Gerici Basın İzzettin Doğan'ı bağrına bastı

Gerici Basın İzzettin Doğan'ı bağrına bastı

Vakit ve Zaman Gazeteleri İzzettin Doğan'ı bağrına bastıCem TV'de canlı yayına katılan İzzettin Doğan'ın açıklamaları dinci-gerici...

A+A-

Gerici Basın İzzettin Doğan'ı bağrına bastıVakit ve Zaman Gazeteleri İzzettin Doğan'ı bağrına bastı

Cem TV'de canlı yayına katılan İzzettin Doğan'ın açıklamaları dinci-gerici basında büyük ilgi ve sevinçle karşılandı. İzzettin Doğan'ı yere göğe sığdırmayan gerici basın, Doğan'ın açıklamalarını "İzzettin Doğan ezber bozdu" başlığıyla verdi. İşte o açıklamalar: 

İzzettin Doğan ezber bozdu 
 
Geçtiğimiz hafta Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından organize edilen Ankara'daki "Alevi Mitingi"ne destek vermemesiyle dikkatleri üzerine çeken Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, şimdi de Alevi kesimde "ezber bozacak" önemli açıklamalarda bulundu.

Önceki gün Cem TV'de canlı yayına katılan Prof. Doğan, Sivas'taki Madımak provokasyonu için "siyasi çatışma" derken, Aleviliğin İslâm dışında olduğunu söyleyenlere "zır cahiller" diye tepki gösterdi. Doğan'ın dikkat çeken açıklamaları şöyle:

MARAŞ VE SİVAS OLAYLARI: SİYASİ ÇATIŞMA

"Alevi-Sünni çatışması yoktur tarihte, bu son yıllarda nifak soktular. Sivas'ta yaşananlar bir Alevi-Sünni çatışması değil. Bunlar siyasi çatışmalar. Yakılan 37 kişinin 24'ü Alevi, 13'ü Sünni'dir. Alevi Sünni'yi Yezid, Sünniler Alevi'yi Kızılbaş olarak görüyor. Bizim politikamız Sünniliğin Aleviliği, Aleviliğin Sünniliği tanıması esasına dayanır."

ALEVİLİĞİN İSLÂM DIŞINDA OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZIR CAHİLLİK

"Aleviliğin İslâm dışında olmasını anlayamam. Sen bu pozisyonda kendini savunmaya kalkıyorsun. Ancak bunu zır cahiller söyler. Ya da bunu ideolojiye alet edenler Aleviliğin bayrağını almak istiyor."

9 KASIM'DAKİ MİTİNG İÇİN PARA ALDILAR

"9 Kasım'ı değerlendirirken, orada Alevilerin toplanması beni niye üzsün. Avrupa'dan birtakım kurumlardan 3-5 para almak uğruna, vatandaşları çatıştırmak isteyenlerin isteyerek ya da istemeyerek, bilerek ya da bilmeyerek buna iştirak etmeleridir. Onların da bir kısmı iştirak etmemiş. Alevilik ayrı bir dindir, Alevilik İslâm dışıdır diyenlerle Alevi olarak işim olmaz, insan olarak olur."

"KÜRT MÜSÜNÜZ" SORUSUNA CEVABI: İSLÂM'DA IRK HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR

"Hangi ırk, hangi milletten olursam olayım onur duyarım. Ben Tanrısal zerreden oluştuğumuza inanan bir insanım, Tanrı hepimizi bir yaratır ama, hepinizi ayrı ayrı yarattım diyor. Laz, Çerkez olmak bir marifet değil. Hâlâ ırklarından, cinslerinden, siyasi felsefelerinden insanlar kınanıyorsa, o kınayan çağların gerisinde kalmış demektir. O yüzden bizim İslâm anlayışımızda ırk hiçbir anlam ifade etmiyor. Mevlana'yı, Yunus'u, hümanist filozofu, insanı yetiştiren düşünce Orta Asya'dadır. Türk ve Arap kavimlerini en çok birbirinden ayıran nokta budur... Arap'ın Müslümanlık böyle olmalı demesi seni bağlamaz. Kur'an insana gelmiştir, Adem'e gelmiştir, Arap'a gelmemiştir. Sizin için Kürt diyorlar, desinler ama ben Türk'üm. Ben soyumu sopumu ön plana çıkarmıyorum. Ben herkesin ayaklarının altında yer almayı tercih ederim, Alevi-Sünni önemli değil. Ben tasavvufun ilkelerine saygılıyım. Ben Yunus, Mevlana olmak istiyorum, niçin Muaviye olayım?"

'ALEVİLİK İSLÂM DIŞIDIR' DİYENLERLE İŞİM OLMAZ

"9 Kasım için bir çağrı almadım ama büyük ihtimalle gelmiştir. Ama desteklemedim. Bir defa 'Alevilik İslâm dışıdır' diyenlerle benim işim olmaz. Bunları saklamıyorlar. Belki onlara da saygı duyanlar vardır ama bir de tarihi gerçekler var. 'Alevilik İslâm dışıdır' derken hepimizi çocuk yerine koyuyorlar."

DTP'NİN MİTİNGİ DESTEKLEMESİ "

DTP seçimlerde Alevi oylarını almak için bunu yaptı. Adıyaman'dan, Batman'dan ve Diyarbakır'dan otobüslerle insan geldi. Yani Kürt kardeşlerimizin Alevilerin isteklerine destek vermesi önemli ama olayı doğru yere oturtmak lazım. Mahalli seçimlere çok az bir süre kala, böyle bir şeyi düzenlemek, ben bunun hocalığını da yaptım. AB'nin ve ABD'nin böyle projeleri var. Kürtlerin ve Alevilerin ayrı bir partide birleştirilmen. Yani dini bir kimliği etnik bir kimlik haline getiriyorlar.

NİFAK SOKANLAR VAR

Tarihte Alevi-Sünni çatışması olmadığını, son yıllarda bazı çevrelerin kasıtlı olarak araya 'nifak' soktuğunu belirten Prof. İzzettin Doğan, "Sivas'ta yaşananlar siyasi çatışmalardır. Burada ölen 37 kişinin 24'ii Alevi, 13'ü ise Sünni'dir. Aleviliğin İslâm dışında olmasını anlayamam. Bunu ancak 'zır cahiller' söyler" diye konuştu.

AVRUPA ÇATIŞMA İSTİYOR

'"Alevilik İslâm dışıdır' diyenle işim olmaz" diyen Doğan, şöyle devam etti; "Avrupa'dan 3-5 para almak uğruna, vatandaşları çatıştırmak isteyenlere alet olanlar var. İslâm'a göre bütün müminler kardeştir. Kur'an insana gelmiştir, Adem'e gelmiştir, sadece Arap'a gelmemiştir." Alevi mitingine destek vermediklerini de ifade eden Doğan, DTP'nin, yerel seçimlerde Alevi oylarını almak için mitinge destek verdiğini söyledi.

SON MESAJ: KUR'AN'A GÖRE BÜTÜN MÜMİNLER KARDEŞTİR

"Aleviliği bir inanç olarak yaşayalım, siyasi sonuçları olsa bile siyasi bir şey olarak görme: yelim. Hz. Ali'nin inancı olarak görelim, Sünni kardeşlerimize göre diğer bütün müminler kardeştir Kur'an'a göre. Kur'an da Adem'in, insanın kendisine yollandığına göre, insanlığın erişebileceği nihai noktadır. Yunus'un deyimiyle 'Ete kemiğe burundum, Yunus diye göründüm.' Bu istikamette yaşamlarını tanzim etsinler." (Vakit)

ZAMAN - 16 Kasım 2008, Pazar

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.