Gazze'den 'soykırım' feryadı

Gazze'den 'soykırım' feryadı

Gazze'den 'soykırım' feryadı   Dört günde en az 81 kurban veren Gazze'de İsrail özel timlerinin son operasyonunda en...

A+A-

Gazze'den 'soykırım' feryadıGazze'den 'soykırım' feryadı
 
Dört günde en az 81 kurban veren Gazze'de İsrail özel timlerinin son operasyonunda en az yedi çocuk ve yedi kadın öldü. İsrail, yedi askerinin yaralandığını, iki askerinin öldüğünü duyurdu. İsrail'in Hamas'a göre ise üç asker kaybı var.
 
'Filistinliler bizi soykırıma davet ediyor' diyen İsrail'in yeni Gazze operasyonunda çocuklar dahil 49 kişi öldü. Abbas ve Meşal 'Gazze'de soykırım yaşanıyor' dedi

GAZZE - İsrail, çarşambadan beri 32 Filistinliyi öldürüp 'soykırım' tehdidi savurmasının ardından Gazze Şeridi'ne karşı son bir yılın en şiddetli operasyonunu başlattı. Önceki gece yarısı İsrail özel timleri tank, budozer, savaş uçağı ve helikopterlerin desteğiyle Gazze Şeridi'ne girerken, bombardıman ve çatışmalarda en az yedisi çocuk ve yedisi de kadın olmak üzere en az 49 Filistinli öldü. Dört günde Filistinlilerin kaybı 81'i buldu.

'Hareket eden her şeye ateş'

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai'nin "Kassam saldırıları yoğunlaştıkça Filistinliler büyük bir soykırımı (şoah) davet ediyorlar, çünkü kendimizi savunmak için tüm gücümüzü kullanacağız" demesinin üzerinden 24 saat geçmeden Filistinliler için cehennemin kapıları bir kez daha açıldı. İsrail havadan F-16'lar, Apachi helikopterleri ve insansız uçaklarla, karadan tank ve buldozerler eşliğindeki özel timlerle önceki gün gece yarısından itibaren harekete geçti. Üç bölgeden Gazze'nin kuzeyine giren özel timlerle militanlar arasında Cebeliye kampı ve Tuffa civarında son bir yılın en şiddetli çatışmaları yaşandı. Özel timlerin 2-3 km içeriye girip Beyt Lahiya'ya ulaştığı kaydedildi. Cebeliyeli Ebu Ala AFP'ye olanları, "Tam bir savaşın ortasındayız. Her yerde füze ve patlama sesleri duyuyoruz, evlerden çıkamıyoruz. Hareket eden herşe ateş etiyorlar" diye aktardı.

Evlerinde uyurken vuruldular

Acil tıbbi hizmetler başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, en az 49 kişinin öldüğünü, 150'den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Hasaneyn kurbanların çoğunun füzelerle öldüğünü eklerken, Cebeliye'de birçok kurban evlerinde uyurken bombardımanına yakalandı. Anadolu Ajansı da bir füzenin dün öğle saatlerinde Cebeliye'de sokakta kalabalığın ortasına düştüğünü, yedi çocuğun öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını kaydetti. Beyt Lahiya'daki Kemal Edvan Hastanesi'nden Dr. Muhammed Sultan, ölenlerden birinin bir haftalık bir bebek, üçünün kadın, birinin de doktor olduğunu söyledi.

Beilin: Olmert ateşkesi reddetti

En az 15 militan öldürdüklerini duyuran İsrail Ordusu iki askerin öldüğünü 7 askerin yaralandığını açıkladı. Ordu ayrıca militanların 30'ü dün olmak üzere çarşambadan beri 125 roket attığını, üç roketin isabet ettiği Aşkelon'da ikisi çocuk üç sivilin yaralandığını kaydetti. Hamas radyosu üç askerin öldüğünü duyurdu. İsrail'in sol partisi Meretz'in lideri Yossi Beilin, Hamas'ın son iki haftadır ateşkes önerdiğini ama Başbakan Ehud Olmert'in bunu reddettiğini hatırlattı.

Meşal: Bu gerçek soykırım
 
Filistin'in çift başlı yönetiminden ise farklı tepkiler geldi. Olmert'in Annapolis zirvesi sonrası 'barış ortağı' olan Batı Şeria'daki hükümetin lideri Mahmud Abbas, "Daha büyük bir soykırımın yaşanması son derece üzücü. Dünya kendi gözleriyle görüp kimin uluslararası terör icra ettiğine karar versin" diye çıkıştı. BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıran Abbas, Hamas'ı da 'İsrail'e saldırı bahanesi vermeyin' diye uyardı. Batı Şeria hükümeti-İsrail görüşmelerinde Filistin heyeti başkanı Ahmed Kurey 'barış görüşmelerinin' durdurulması için tavsiye kararı aldıklarını açıklarken, başmüzakereci Saib Erakat, görüşmelerin 'İsrail'in yıktığı evlerin molozlarına gömüldüğünü' söyledi.

Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın Şam'daki asıl lideri Halid Meşal ise İsrail operasyonunu 'gerçek soykırım' diye niteleyip İsrail'i 'Holocoust'u saldırıları için bahane olarak kullanmakla' suçladı: "İsrail'in Çarşamba'dan beri Gazze'deki eylemleri gerçek soykırımdır. İsrail Holocoust'u abartıp her stediğini yapmak için bahane olarak kullanıyor."

Meşal, Abbas'ı da, Hamas militanlarının Kaide militanlarına destek verdiğini iddia ederek 'gönüllü ya da gönülsüz olarak Yahudi devletinin saldırılarına kılıf sağlamakla' suçladı. Hamaslı Başbakan İsmail Haniye, "Gazze düşmanımızın halkımıza karşı yürüttüğü aptalca bir savaşla karşı karşıya" dedi. (Dış Haberler)

FOTOĞRAF: REUTERS
RADİKAL - 2 Mart 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.