FUAF Yol Erkan Kurulu Başkanı: Nerede bir Yezit varsa orada Hüseyinler var olacak

FUAF Yol Erkan Kurulu Başkanı: Nerede bir Yezit varsa orada Hüseyinler var olacak

Muharrem (Kerbela Yası) orucu 20 Ağustos'ta başlıyor. Yazılı bir açıklama yapan FUAF Yol Erkan Kurulu Başkanı Metin Doğan Dede, Kerbela'nın, insanlık tarihinin kanayan bir yarası oldu

A+A-

Alevi inancında önemli bir yeri olan Muharrem (Kerbela Yası) orucu 20 Ağustos’ta başlıyor.

Fransa Alevi Federasyonu (FUAF) Yol Erkan Kurulu Başkanı/ Sarı İsmail Ocağı’ndan Metin Doğan Dede, Muharrem (Kerbela Yası) orucuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Metin Doğan Dede, İmam Hüseyin’in “Zalimin zulmüne karşı çıkmamak, mazluma yapılacak en büyük ihanettir. Zalimle birlikte varlık içinde yaşamaktansa, zalime karşı durarak ölmek yüceliktir” sözlerini hatırlatarak, 10 Ekim 680 tarihinde Kerbela’da İmam Hüseyin ve yarenlerinin haklı davaları uğruna, adalet uğruna çıktıkları yolda, Yezit’in binlerce kişilik ordusu tarafından vahşice katledildiklerini belirtti.

İMAM HÜSEYİN’İN KOLLADIĞI CANI DEĞİLDİ, İNANCIYDI

Doğan, açıklamanın devamında şunları ifade etti:

“Yaşanan bu katliam insanlığın bilincinde büyük bir travma yarattı ve tarihe kara bir leke olarak geçti. Kerbela, insanlık tarihinin kanayan bir yarası oldu. Asırlardır dinmeyen bir acı bıraktı. Yezit sadece İmam Hüseyin’i ve beraberindekileri değil, İmam Hüseyin’in şahsında adaleti ve insanlığı da katletti. İmam Hüseyin, tarihin sayfalarına bir kez daha mazlumun zalime teslim olmayacağını yazdı. Kerbela olayının üzerinden neredeyse 1400 yıl geçmesine rağmen ne zalimin zulmü bitti, ne de zulme karşı direnenler tükendi. Hüseyin’i fiziki olarak katlettiler ama o direnişi ve onurlu duruşuyla her zaman yad edildi.

İMAM HÜSEYİN VE KERBELA HAKSIZLIĞA KARŞI BAŞKALDIRININ VE DİRENİŞİN SİMGESİ OLDU

Kerbela, karanlık ve aydınlığın, Hak ve Batıl’ın, ezen ve ezilenin mücadelesinin değişmez sembolü haline dönüştü. İnsanlık tarihi her daim zalimlerin ve onlara karşı direnen mazlumların mücadelesine sahne oldu. Nerede bir Yezit varsa orada bir Hüseyin, nerede bir zulmeden varsa orada direnenler varoldu. Ne zaman zulme karşı direnen bir mazlum görülse hep Hüseyin akla geldi. Bir kırba su getirmeye çalışırken kolları kesilen Celal Abbas, bedeni delik deşik edilen Ali Ekber, eli kınalı Kasım, altı aylık Ali Asgar ve direngenliğiyle, yiğitliğiyle Zeynep Ana hiçbir zaman unutulmadı. Hür’ün kahramanlığı dilden dile anlatıldı. Keşiş, İmam Hüseyin aşkına 7 oğlunun başını kurban etti.

“BİZ ALEVİLER İÇİN GÜNÜMÜZE KADAR YAŞANAN KATLİAMLAR ADETA BİRER KERBELA OLDU”

“Biz Aleviler için Yavuz Selim’lerden, Kuyucu Murat’lardan, Nurhak Başsaz yaylasına, Dersim’e, Maraş’a, Sivas’a, Çorum’a ve günümüze kadar yaşanan katliamlar adeta birer Kerbela oldu” diyen Doğan, şunları aktardı:

“O günden bugüne Babek’ten, Karmati’lerden, El Muhtar’dan, Zeyd’den, Hasan Sabbah’lara…Baba İshak’lardan, Şeyh Bedrettin’lerden, Kalender Çelebi’lerden Pir Sultanlar’a kadar direnişler hiç bitmedi. Hüseyin İnan’lar bile idama giderken, “Biz korkumuzu Kerbela’da bıraktık” dedi. Bizler Ehlibeyt bendeleri olarak aradan asırlar geçmesine rağmen, Kerbela Katliamı sanki daha dün yaşanmış gibi Hüseyin’in ve yarenlerinin acısını yüreğimizde hissetmeye devam ediyoruz. Tarih boyunca yaşanan katliamları ve acıları Kerbela ile özdeşleştiren biz Aleviler, her sene (Hicri takvime göre) 1 Muharrem ile 12 Muharrem günleri arasında Kerbela şehitleri ve onların nezdinde, katliama uğramış tüm mazlumların matemini çekeriz. Matem oruçlarımız bu sene, Masum-u Paklar ve Fatma Ana adına tutulan karşılama oruçlarının ardından 20 Ağustos Perşembe günü başlayıp, 31 Ağustos Pazartesi günü sona erecektir. Muharrem matemi sürecinde Kerbela şehitleri ve insanlık tarihi boyunca katledilen cümle mazlumların yasını çekip onların yaşadığı acıları saygıyla yad edeceğiz.”

PANDEMİ TEDBİRLERİ

Dünya genelindeki koronavirüs salgınına da değinen Doğan, yurttaşların sağlığını riske atmamak adına organizasyon yapılmayacağını ve kurumların alacağı kararla sağlık tedbirlerini elden bırakmadan, gerekli hassasiyeti göstererek muhabbetlerini ve hizmetlerini gerçekleştirebileceğini belirterek, “matem aşkına gönüllerimizden geçen lokmalarımızı ihtiyaç sahiplerine bağış, cemevlerimize katkı veya öğrencilerimize burs olarak sunmamız anlamlı olacaktır. Bu anlamda matem günlerinin sevgiye, saygıya, hoşgörüye ve kardeşliğe vesile olmasını diliyoruz. Kerbela şehitleri ve cümle mazlumlar aşkına çekilen matem, tutulan oruçlar Hak katında kabul ola. Şah-ı Merdan Ali’nin şefaati, erenlerin, evliyaların himmeti üzerimizden eksik olmaya. Hak Muhammed Ali, Hünkar Hacı Bektaş Veli yardımcımız ola” dedi.

PİRHA/FRANSA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.