F tipleri ruh ve beden sağlığına aykırı

F tipleri ruh ve beden sağlığına aykırı

F tipleri ruh ve beden sağlığına aykırıF tipi cezaevlerinin insanın ruh ve beden sağlığı üzerinde yaptığı olumsuz etkiler bir kez de Ankara Tabip...

A+A-

F tipleri ruh ve beden sağlığına aykırıF tipleri ruh ve beden sağlığına aykırı

F tipi cezaevlerinin insanın ruh ve beden sağlığı üzerinde yaptığı olumsuz etkiler bir kez de Ankara Tabip Odası'nın hazırladığı raporla ortaya konuldu.

Ankara Tabip Odası (ATO) Insan Hakları Komisyonu, Sincan F Tipi Cezaevi'nde yaptığı incelemelerin ardından hazırladığı raporu bugün açıkladı.

Raporu açıklayan Komisyon Başkanı Çağrı Temuçin, 'Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tek ve üç kişilik ünitelerdeki günlük yaşam alanı kısmının, insan beden ve ruh sağlığı açısından son derece yetersiz olduğunu, bedensel, ruhsal ve sosyal tecride yol açtığını' söyledi.

İncelemede, ortak yaşam alanlarının kullanımında ciddi sıkıntılar olduğunun gözlendiğini anlatan Temuçin, cezaevi ortamının da heyetin ziyareti için 'hazırlanmış ve düzenlenmiş olduğu' izlenimini edindiklerini bildirdi.

4 yıldır F tipi cezaevinde kalan bir hükümlünün, 'görme ve duyma bozukluğu, algı, dikkat güçlüğü çektiğini söylediğini' dile getiren Temuçin, tek ve üç kişilik ünitelerdeki günlük yaşam alanı kısmının, insan beden ve ruh sağlığı açısından son derece yetersiz olduğunu, bedensel, ruhsal ve sosyal tecride yol açtığını savundu.

'Bağımsız izleme komisyonları kurulmalı'

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Selçuk Kozağaçlı da Adalet Bakanlığınca, BM Işkenceyle Mücadele Sözleşmesine Ek Seçmeli Protokolü kapsamında gündeme alınan 'cezaevlerinde sivil izleme' çalışmasının 'tamamen hatalı yönelimler üzerine kurulduğunu' savundu.

Cezaevlerinde inceleme yapmaları için 'hiçbir birikimi olmayan sarı sivil izleme dernekleri kurdurulduğunu' öne süren Kozağaçlı 'Bir kaç yıl önce hasbel kader hapishane sorunlarıyla ilişkilendirilmiş insanlardan oluşturulmuş, tamamı infaz idaresinin güdümünde, denetiminde bazı kurumlar kuruluyor. Cezaevi sivil izlemesinin bu kurumlar tarafından yapılacağını iddia etmek kabul edilemez' dedi.

ANKARA - ANF - 7 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.