Genelkurmay: Sünni töreni, Alevi aile istedi

Genelkurmay: Sünni töreni, Alevi aile istedi

Genelkurmay: Sünni töreni, Alevi aile istedi  İSTANBUL (09.10.2009)- Genelkurmay Başkanlığı, çark etti, sorumluluğu ailelere attı. Alevi...

A+A-

Genelkurmay: Sünni töreni, Alevi aile istediGenelkurmay: Sünni töreni, Alevi aile istedi 

İSTANBUL (09.10.2009)- Genelkurmay Başkanlığı, çark etti, sorumluluğu ailelere attı. Alevi örgütleri, Genelkurmay'dan alevi askere yapılan Sünni töreni sordu. Genelkurmay, “laik” takıldı, “ailenin isteği” diye iddia etti.

Er Murat Taş, Eylül ayında Eruh'ta çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Alevi olan aile, cenaze törenini Alibeyköy Cemevi'nden kaldırmak istedi. Ancak TSK komutanları, törenin Cemevinde yapılmasına izin vermedi. Alevi genç için Cemevi'nde sadece dua okunabildi. Asker cenazesi “laik ordu öyle istediği” için Ataköy Camii'nde yapılan törenle toprağa verildi.

Alevi örgütlerinin, Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği yazıya cevap geldi, Alevi askerlerin cenaze törenleri konusunda bilgi istedi.

Genelkurmay Başkanlığı, “laik” takıldı, şöyle bir açıklama yaptı, “Şehit cenaze törenlerinde TSK tarafından sadece askeri faaliyetler yürütülmektedir. Törendeki dini vecibeler tamamen ailenin isteğine göre düzenlenmektedir. Ailenin talep etmesi halinde hizmetler cemevinde yürütülebilir, TSK da askeri tören sorumluluğunu ya da katkısını yerine getirecektir.”

Genelkurmay Başkanlığı Alevilerin tepkisini gözetmek zorunda kaldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasını değerlendirdi. Balkız Genelkurmay açıklamasının Cemevleri'nin yasal statü kazanması konusunda bir referans noktası oluşturabileceğini kaydetti. Balkız, “Bu yanıt, Genelkurmay’ın silah altına aldığı herkesin inancı neyse onu tanıdığı veya en azından saygılı olacağı anlamına geliyor. Geç kalınmış ama olumlu bir şey. Belki kışlalara camilerin yanına cemevi yapımı da bir sonraki adım olacaktır.” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise “Murat Taş’ın cenazesindeki olayı bir talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. İnsanlar, elbette yakınlarına inançlarına göre tören yapabilmeli” dedi.

ATILIM - 09 Ekim 2009

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.