FARC lideri Manuel Marulanda öldü

FARC lideri Manuel Marulanda öldü

FARC lideri Manuel Marulanda öldüKolombiya’da, yaklaşık 40 yıl önce sol eğilimli FARC örgütünü kurarak ayaklanma başlatan...

A+A-

FARC lideri Manuel Marulanda öldüFARC lideri Manuel Marulanda öldü

Kolombiya’da, yaklaşık 40 yıl önce sol eğilimli FARC örgütünü kurarak ayaklanma başlatan Manuel Marulanda öldü.

BOGOTA - Uzun süredir ağır hasta olduğu söylentileri dolaşan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Manuel Marulanda’nın öldüğü açıklandı. Açıklamayı Amiral David Moreno yaptı. ‘Tirofijo’ lakaplı, asıl adı Pedro Antonio Marin olan 1928 doğumlu FARC liderinin daha önce 17 kez öldüğü iddia edilmişti. Dünyanın en yaşlı komünist gerillası Manuel Marulanda’nın, evli ve çok sayıda çocuğa sahip olduğu sanılıyor. 

FARC, uyuşturucu ticareti ve fidye için adam kaçırma gibi yasadışı işlere karışmakla suçlanıyor. 1960’lı yıllarda kurulan FARC’a bağlı 17 bin gerillanın olduğu tahmin ediliyor.

Kolombiya Savunma Bakanı Juan Manuel Santos, bugün bir dergiye verdiği demeçte Manuel Marulanda’nın bir hastalık sonucu 26 Mart tarihinde öldüğünü söylemişti. Ancak Kolombiya hükümeti ve Savunma Bakanlığı ise Santos’un açıklamalarını doğrulayamayacağını duyurmuştu.

NTV - AA - / 25 Mayıs 2008

En yaşlı komünist gerilla öldü, Kolombiya lideri bayram yapıyor

Kadın-erkek omuz omuza çarpışan FARC’ın lideri Marulanda’nın lakabı Tirofijo (tam isabet) idi. FOTOĞRAF: AFP

En uzun Latin direnişini sergileyen FARC’ın 80’lik lideri Marulanda öldü. Uribe bazı FARC liderlerinin teslim olacağını iddia etti

BOGOTA - 1964’te kurulan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC), ‘dünyanın en yaşlı gerillası’ ünvanına sahip lideri Manuel Marulanda öldü.  Sağcı Alvaro Uribe hükümeti Kolombiya’nın en eski ve en büyük, Güney Amerika’nın en uzun ömürlü, belki de dünyanın en güçlü  gerilla örgütüne üst üste darbe indirirken, genelkurmay ağır hasta olduğu bilinen 80 yaşındaki Marulanda’nın 26 Mart’ta öldüğünü duyurdu. Liderin bulunduğu bölgeyi üst üste bombaladıklarını belirten genelkurmay, gerilla konuşmalarına göre, Marulanda’nın kalp krizinden öldüğünü, yerine ‘ideolojik lider’ Alfonso Cano’nun geçtiğini söyledi. FARC komutanlarından Timoleon Jimenez de, Venezüella televizyonu Telesur’da yayınlanan videoda Marulanda’nın martta kalp krizinden öldüğünü doğruladı.

Asıl adı Pedro Antonio Marin olan ve daha önce en az 17 kez öldüğü iddia edilmiş FARC lideri Mayıs 1928 ya da 1930’da doğdu. En az yedi çocuğu var. Solcu çiftçilerin katledilmesiyle 200 bin kişi ölürken, 1949’da silaha sarılan Marulanda komünistlerin sığındığı bölgenin hükümet güçlerince istilası üzerine 1964’te FARC’ı kurmuştu. Orduya baskınlarda tüfeğiyle gösterdiği maharet sayesinde ‘tam isabet’ manasında ‘Tirofijo’ lakabını alan Marulanda, 48 silahlı çiftçiyi 17 bin kişilik gerilla ordusuna çevirmesi, gerilla savaşındaki ustalığı ve askeri tarih uzmanlığıyla tanınıyordu. 1990’larda hükümetin FARC’ın üstüne saldığı sağcı milisler sivil-gerilla demeden katliam düzenlerken, FARC buna İsviçre büyüklüğünde bir bölgenin kontrolünü ele geçirip kokain kaçakçılığından servet yapıp rehineler alarak yanıt verdi. 1998’te hükümet barış görüşmeleri için FARC’ın kontrolündeki bölgeden asker çekti. Ama görüşmelerin Şubat 2002’de çökmesinden üç ay sonra  demir yumruklu, ABD müttefiki Uribe devlet başkanı seçildi.

Uribe: Rehineleri bırakın, Fransa’da yaşayın

Genelkurmay bir arada tutucu güç Marulanda’nın ölümüyle FARC’ın en büyük darbeyi aldığını savundu. Uribe, bazı FARC liderlerinin kendisini arayıp özgürlüklerinin garanti edilmesi karşılığı örgütü terk etme ve Fransız vatandaşlığı da bulunan eski başkan adayı Ingrid Betancourt gibi üst düzey rehineleri bırakma teklifinde bulunduklarını iddia etti. FARC’lıların Fransa’ya gitmesi formülünü üreten Uribe, beraberinde rehine getiren gerillalara toplam100 milyon dolar verme teklifini yineledi.  Venezüella’nın resmi arabuluculuğunda FARC’la yürütülen rehine pazarlıkları, martta Kolombiya’nın Ekvador’a düzenlediği sınırötesi operasyonda Marulanda’nın halefi Raul Reyes’in öldürülmesiyle çökmüştü. (afp, bbc)

RADİKAL / 26 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.