Fevzi Gümüş: Madımak müze olsun

Fevzi Gümüş: Madımak müze olsun

Fevzi Gümüş: Madımak müze olsunPir Sultan Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Sivas olaylarının üzerinden geçen...

A+A-

Fevzi Gümüş: Madımak müze olsunFevzi Gümüş: Madımak müze olsun

Pir Sultan Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Sivas olaylarının üzerinden geçen 16 yılda ''Madımak müze olsun'' çağrılarına yanıt gelmediğini belirterek, ''Madımak müze olmalıdır, olacaktır. Bu talep sadece Alevilerin talebi değildir" dedi.

Ankara- Pir Sultan Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Sivas olaylarının 16. yılı nedeniyle bazı sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve sendikaların yöneticileri, olaylarda yaşamını kaybedenlerin aileleriyle Mülkiyeliler Birliği'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Madımak'ta yaşananların demokrasi, eşitlik ve özgürlük düşmanlarının toplumsal, inançsal ve kültürel farklılıkları yok sayıp tek tip yurttaş yaratmaya çalışan egemen zihniyetin ürünü olduğunu ifade eden Gümüş, ''Bu zihniyetin katliamın her aşamasını planladığını'' söyledi.

Gümüş, aradan 16. yıl geçtiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçen süre içinde çok hükümet değişti. Ancak 'Madımak müze olsun' çağrımıza yanıt gelmedi. Verdiğimiz demokrasi, laiklik, barış, bütün kavramların ötesinde vicdani mücadelemiz sonucunda mevcut AKP hükümeti Madımak Oteli'ndeki kebapçı dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Ama otel hala müzeye dönüştürülmedi.''

Her yıl 2 Temmuz'da yüzbinlerce insanın katıldığı görkemli anma törenleri düzenlendiğini kaydeden Gümüş, ''Madımak müze olmalıdır, olacaktır. Bu talep sadece Alevilerin talebi değildir. Bu talep çağdaşlıktan ve laiklikten yana olan tüm kesimlerin ve insanlığın vicdanına ait bir sestir'' şeklinde konuştu.

Gümüş, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz'da Sivas'ta Madımak Oteli'nin önünde olacaklarını bildirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da Madımak Oteli'nin müze yapılması çağrısını dile getirerek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a yönelik eleştirilerde bulundu.

Sivas olaylarının 16. yılı nedeniyle 6 Temmuz'a kadar Ankara ve Sivas'ta çeşitli toplantılar ve anma törenleri düzenlenecek.

2 Temmuz'da Ankara'da Kolej Meydanı'nda ''Madımak Müze Olacak'' konulu miting ile Sivas'ta Madımak Oteli önünde bir anma mitingi yapılacak. 6 Temmuz'da Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenler mezarları başında anılacak.

CUMHURİYET HABER PORTALI - AA - 26 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.