'Fethullah Gülen' marka prezervatif haberine cemaat baskısı

'Fethullah Gülen' marka prezervatif haberine cemaat baskısı

'Fethullah Gülen' marka prezervatif haberine cemaat baskısı  (Yusuf YAVUZ - ANTALYA) Antalya'da yayınlanan haber dergisi "Son Nokta",...

A+A-

'Fethullah Gülen' marka prezervatif haberine cemaat baskısı'Fethullah Gülen' marka prezervatif haberine cemaat baskısı 

(Yusuf YAVUZ - ANTALYA) Antalya'da yayınlanan haber dergisi "Son Nokta", Fethullah Gülen markasıyla prezervatif, roket, hatta nükleer reaktör bile üretilebileceği haberini kapağına taşıyınca Antalya karıştı. Haberin yer aldığı dergi toplatılırken, yayın yönetmeni İdris Özyol, Amerika'dan açılan telefonlarla Gülen cemaatinin baskı ve tehditlerine maruz kaldıklarını söyledi ve ekledi: "üzgünüz, yenildik..."
 
Fethullah Gülen adıyla prezervatiften şaraba, ağır askeri silahlardan, cinsel amaçlı aletlere kadar onlarca alanda mal ve hizmet üretimi için marka tescilinin yapıldığını duyuran derginin 54'üncü sayısının kapak tasarımı "onur kırıcı" olduğu gerekçesiyle baskı aşamasında toplatıldı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol, Amerika'dan açılan telefonlarla uyarıldığını dile getirerek haberin ardından Antalyalı bazı işadamlarının baskısıyla karşılaştıklarını söyledi.

Fethullah Gülen'in kardeşi Kudbettin Gülen'in de çalışanları arasında bulunduğu Çağlayan Yayın Dağıtım Basım Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne marka tescili yaptırılan Fethullah Gülen adı prezervatifler, doğum kontrol hapları, cinsel amaçlı aletler, ateşli silahlar, roketler, ağır askeri silahlar, tavla, okey, oyun kartları mücevherler, elektronik oyunlar, iç çamaşırı ve eğence makineleri gibi onlarca malzemenin üretimi için tescillenmiş oldu. Bu ilginç girişmin amacının Fethullah Gülen adıyla herhangi bir ürün ya da hizmetin piyasaya sürülmesinin önüne geçmek olduğu belirtildi. 
 
CEMAAT GÜCÜNE YENİLDİK!

Muhalif tavrıyla dikkat çeken derginin Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol,  bu gelişmeler üzerine Gülen cemaatinin baskılarıyla karşılaştıklarını dile getirerek "üzgünüz, direnemedik" açıklaması yaptı. Hukuk gücünden para gücüne, devlet gücünden cemaat gücüne kadar her imkanı kullanan bir kesimin karşısında yenildiklerini belirten Özyol, derginin 54. sayısını bastırdıktan, hatta dağıtıma verildikten sonra bazı güçlerin devreye girdiğini söyledi.
 
AMERİKA'DAN TELEFON UYARISI...

Özyol, açıklamasında hukuki sorunlar yüzünden sözcüklerin seçimine aşırı özen gösterildiğini belirterek,  şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'de devlet kadar güçlü, hatta devletten bile belki daha güçlü bazı unsurların varlığına tanık olduk. Bu tanık olmanın da ötesine geçti. Boyu ve eli uzun bu güçler karşısında, boyu ve eli yok denecek kadar kısa bizlerin fazla direnme şansı yoktu. Direnemedik. Dergimizin 54. sayısının ilk baskısı elimizde bir tane bile örnek kalmamacasına toplatıdı. Bu yüzden dergimizi, kapağını ve içindeki birkaç sayfayı değiştirerek yeniden basmak zorunda kaldık. Piyasadaki 54. sayı sansürlü bir sayıdır. Boynumuzu eğen bir sayıdır. "Ülkenin daha büyük ve örgütlü güçleri bile direnemezken, biz nasıl direnelim? Etimiz ne, budumuz ne?" gibi bir mazeretin ardına sığınmıyoruz. Köşeye çok sıkıştırılmıştık ve hareket olanağımız yoktu. Amerika'dan açılan telefonlar, İstanbul'dan, Ankara'dan devreye giren isimler, Antalyalı kimi işadamlarının baskısı, onlarca araç dolusu insanın yürüttüğü bir operasyon neticesinde dergimiz toplatıdı. Bu operasyonu demokrasi, adalet ve özgürlük güçlerine şikayet ediyoruz. Elbet bir gün şartlar değişecektir. Buna yürekten inanıyoruz." 
 
İŞTE O HABER...

Türk Patent Enstitüsü, Antalyalı bir girişimcinin Fethullah Gülen ismiyle bira, rakı, şarap, prezervatif ve cinsel oyuncaklar üretme hakkını onayladı. Marka daha sonra da Çağlayan A.Ş. isimli bir başka şirket tarafından tescil ettirildi. Her iki şirketin de İzmir'deki adresi ortak. 2002 yılında yapılan ikinci başvuruyu 12898 no ile onaylayan TPE'nin bu kararıyla Fethullah Gülen isimli nükleer reaktör bile üretilebilir.

Antalya kökenli bir girişimci Fethullah Gülen marka prezervatif ve bira üretmek için patent aldı. Türk Patent Enstitüsü'ne başvuran girişimci, Fethullah Gülen marka ürünlerin üretimini tescil ettirdi. 24 Mayıs 2002 tarihinde tescil edilen markanın kullanımı 10 yıl süreyle Nil Basım Yayın AŞ'ye ait. 42 farklı emtia sınıfı için alınan patentte birbirinden ilginç ürünler yer alıyor. Bunlardan en ilginci 10 numaralı sınıf. 10 numaralı sınıfta Fethullah Gülen isimli ürün üretme hakkını elinde tutan Nil AŞ, buna göre masaj aletleri, cinsel amaçlı aletler ve malzemeler, biberonlar, kulak tıkaçları, idrarını tutamayanlar için çarşaf üretebilecek. Bu grupta doğum kontrol aletleri ve prezervatif de yer alıyor. 05 numaralı sınıftan alınan marka tescili de doğum kontrol hapından gebelik testi ürünlerine, hayvan spermlerinden hijyenik külotlara, zayıflama çaylarından deodoranta kadar onlarca üründe Fethullah Gülen ismini kullanma hakkını veriyor. Buna göre Nil AŞ, Fethullah Gülen adıyla deodorant üretebilir ve aynı isimle ürettiği doğum kontrol haplarını piyasaya sürebilir.
 
JAPON İÇKİSİ BİLE VAR

Fethullah Gülen adıyla üretilebilecek bir başka ürün grubu da oyunlar. Bu grupta tavladan dominoya, okeyden kızma biradere, damadan yılbaşı süslerine kadar onlarca ürün yer alıyor. 32 numaralı ürün grubunu da kapsayan marka tescil belgesi Nil AŞ'ye bira, bira yapımında kullanılan preparatlar, bira mayaları gibi ürünleri piyasaya sürme olanağı sağlıyor. Firma, Fethullah Gülen ismiyle gazoz, kola, sahlep, domates suyu, şurup, soda, tonik gibi içecekler de üretebilir. İçecekler bununla da sınırlı değil. 33. sınıfta şarap, likör, alkollü içeceklerin hazırlanması için alkollü bileşimler, süt karışımlı alkollü içecekler, konyak, viski, rakı, kokteyller ve aperatifler bulunuyor. Hatta firma bu isimle Japon içkisi "sake" bile üretebilir. Dünyanın bir çok ülkesinde örgütlenen Fethullah Gülen cemaatinin bu özelliklerini bilenler, sake üretim hakkının Japonya'daki çalışmalar için önemli bir araç olacağı şeklinde espri yapıyorlar.
 
SNACK-BARLAR AÇILABİLİR

Nil AŞ'nin Fethullah Gülen ismiyle aldığı mal ve hizmet listesinde tütün grubu da bulunuyor. 34. grup malları da tescil ettiren firma, buna göre işlenmiş veya işlenmemiş tütün, sigara, puro, enfiye, sigarillos, çiğneme tütünleri, pipo, ağızlık, küllük, tütün kutuları, sigara kesicileri, pipo temizleyiciler, puro ve sigara tabakaları, nargile, çakmaktaşı ve çakmak üretme hakkını elinde tutuyor. Marka tesciline göre Fethullah Gülen TV isimli bir televizyon kanalı kurma, Fethullah Gülen FM açma, cep telefonu ve uydu ile iletişim hizmetleri verme, haber ajansı çalıştırma hakkı da Nil AŞ'nin. Şirket isterse aynı isimle diskotek de işletebilir. Çünkü marka tescilinde eğlence hizmetleri de tarif edilmiş durumda. Buna göre, eğlendirme ve eğlence parkı hizmetleri, lunapark çalıştırma, balo düzenleme, tatil kampı açma hakları da tescil edilmiş. Bir başka olanak da Fethullah Gülen isimli kafeteryalar. Nil AŞ istersen Fethullah Gülen ismiyle bir kafetarya zinciri kurabilir. 42. ürün ve hizmet grubunda kantin, catering, kokteyl hizmetleri, snack-bar hizmetleri gibi başlıklar da yer alıyor. Bu durumda Türkiye'nin her yerinde Fethullah Gülen adıyla snack-barlar açılabilir.
 
DETERJAN'DAN PONPONA

İzmir Gaziemir'de faaliyet gösteren firmanın Antalya kökenli ortağı, Fethullah Gülen'in isim hakkını aklına gelen bütün sektörlerde tescil ettirmiş. Firma bu isimle deterjandan çamaşır suyuna, arap sabunundan şampuana, mazottan oduna, motor yağından fitile, bebek mamasından diyet gıdalarına, gebelik testinden yara bandına, dikiş makinasından çöp öğütme makinasına, mutfak robotundan çatal bıçağa, idrarmetreden su sayacına, can yeleğinden elektrikli battaniyeye, korseden varis çorabına, kat kaloriferinden fön makinasına, sanayi tipi fırından nükleer reaktöre, çöp kamyonundan arazöze, cenaze yıkama aracından bisiklete, yattan kotraya, sandalda feribota, av tüfeğinden havai fişeğe, kravat iğnesinden saat kordonuna, kronometreden şarap kadehine, müzik aletlerinden hortuma, çantadan valize, cüzdandan güneş şemsiyesine, asfalttan beton direklere, koltuktan kanapeye, pudra ponponlarından tuvalet kutularına kadar aklınıza gelebilecek herşeyi üretebilir.
 
İSİM HAKKI ÇAĞLAYAN'IN

Fakat Fethullah Gülen markasının tescilinde sorun yaşanıyor. Aynı marka için 25 Mayıs 2002 yılında İstanbul firması Çağlayan Basım Yayın A.Ş. de 12898 nolu bir başvuru yapmış. Bu başvuru 1 Eylül 2004'te tescil edilmiş. Nil A.Ş.'nin marka başvurusu 23 Mart 2001'de koruma altına alınmış, ama marka hakkı artık. Çünkü firma 3 Ekim 2001'de başvurusunu geri çekmiş. Fethullah Gülen markalı mamuller üretme hakkı artık Çağlayan A.Ş.'nin. İstanbul Bulgurlu'daki şirketin marka tescil belgesi 8 Eylül 2004'te hazırlandı ve firmaya gönderildi. 97 bülten nolu tescil 9 Mayıs 2005'te gazetede yayınlandı. Gazete numarası ise 372. Fethullah Gülen markasının logosu da 30 Nisan 2003'te tescil edildi. Fakat Türk Patent Enstitüsü'nün kayıtlarında Nil AŞ hem İstanbul Altunizade'de, hem de İzmir Gaziemir'de görülüyor. İstanbul Bulgurlu'da kayıtlı Çağlayan A.Ş.'nin de ikinci adresi İzmir Gaziemir. Üstelik Nil A.Ş. ile tamamen aynı: Sarnıç Yolu No: 5 Gaziemir... Her iki şirketin de Fethullah Gülen cemaatine ait olduğu iddiları marka tesicili başvurusunun ayrı bir yönü. 

Yusuf Yavuz

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy81746 = 'yusuf_yavuz2004' + '@';

addy81746 = addy81746 + 'yahoo' + '.' + 'com';

var addy_text81746 = 'yusuf_yavuz2004' + '@' + 'yahoo' + '.' + 'com';

( '' );

81746 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


ALEVİ HABER AJANSI - 16 Haziran 2008

İLGİLİ HABERLER :

Fethullah Gülen marka oldu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.