Gazi Katliamı Aydınlatılmalıdır

Gazi Katliamı Aydınlatılmalıdır

Gazi Katliamı Aydınlatılmalıdır11 Mart 2009 15:5412 Mart 1995'te meydana gelen Gazi Katliamının yıldönümünde olayın hala karanlıkta...

A+A-

Gazi Katliamı AydınlatılmalıdırGazi Katliamı Aydınlatılmalıdır

11 Mart 2009 15:5412 Mart 1995'te meydana gelen Gazi Katliamının yıldönümünde olayın hala karanlıkta kalmasına yönelik tepkiler sürüyor.
 
Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Devrimci  İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamalarda Gazi katliamının arkasındaki karanlık güçlerin açığa çıkartılarak katliamın aydınlatılması istendi.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı yazılı açıklamada, Gazi katliamının nasıl gerçekleştiğini ve katliama ilişkin dava sürecini anlattı. Gümüş, “Bu katliamın izleri sürüldüğünde Sivas’a, Çorum’a, Maraş’a çıktığı açıkça görülecektir. Katliamı yapanların aklanması konusunda gösterilen çaba da bunu kanıtlar niteliktedir” dedi. Gümüş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Tarihe kara bir leke olarak düşmüş bulunan Gazi-Ümraniye katliamlarını unutmak bir yana; sürekli olarak hatırlamaya ve topluma hatırlatmaya devam edeceğiz. Çünkü bu katliamın ucu, ülkemizdeki karanlık güç odaklarının her türden yasa dışı faaliyetlerinde karşımıza çıkmaktadır. Uğur Mumcu suikastından Hrant Dink cinayetine kadar uzanan bir dizi faili meçhul cinayet ve katliamlar benzer yöntemlerle yapılmış, esas katillerin bulunup toplumun önüne çıkartılması ve yargılanması görevi bilinçli olarak hep savsaklanmıştır. Bu nedenle bundan 12 yıl önce yaşadığımız Gazi-Ümraniye katliamlarını, perde arkasından organize edenler ile tetikçilerini kınıyor, katliamın arkasındaki gerçek güçlerin ve sorumluların açığa çıkarılarak cezalandırılması; AİHM kararına uyularak, yeniden yargılamanın yapılmasını bekliyor ve bu talebimizin takipçisi olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz.” dedi.

DİSK'ten yapılan açıklamada ise "12 Mart Darbesi ve 12 Mart Gazi Mahallesi katliamı, Türkiye'nin yakın tarihinde, demokratikleşme sürecini sekteye uğratan, özgürlükleri ve insan haklarını ayaklar altına alan önemli dönüm noktalarındandır." denildi.

Yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"12 Mart Darbesi, başta işçi sınıfı olmak üzere, bu ülkenin emekçilerini, solcularını, sosyalistlerini, aydınlarını, demokratlarını ezmiş, işkencelerden geçirmiş, cezaevlerine doldurmuştur. 12 Mart Darbesi, işçi sınıfı mücadelesinde hızla büyüyüp gelişen DİSK'e de baskı uygulamış, DİSK'in yöneticileri göz altına alınmış, tutuklanmıştır. 12 Mart ile ilk adımları atılan antidemokratik sistem, 12 Eylül Askeri Darbesi ile kurumlaştırılmıştır."

Açıklamada Gazi ve Ümraniye katliamlarının hâlâ aydınlatılmadığı vurgulanarak, "14 yıl öncesinde 12 Mart 1995 ise, İstanbul Gazi Mahallesi’nde ve 15 Mart’ta Ümraniye’de toplam 17 yurttaşımız katledilmiştir. Üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen hâlâ sorumluları cezalandırılmamıştır; bu da toplumsal vicdanın kanamaya devam etmesine yol açmaktadır. Tarihimimizin kara sayfalarından biri olan bu katliamın aydınlatılması ülkemizin aydınlığa kavuşmasında önemli fırsat olarak değerlendirilmelidir. Türkiye'de yaşanmakta olan sorunların çözümü yalnızca özgürlüklerin ve insan haklarının yüceltildiği bir demokraside bulunabilir. Çözüm demokratikleşme mücadelesini kesintisiz olarak sürdürmektir. Bunu başaracak olan örgütlü toplumdur, emekçi halktır"denildi.

AKTİFHABER - ANKA - 11 Mart 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.