Ferhat Tunç Alevi Çalıştayı'na katılmayacak

Ferhat Tunç Alevi Çalıştayı'na katılmayacak

Ferhat Tunç Alevi Çalıştayı'na katılmayacakSanatçı Ferhat Tunç, AKP'nin Alevilerin sorunlarını çözmek için...

A+A-

Ferhat Tunç Alevi Çalıştayı'na katılmayacakFerhat Tunç Alevi Çalıştayı'na katılmayacak

Sanatçı Ferhat Tunç, AKP'nin Alevilerin sorunlarını çözmek için basit adımlar bile atmadığını ifade etti. Tunç, Tunceli'de yapılan barajlarla Alevilerin kutsallarının yok edildiğini belirterek 4. Alevi Çalıştayı'na katılmayacağını bildirdi.

Ankara- Sanatçı Ferhat Tunç, yaptığı yazılı açıklamada AKP Hükümeti tarafından düzenlenen Alevi Çalıştayları'nın dördüncüsüne kendisinin de davet edildiğini belirterek "Prensip olarak ülkenin var olan sorunlarının çözümü için gerçekleştirilecek tartışmaların olumlu olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Alevi çalıştaylarının düzenlenmesi, fikri anlamda doğrudur fakat bu çalışmaların çözüme hizmet etmesi gerekmektedir. Bu anlamda çalıştayları düzenleyenlerin niyetleri ve bu çalışmaları sorunların muhataplarıyla yapması en doğru olan yaklaşımdır. Aksi takdirde sorunların çözülmesi mümkün değildir. Siyasal çıkarlar ve konjonktürel olarak yaşanan sıkışmaları aşmak için kullanılan bir taktik olarak yaklaşmak ise tehlikeli ve çözüme hizmet etmeyen yaklaşımlardır" dedi.

Gelinen aşamada sorunları yaşayanların verdiği demokratik mücadelenin kazanımları ile Türkiye'nin Alevi Sorunu ve Kürt Sorununu çözmekle yüz yüze kaldığını, zorunlulukların ve koşulların dayatmasıyla AKP Hükümeti'nin Kürt sorunu ve Alevi Sorunu konusundaki girişimleri beklentiler yaratsa da uygulamaları bu beklentileri boşa çıkardığını savunan Tunç, "İnkâr siyasetinin yarattığı bu iki temel sorunun çözümü noktasında atıldığı iddia edilen adımlar yetersizdir. Çözüm noktasında gösterilen yaklaşımlar sorunları muhataplarıyla demokratik, özgürlükçü bir yaklaşımla ele almak yerine, çözüm adı altında farklı bir çürütme ve asimilasyon politikasının devamı tek yanlı olarak sürdürülmektedir" görüşüne yer verdi. Bugüne kadar yapılan Alevi çalıştaylarına katılanların sorunlu olduğunu kaydeden Tunç, Alevilerin sorunlarının ilahiyatçılarla, diyanetçilerle çözebilmenin mümkün olmadığını, "Aleviliğin asimilasyonunu amaç edinen kişi ve kurumlarla sistem içi bir çözüm aramanın" iyi niyetli bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Tunç, Hükümet'in, Alevilerin sorunlarının çözümünde, Alevi temsilcileri tarafından 1. Alevi Çalıştayı'nda Hükümet'e sunulan önerilerin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak Alevilerin talepleri anayasal güvenceye alınmadan sorunun çözümü mümkün olmadığına, buna rağmen Hükümet'in şimdiden bir Anayasa değişikliği düşünmediğini açıkladığına dikkat çekti. "O halde sormak gerekiyor bu çalıştaylarda çıkaracağınız sonuçların garantisi ne olacaktır veyahut bu kararları bu Anayasa ile nasıl uygulayacaksınız?" diye soran Tunç, AKP'nin Madımak'ı müze yapmak gibi basit bir adımı bile atmadığını, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

"AKP hükümetinin son samimiyetsizlik örneğini de memleketim olan Dersim'de yaşadık. Kızılbaş-Aleviliğin en önemli merkezlerinden biri olan Dersim, yaşadığı bunca acının üstüne yeni bir katliam tehditti ile karşı karşıya. Dersim coğrafyası yapılmak istenen barajlarla katledilmek isteniyor. Bu anlamda Dersim'de doğa ile beraber katledilmek istenen Kızılbaş-Alevilik kültürüdür. Bu coğrafyada onlarca ziyaretimiz ve kutsal kabul edilen yerlerimiz suların altında bırakılarak yok edilecektir. Şimdiden yapılan Uzunçayır barajında Gole Çetu ziyaretimiz sulara gömüldü. Gole Çetu gibi onlarca kutsalımız barajlarla yok edilecek. Şimdi sormak gerekiyor bir yandan çalıştaylarla Alevilerin sorunlarını çözme iddiasında olanlar Dersim'de barajlarla yok etmek istedikleri kültürümüzü ve inanç merkezlerimizi nasıl izah edecekler.

Sonuç olarak bugüne kadar halkının hizmetinde olmuş, onun değerlerine bağlı olarak sanat yapmaya çalışmış bir sanatçı olarak halkımın çıkarlarına ters düşen hiçbir çalışmanın içerisinde olamam. Bu benim halkıma karşı bağlılığım ve vermiş olduğum sözün gereğidir. Dersimde barajlarla kültürümüz, inanç merkezlerimiz yok edilmek istenirken bu suça ortak olmak anlamına gelecek, oynanmak istenen sinsi politikaların figüran olma durumuna gelmeyeceğim. Dersimde yapılan barajları protesto etmek ve iyi niyetli görmediğim bu girişimin figüranı olmamak için davet edildiğim Alevi çalıştayına katılmayacağımı tüm kamuoyunun bilgisine sunuyorum.

Buradan AKP hükümetine çağrıda bulunuyorum Alevilerin sorunlarını çözme noktasında en ufak bir samimiyetiniz varsa adım atın ve Dersim'de giriştiğiniz doğa katliamını durdurun baraj yapımına son verin."

CUMHURİYET HABER PORTALI - ANKA - 29 Eylül 2009, Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.