FEDA’dan Newroz açıklaması: Tekçi akla karşı çokluğu yaşatacağız

FEDA’dan Newroz açıklaması: Tekçi akla karşı çokluğu yaşatacağız

PİRHA - Demokratik Alevi Federasyonu ve Demokratik Alevî Kadınlar Birliği, Newroz dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Alevi toplumu tekçi aklın toplumsallığı yok etmeye dönük

A+A-

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA ) ve Demokratik Alevî Kadınlar Birliği (YJAD) Newroz dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Alevi toplumunun, tekçi aklın toplumsallığı yok etmeye dönük politikalarına karşı, yaşamı var eden ateşin kutsallığında çokluğu yaşatmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, kaotik bir süreçten geçildiğine dikkat çekilerek bilimin kullanılarak insanlığın başına bela ettiği yaratımların insanlar başta olamak üzere tüm varlıkları tehdit ettiği kaydedildi.

“Bahar tüm renkleri ve coşkusuyla birlikte uyanıyor” denilen açıklamada 2019 yılının toplumsal açıdan kadim topraklarda yüzyıllardır yaşayan halklar ve inançlara yönelik katliam politikalarının en fazla yaşandığı bir yıl olduğu belirtildi.

“HAK VE HAKİKAT MÜCADELESİYLE BÜTÜNLEŞECEĞİZ”

Yaşanan saldırılar karşısında verilen mücadeleye değinilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Halklar ve inanç toplulukları son bir asırdan beri vicdanları kör, kulakları sağır modern dünyanın gözleri önünde zülumat nesli karşısında canı ve kanı pahasına varlık mücadelesi veriyor! Zülumata biat etmeyen, bu uğurda mücadele ederek her geçen yıl, Rızalık Şehri düsturuna biraz daha yaklaşan kadim halklar ile aynı kaderi paylaşan topluluklar; 2019 yılını hak ve hakikat yolunda yürüttükleri onurlu varlık mücadelesiyle taçlandırdılar.

2020 yılında kadim ortaklık toplumunun ilkeleri ekseninde birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemiz halinde zulümat nesline karşı onurlu bir özgürlüğe, bölgedeki tüm mazlum halklarla birlikte cümle canın kavuşacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır!

Bu mana ile başta birbirinden ayrıştırılmaya, otoasimlasyona tabi tutulmaya çalışılan Alevi sürekleri olmak üzere; halklar ve inançlar arasına tekçi na hak zihniyetin ektiği eski yılların, köhnemiş politik yaklaşım tohumlarını geride bırakarak, hak ve hakikat mücadelesine olan inançla, yeni bir ruhla, 2020 yılında Rızalık Şehri düsturu ile kadim değerlerimizle bütünleşebilmek zamanıdır.”

“ALEVİLERDE NEWROZ KUTSALDIR”

Newroz’un tüm toplulukların mitolojilerinde yer aldığına ve kutsandığına dikkat çekilen açıklamada, Kürt mitolojisinde Demirci Kawa’nın öncülüğü ile başlayan bir direniş ile bir devri bitiren ve yeni bir döneme ışık tuttuğu, Alevi inancında da kutsal olduğu belirtilerek, “Raa Haq bağlıları başta olmak üzere bir çok Alevi süreği için Mart ayı çok kutsaldır, inançsal bayramlarımız arasında  21 Mart, yani 1 Adar evrendeki aydınlığın uyanışına hazırlıktır. 21 Mart yılın ilk günü ‘Heftemal-Howtemal’dır” denildi.

“HERKES BULUNDUĞU YERDE NEWROZ ATEŞİNİ YAKSIN”

21 Mart Newroz kutlamalarının koronavirüs nedeniyle kutlanmadığına ancak herkesin evlerinin balkonlarından alkışlarla, türkülerle kutlamaya çağrıda bulunarak şunlar kaydedildi:

“Bu vesile ile yeryüzünde yaşamı var eden ateşin kutsallığında, dehakların zulmüne karşı başkaldıran Kawa’nın örsünün gücü ve kararlılığı ile her alanda günümüz dehaklarına karşı direnenlerin ortak ruhu ile “Sersala we pîroz be “,  “Haftemala me pîroz be” , “Newroz pîroz be ” diyoruz. Binlerce insanın yaşamına mal olan yürütülen özel politikalarla toplumsallığı hedef alarak  bireyselliği  dayatan pandemiye karşı, birliğin  içerisinde çokluğun gücünü ancak Newroz ateşinin belleklerimizde kültür ve inançlarımızda yer eden sıcaklığı, özgürlük halaylarının coşkusundaki bütünsellikle koruyabileceğimiz bilinciyle tüm canları bulundukları alanlarda kalarak Newroz ateşini evlerinde, bahçe veya sokaklarında uyandırmaya çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.