Genco Erkal: Bu çeki Türkan Saylan'a vereceğim

Genco Erkal: Bu çeki Türkan Saylan'a vereceğim

Genco Erkal: Bu çeki Türkan Saylan'a vereceğim"ERGENEKON'UN BUGÜNKÜ DALGASI HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ"Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi, oyuncu,...

A+A-

Genco Erkal: Bu çeki Türkan Saylan'a vereceğim

"ERGENEKON'UN BUGÜNKÜ DALGASI HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ"

Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi, oyuncu, yönetmen, dramaturg, uyarlamacı olarak 50 yıldır tutarlı çizgisinden ödün vermeyen ünlü bir tiyatrocu oldu. Her yıl sanatın ve bilimin farklı alanındaki öncü bir isme verilen "2009 Aydın Doğan Ödülü" düzenlenen tören ile tiyatro sanatçısı Genco Erkal'a verildi

Harbiye'deki Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen törende tiyatro sanatçısı Genco Erkal ödülünü İstanbul Valisi Muammer Güler ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın elinden aldı.

Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler ile eşi Neval Güler, Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Star TV İcra Kurulu Başkanı ve Star TV den Sorumlu Doğan TV Holding Başkan Yardımcısı Begümhan Doğan Faraylı, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Gazeteci Güneri Civaoğlu, Aydın Doğan Vakfı üyeleri ile Rutkay Aziz, Tarık Akan, Derya Sazak'ın da aralarında bulunduğu sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Bu yılki ödülü veren seçici kurul Doğan Hızlan başkanlığında, Orhan Alkaya, Lemi Bilgin, Prof. Dr. Cevat Çapan, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Gencay Gürün, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Turgut Özakman, Seçkin Selvi, Prof. Dr. Sevda Şener, Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'den oluştu.

Törende konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Ödülü'nün 13 yıldır kültür, sanat veya bilim alanında saygın, tanınmış, Türkiye ve dünyada önemli hizmetlerde bulunmuş kişilere verildiğini anımsattı.

Bu yılki ödülün konusunun "tiyatro" olarak belirlendiğini dile getiren Fetvacı, sanatların en eskisi olan tiyatronun, insanın var olduğu sürece ona ayna tutacak bir sanat dalı olduğunu vurguladı. Türkiye'de tiyatronun zaman zaman siyasi ve ekonomik nedenlerle durgunluk

dönemleri yaşadığını, ancak her zaman canlılığını koruduğunu ve toplumun yansıması görevini yerine getirdiğini belirtti.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise ödülün Türk kültürüne büyük hizmetler sunduğunu ifade ederek, Doğan Grubu'nun eğitim alanındaki yatırımlarını her zaman takdir ettiklerini söyledi. Aydın Doğan ödüllerinin kurumsallaştığını belirten Güler, tiyatronun da yaşamın sahneye yansıması olduğunu dile getirdi.

YILLARIN TİYATROCUSU ÖDÜLÜNÜ ALMAK İÇİN ÇIKTIĞI SAHNEDE DAKİKALARCA AYAKTA ALKIŞLANDI.

Konuşmaların ardından tiyatro sanatçısı Genco Erkal'ın sanat yaşamı hakkında video gösterimi sunuldu. Video gösterisinden sonra sahneye çıkan Erkal'ı davetliler dakikalarca ayakta alkışladı. Erkal'a ödülünü, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan verdi. İstanbul Valisi Güler ise Erkal'a 60 bin liralık çeki sundu.

"ERGENEKON'UN BUGÜNKÜ DALGASI HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ"

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, kendisini, bu ödüle layık gören Aydın Doğan Vakfı'na ve seçici kurula teşekkür etti.

Bu akşamki konuşmasında çocukluğundan, babasından, dostlarından, yazarlardan, izleyicilerden ve büyük ustalardan bahsetmeyi planladığını anlatan Erkal, "Ancak öyle bir karanlık dönem yaşıyoruz ki... Birden bire bakıyorsunuz politika hayatın içine bütün ağırlığıyla giriyor. Hiçbir şey politikadan bağımsız düşünülemez. Bu nedenle 50 yıldır politik tiyatro yapıyorum. Ergenekon'un bugünkü dalgası her şeyi değiştirdi. Yapmayı düşündüğüm konuşmanın hiçbir anlamı kalmadı. Çünkü bu başka bir şey. Şu bir gerçek ki, bu insanlar bu ülkede muhalefet istemiyorlar. Kesinlikle muhalefet istemiyorlar. Hepimizi belli bir cemaatin neferi yapmadan da rahat etmeyecekler. Bizi de rahat bırakmayacaklar" dedi.

Törene Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ı da davet ettiğini, ancak yaşananlardan çok derinden sarsılması ve hasta olması nedeniyle geceye katılamadığını anlatan Erkal, Saylan'ın aralarında olmasını çok istediğini belirtti.

Aydınlık geleceğe ulaşmada en büyük sorunun eğitim olduğunu dile getiren Erkal, "hiçbir şey eyleme geçen cehalet kadar korkutucu olamaz. Ama nasıl eğitim? İnsana kul olmayı öğreten bir eğitim değil, kendi kaderini kendi çizen, özgün bir insan olmayı gerektiğine inandığım bir eğitim. Bu nedenle bu değerli ödülün onurunu kendime ayırıp, parasal yanını eğitime bağışlayacağım. Bu çeki Türkan Saylan'a vereceğim. Onun bu parayı en iyi şekilde değerlendireceğine inancım sonsuz. Yarın sabah evinde ziyaret ederek, bu çeki kendisine ulaştıracağım" diye konuştu.

Erkal'a gece sonunda sanatçı arkadaşları Zuhal Olcay, Tilbe Saran ve Selim Atakan bir süpriz yaptı. Olcay ve Saran, Selim Atakan'ın piyanosu eşliğinde ssahneye ayrı ayrı çıkarak Erkal için mini bir konser verdi.

GENCO ERKAL HAKKINDA...

Aydın Doğan Ödülü 2009'un sahibi Genco Erkal, tiyatroya 1959 yılında başladı. Kent Oyuncuları, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu gibi önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra Erkal, 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.

Gorki, Brecht, Sartre, Peter Weiss, Steinbeck, Havel, Beckett gibi yabancı yazarların yanı sıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nazım Hikmet, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Can Yücel gibi Türk yazarlarının oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi. Son olarak Sivas 93 adlı oyunu yazdı. Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında Aslan Asker Şvayk, Gogol'ün Bir Delinin Hatıra Defteri, Brecht'in Galileo'su, Maxwell Anderson'un Yalınayak Sokrates'i, Nazım Hikmet'ten Kerem gibi, Can Yücel'den Can sayılabilir. Erkal, pek çok sinema filminde de rol aldı, iki Altın Portakal ve sayısız tiyatro ödülünün sahibi oldu.

KAYNAK : RADİKAL - 14 Nisan 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.