Filistin ve Madımak

Filistin ve Madımak

Filistin ve MadımakKENAN BAŞARAN / BİRGÜNBen de Beşiktaşlılardan “van minit” rica ediyorum. Büyüklüklerine hürmetle rica...

A+A-

Filistin ve MadımakFilistin ve Madımak

KENAN BAŞARAN / BİRGÜN

Ben de Beşiktaşlılardan “van minit” rica ediyorum. Büyüklüklerine hürmetle rica ediyorum. Ama gerekirse zatım da vücut çalımlarıyla bu “van minit”i elde edebilecek kıvraklığa ve de “yüksek ses tonu/yazı kabiliyeti”ne sahiptir!

Efendim, bugünlerde futbol cephesinden Filistin cephesine “selam çakmak” pek bir moda oldu. Ecnebisinden yerlisine kadar, hem tribünden hem sahadan Filistin ile dayanışma atakları epey bir sıklaştı.

Elbette takdire şayan bir durum. “Futbol afyon mu, değil mi” tartışması saha kenarında ısınma hareketlerini sürdüredursun, “beri yanda” insanlar “sahalarda ender görülen bu politik ataklara” alkış tutsunlar. “Diğer yandan” ben de buradan bir iki “kontra atak” geliştirmek istiyorum.

Sivassporlu İbrahim Dağaşan’ın Galatasaray ile oynanan kupa maçının sonunda orta sahanın ortasına Filistin bayrağını dikmesi pek manidardı. Birincisi orta sahanın ortasına bayrak dikme eylemi bir Galatasaray eylemidir. İkincisi İbrahim Dağaşan, Filistin bayrağını dikerken, İsrailli takım arkadaşı Balili tur atlamanın sevincini paylaşıyordu yan tarafta arkadaşlarıyla…

Balili, bu memlekette top koşturduğundan beri kah olumlu, kah olumsuz birçok tepkiyle karşılaştı. Maruz kaldığı kötü tepkiler karşısında her defasında çıkıp “Ben burada çok mutluyum” dedi. Belki ekmek davasından, belki de yurt sevdasından… Kimbilir belki de kendini koruma derdindendi…

Filistin’e yapılanlardan ötürü kendi ülkesini sert bir şekilde eleştiren bir demecini ben bugüne kadar okumadım. Kaçırmış olabilir miyim, bilmiyorum.

Bir hafta önce Galatasaray tribünlerinin saldırısına uğrayan Balili’nin, bu sefer “evi” olan Sivas’ta, takım arkadaşının eylemi karşısında ne hissettiğini merak ediyorum. Ama en azından Mehmet Dağaşan, önceki maçta yaşananları da göz önüne alıp, “bu savaşı bitirin kabilinden” Filistin ve İsrail bayraklarını birlikte dikseydi daha fazla makbule geçmez miydi acaba? En azından bir de iki tarafın barış için “ellerini uzatması”nı isteyen bir talep olurdu.

Mehmet Dağaşan, -kim haklı kim haksız bir yana- Balili ile empati kurdu mu? Bir an için kendisini İsrail Ligi’nde düşünsün. Acaba orada da sahaya Filistin bayrağı dikebilir miydi?

Bu politik atakları acaba burada “geniş alan” bulabildiği için mi yaptı? “Dar alanda” da bu kadar cesurca “atağa” çıkar mıydı?

Bunu test için bırakalım İsrail’i, Sivas’a bakalım. Sivas’ın önde gelenleri “Madımak Olayı”nı unutmak istediklerini söyler, her fırsatta. Bu olayın “imaj”larını zedelediğini dile getirirler. Evet, “vicdan”larını değil de, “imaj”larını zedelediğini söylerler!

Sivasspor’un başarısının ise bu bozulan imajı yeniden düzelttiğini belirtiyorlar. Oysa Madımak Oteli’nin altındaki “kebapçı” hâlâ orada insanlara servis yapıyor. O çok kıymet verilen “imajı” korumak adına bakanlık, hükümet, yasa, yönetmelik ve bilmem ne beklenmeden, “imajmaker”lar neden üç-beş kuruş toplayıp o kebapçıya vermedi de oradan gitsin?

Filistin’e sahip çıkan “politik topçularımız” acaba top oynadıkları kentte yaşanan ve bugün de kanayan yaralar için de bayrak dikerler mi orta sahanın ortasına?

Demem o ki, bugünün şartlarında “Filistin”e koltuk çıkmak pek kolay. Hani bir nevi “tatlı su eylemciliği.” Çünkü böyle bir eylem yapan için “gözaltı”, “mahpusluk” riski falan bulunmuyor. İyi ki de bulunmuyor. Fakat bir Sivassporlu, Madımak Oteli’nin altındaki kebabçının da bir an önce dükkânını kapatması için “bir tavır” koyar mı? En azından “kentin imajı” için canım!..

KENAN BAŞARAN

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy17205 = 'kenanbasaran' + '@';

addy17205 = addy17205 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text17205 = 'kenanbasaran' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

17205 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BİRGÜN - 07 ŞUBAT 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.