Feyzullah Çınar unutulmadı

Feyzullah Çınar unutulmadı

Feyzullah Çınar unutulmadı Halk ozanı Feyzullah Çınar, Mamak’ta adının verildiği parkta yapılan etkinlikle anıldı. Anma’da 8...

A+A-

Feyzullah Çınar unutulmadıFeyzullah Çınar unutulmadı

Halk ozanı Feyzullah Çınar, Mamak’ta adının verildiği parkta yapılan etkinlikle anıldı. Anma’da 8 Kasım’daki Alevi Mitingi’ne çağrı yapıldı.

Feyzullah Çınar, hayata veda edişinin 26. yılında Mamak’ta adının verildiği parkta anıldı. Ozan-Der ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Mamak Şubesi tarafından yapılan etkinlikte konuşan PSAKD Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, Alevi kimliğinin korkular nedeniyle gizlendiği yıllarda Çınar’ın eserleriyle Alevi toplumunun duygularını yansıttığını söyledi. 8 Kasım’da İstanbul’da yapılacak mitinge çağrı yapan Demirtaş, mitingte gerçekten laik, demokratik, özgürlükçü bir anayasa ve Kürt sorununa demokratik çözüm taleplerini dile getireceklerini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da, ozansız bir toplumun sessiz, kulaksız ve sözsüz bir toplum olduğunu belirterek, Feyzullah Çınar gibi ozanların halkın vicdanı olduklarını söyledi.

FEYZULLAH ÇINAR KİMDİR?

1937 yılında Sivas Çamşıhı’nın Çamağa köyünde doğan Çınar, 5 yaşında bağlama öğrenmeye başladı. Eserleri 1950’den itibaren yaygın olarak bilinmeye başlayan Çınar, ilk plağını 1966’da doldurdu. Bu plağın satışı kısa sürede 200 bini aştı. 1968 yılında katıldığı Hacı Bektaş’ı anma toplantısında karşılaştığı Fransız Türkolog Irène Mélikoff tarafından Fransa’ya davet edildi. Çeşitli Avrupa ülkelerinde Alevilik üzerine konferanslar veren Çınar, Alevi-Bektaşi deyişlerindeki yorumundan dolayı 1971 yılında Radyo France’ın konuğu olarak Paris’te bir uzunçalar doldurdu. Aynı zamanda belediye işçisi olan Çınar 24 Ekim 1983 yılında yaşamını yitirdi.

Ankara/EVRENSEL - 26 Ekim 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.