F tipleri sivil denetime açılsın!

F tipleri sivil denetime açılsın!

F tipleri sivil denetime açılsın!(13.11.07) - Ankara’da bulunan demokratik kitle örgütleri, cezaevlerinde son süreçte yaşanan...

A+A-

F tipleri sivil denetime açılsın!F tipleri sivil denetime açılsın!

(13.11.07) - Ankara’da bulunan demokratik kitle örgütleri, cezaevlerinde son süreçte yaşanan saldırılarla ilgili basın açıklaması yaptılar. Açıklamada şoven-faşist dalganın cezaevlerine yansımalarına dikkat çektiler.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Halkevleri, Ankara 78’liler Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) adına, yapılan açıklamayı İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül okudu.

Öndül, Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan, PSAKD GYK üyesi ve Sarıyer Şube Başkanı Muammer Şimşek’in, “27 Ekim günü cezaevinde işkence seslerinin yükseldiğine” ilişkin gönderdiği mektubu ve aynı gün 8 hücrede yaşanan saldırıları anlattığını söyledi.

Öndül, İHD’ye başka cezaevlerinden de şikayet mektupları geldiğini ifade etti. Hak gaspları ile dayak ve darpların yoğunlaştığına işaret etti. Arama adı altında hücrelere saldırılmasını, tutsakların dövülmesini, “dışarıdaki şoven saldırıların cezaevlerine yansıması” olarak nitelendirdi. Öndül, cezaevlerinin, insan hakları savunucularına ve kitle örgütlerine açılmasını istedi. BM Minimum Cezaevleri Standartları’na uyulması gerektiğini vurguladı.

Basın toplantısında söz alan PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç, Sarıyer Şube Başkanı Muammer Şimşek’in, 25 Aralık 2006’da Küçük Armutlu’da, fuhuş ve uyuşturucuya karşı düzenledikleri bir kampanya gerekçesiyle tutuklandığını ve 10 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkacağını ifade etti.

ÇHD Genel Başkanı Kazım Bayraktar da tırmandırılan faşist-şoven dalganın en çok cezaevlerine yansıdığını ve yansıyacağını anımsattı.

TİHV Başkanı Yavuz Önen, BM İşkenceyi Önleme Sözleşmesi Seçmeli Protokolü’nün onaylanması için hükümete çağrı yapmakla birlikte, cezaevlerinin de sivil denetime açılmasını istedi.

Kızıl Bayrak - 13 Kasım 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.