"Faili meçhuller için açık hava müzesi yapacağız"

"Faili meçhuller için açık hava müzesi yapacağız"

CHP Çankaya Belediye Başkan aday adayı Yüksel Işık:Faili meçhuller için açık hava müzesi yapacağızCHP Çankaya...

A+A-

"Faili meçhuller için açık hava müzesi yapacağız"CHP Çankaya Belediye Başkan aday adayı Yüksel Işık:

Faili meçhuller için açık hava müzesi yapacağız

CHP Çankaya Belediye Başkan aday adayı gazeteci- yazar Yüksel Işık, faili meçhullere kurban verdiğimiz aydınlarımız için bir açık hava müzesi oluşturacaklarını açıkladı. Gazeteci- yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 16. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Işık, “Ortak noktaları Ankaralı ve ‘tek başına birer mücadele ordusu’ özelliğine sahip aydınlarımızı birer cadde ve sokak ismi olmaktan çıkartmak ve toplumsal belleği canlı tutmak için bir ‘Açık Hava Müzesi’ oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi. Işık, harita niteliğinde tasarlanacak olan alanda hangi şehirde kimi faili meçhule verdiğimize ilişkin çalışmayı ÇGD, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası ile işbirliği içinde yapacaklarını söyledi..

Işık, Uğur Mumcu’nun katledilişinin 16. yıldönümü dolayısıyla faili meçhuller için oluşturacakları ‘Açık Hava Müzesi’ hakkında şu bilgileri verdi:

“Gazeteci büyüğümüz, Türkiye’nin yetiştirdiği sayılı aydınlarımızdan Uğur Mumcu, bundan 16. yıl önce, katilleri bilinen nedenlerle henüz açığa çıkartılamamış bombalı bir suikaste kurban gitmişti. Mumcu’dan üç yıl önce büyük hukukçu Muammer Aksoy’u ve Bahriye Üçok’u, altı yıl sonra da Ahmet Taner Kışlalı Hocamızı aynı katillere kurban vermiştik. Ortak noktaları Ankaralı ve ‘tek başına birer mücadele ordusu’ özelliğine sahip aydınlarımızı birer cadde ve sokak ismi olmaktan çıkartmak ve toplumsal belleği canlı tutmak için bir ‘Açık Hava Müzesi’ oluşturmayı amaçlıyoruz.

Gazeteci ve yazar örgütleriyle işbirliği

“Müzenin bulunduğu alanda bir Türkiye haritası tasarlanacak. Hangi ilde faili meçhule kurban giden aydınlarımız varsa, o noktaya, söz konusu aydınımızın adının ve şahsi bilgilerinin işaretlendiği bir kitabe yerleştirilecek. Hangi şehirde kimi faili meçhule verdiğimize ilişkin çalışmayı ÇGD, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası ile işbirliği yapacağız. Haritanın yalnızca Ankara noktasına, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı’nın heykellerini dikeceğiz. Bunun yanında faili meçhule kurban verdiğimiz aydınlarımızın kişisel bilgileri ve eserleri hakkında bilginin yer aldığı camdan bir köşe de olacak. Böylece  ‘hafaza-i beşer nisyan ile maluldur’ sözüne güvenen katillere karşı toplumsal belleği canlı tutmuş olacağız. Ankaralılar, unutmanın yenilgi olduğunun bilinciyle hareket edip,  yaşadıkları dönemlerde, ülkenin vicdanı konumuna gelmiş aydınlarımızı katledenlerin açığa çıkartılması için üzerlerine düşen tarihsel sorumluluğu, böylece yerine getirmiş olacaklar. Bu, aynı zamanda, katilleri henüz açığa çıkartılamamış ve ömrünü Türkiye’nin aydın geleceği için feda etmiş aydınlarımız için Ankaralıların boyun borcudur.”

Alevihaber.com - 24 Ocak 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.