belli değil. Bir yerde 30.01.2008, başka yerde 31.01.2008 yazıyor. Bundan önemlisi, Oral Çalışlar'a gidecek mektubun sansürsüz gönderilmesine, Ahmet Tulgar'a gönderilecek mektubun 4-5 yerinin sansürlenerek gönderilmesine, Ertuğrul Mavioğlu'na göndermek istediğim mektubun neredeyse yarısının sansürlenerek gönderilmesine karar veriyor."

ERTUĞRUL MAVİOĞLU
RADİKAL - 15 Şubat 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.