Fikri Sönmez'i (Terzi Fikri) dostları unutmadı

Fikri Sönmez'i (Terzi Fikri) dostları unutmadı

Sönmez’i dostları unutmadıFikri Sönmez (Terzi Fikri), ölümünün 23. yılında anıldıORDU - Fatsa’nın eski bağımsız...

A+A-

Fikri Sönmez'i (Terzi Fikri) dostları unutmadıSönmez’i dostları unutmadı

Fikri Sönmez (Terzi Fikri), ölümünün 23. yılında anıldı

ORDU - Fatsa’nın eski bağımsız Belediye Başkanı Fikri Sönmez (Terzi Fikri), ölümünün 23. yılında yakınları ve dostları tarafından Kabakdağı köyündeki mezarı başında anıldı.

Fatsa’da terzilik yaparken devrimci mücadeleye katılan Fikri Sönmez, 14 Ekim 1979’da yapılan seçimlere bağımsız aday olarak katılmış ve seçime giren diğer partiler CHP, AP ve MSP’nin aldıkları toplam oyun iki katını alarak belediye başkanı seçilmişti. Göreve gelir gelmez bir kent meclisi kuran, halk meclisi ve komiteleriyle öncelikle kentin çamurdan, rüşvetten ve karaborsadan kurtarılmasını sağlayan Sönmez, uygulamalarıyla Türkiye’nin her köşesinde örnek alınmaya başlayınca dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in dikkatini çekmişti.

11 Temmuz 1980’de Bakanlar Kurulu’nca alınan küçük terör odaklarına baskınlar yapılmasına ilişkin kararın ilki Fatsa’da uygulanmış ve Kenan Evren’in kuvvet komutanlarıyla birlikte Fatsa’da başlattığı nokta operasyonunda Sönmez, halktan ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 300 kişiyle birlikte gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 1985’e kadar Amasya Cezaevi’nde kalan ve ağır işkenceler gören Sönmez, 5 Mayıs’ta geçirdiği kalp krizi sonucu cezaevinde yaşamını yitirmişti.

Terzi Fikri’yi anma törenlerine iki yıl öncesine kadar güvenlik güçleri engel oluyor, ailesi dışındakileri mezarlığın bulunduğu alana zor kullanarak sokmuyordu. Ancak 23. ölüm yıldönümünde Terzi Fikri’yi anmak üzere gidenlere çamur geçit vermedi. Mezarlığın ve caminin bulunduğu alana ulaşımı sağlayan yolda bir gün önce yapılan ve tamamlanmayan çalışma nedeniyle araçlar giremedi. Bunun üzerine katılımcılar araçlarından inerek 500 metrelik yolu çamur içinde yürüyerek mezarlığa ulaşabildiler. Terzi Fikri’nin eşi, oğulları, torunları ve çok sayıda devrimcinin katıldığı törende bir konuşma yapan ÖDP İl Başkanı Vedat Şensoy, Terzi Fikri döneminde Fatsa’nın, Başbakan’ın bugünkü deyimiyle “ayakların baş olduğu” bir kent olduğunu belirterek, şunları söyledi: “12 Eylül darbesi ile birlikte egemenler Fatsa’nın hikâyesini noktalamayı; Terzi Fikri’nin diktiği o elbiseyi Fatsa’nın üzerinden çıkarmayı başarabilmişlerdir. Ama beyinlerden, kalplerden çıkarmayı başaramamışlardır.
 
ERDOĞAN ERİŞEN / Cumhuriyet - 11 Mayıs 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.