Gerici maya Dersim'de tutmuyor

Gerici maya Dersim'de tutmuyor

Cemaat Alevilerin kutsal saydığı isimlerle Dersim'e girmeye çalışıyor.Yıllardır baskıyla teslim alınmaya çalışan Dersim’de şimdi başka hesaplar...

A+A-

Gerici maya Dersim'de tutmuyorCemaat Alevilerin kutsal saydığı isimlerle Dersim'e girmeye çalışıyor.

Yıllardır baskıyla teslim alınmaya çalışan Dersim’de şimdi başka hesaplar dönüyor. AKP ve cemaat Dersim’i üniversiteyle, dersaneleriyle, yurtlarıyla kuşatmaya çalışırken halk bu oyunu da bozmak için mücadelesini sürdürüyor.

Nüfusunun büyük bölümü Alevi olan ve sol-sosyalist düşünceye sahip Dersim bir kez daha gerici kuşatma altında. AKP ve cemaat yeni kurulan üniversitede yaşanan kadrolaşmayla, Haydar, Munzur ismiyle açılan kolejler, dershanelerle başka bir kılıkta Dersim’e girmeye çalışıyor. Dersim halkı ise "kültürümüze de inancımıza da müdahale ettirmeyiz" diyerek gerici kuşatmaya karşı mücadelesini artırıyor. Dersim’de bulunan çeşitli kuruluşlar önümüzdeki günlerde Tunceli Üniversitesi için bir izleme komisyonu kuracak ve 25 Ocak’ta gerici kuşatmaya karşı kentte büyük bir miting düzenleyecek.

AKP 2009 seçimleri öncesinde Dersim’i teslim almak için Valilik aracılığıyla kar-kış demeden buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtmış, Dersimlilileri rüşvetle teslim almaya çalışmıştı. Solculuğuyla bilinen Dersimliler AKP’ye ve kenti teslim almak için kentte cirit atan cemaatçilere son tokatı 12 Eylül’de yapılan referandumda verdiği yüzde 82’lik Hayır oylarıyla attı. AKP ve cemaat ise durmak bilmiyor, şansını bu kez Dersim’de açılan Tunceli Üniversitesi aracılığıyla ve cemaat kurumları aracılığıyla deniyor.

Gerici maya Dersim'de tutmuyor

FOTO : Cemaatin Dersim'deki fen ve anadolu lisesi.

2009 yılında ciddi altyapı sorunları ile alelacele kurulan Tunceli Üniversitesi’nin Rektörü Durmuş Boztuğ, Aleviliğiyle ve yüzüne taktığı güler yüzle Dersimlilerin gönlünü kazanmaya çalışırken, üniversitenin en kritik kadrolarına AKP yandaşlarını ve cemaatçileri yerleştiriyor. Boztuğ bir Alevi ve Sivas’tan Tunceli’ye geldi. Boztuğ’un Alevi olduğu için özellikle bu üniversiteye rektör olarak atandığı artık herkes tarafından kabul ediliyor. Boztuğ’un üniversite kadrolarını AKP yandaşlarıyla ve cemaatçilerle doldurmasının gizli saklı bir şekilde değil, aleni bir şekilde yapıldığı ifade ediliyor. Üniversite kadrosu genel olarak Sivas Cumhuriyet ve Elazığ Fırat Üniversitesi’nden getirildi ve kadroların büyük kısmı cemaatçi. Üniversitede Tuncelili olanlar da, AKP ve cemaate yakın kişiler olarak tanınıyor. Personel Daire Başkanlığı, ÖSYM Koordinatörlüğü gibi birçok kritik kadroya AKP yandaşlarının yerleştirildiği belirtiliyor.

Gerici maya Dersim'de tutmuyor

FOTO : Tunceli Üniversitesi gerici kuşatma altında.

Edebiyat’ın Dekanı hazırlanıyor!

Son zamanlarda üniversitede yeni kurulan Edebiyat Fakültesi’ne yine Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden bir akademisyenin atanacağı konuşuluyor. Rektör Boztuğ şu anda bu fakültenin dekanlığını vekaleten yürütürken, dekanlık için şu anda doçent olan ilahiyatçı akademisyenin profesör olmasının beklendiği belirtiliyor. Eğitim Sen Tunceli Şubesi Başkanı Mehmet Ali Arslan geçtiğimiz günlerde Ocak ayında yapılacak mitinge ilişkin yaptığı açıklamada, “Üniversite açılışından bugüne kadar yerelde tüm Dersim sivil toplum örgütleri ve sendika olarak yaptığımız tüm itirazlara rağmen, ciddi dinci ve gerici kadrolaşma yaratılıyor. Bunun en büyük örneği de yakın zamanda açılan Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na ilahiyatçı bir dekan olan Hüseyin Yılmaz getirilmiş olmasıdır. Bu öğretim görevlisi şu an bu fakültenin dekanıdır” ifadelerine yer verdi. Diğer taraftan önümüzdeki yıllarda üniversitede “Alevi ilahiyatının” çalışılacağı bir ilahiyat fakültesinin de kurulmasının düşünüldüğüne dair iddialar yine üniversitede konuşulanlar arasında.

Gerici maya Dersim'de tutmuyor

FOTO : Cemaatin Dersim'deki "Haydar Dersanesi"

Kampüse hem cami hem cemevi projesi

Ekim ayında Tunceli Üniversitesi yönetimi üniversitede yeni kampüs projesinde bir cami ve cemevi kurulması kararı almış. Bu karar alınırken Rektör’ün İl Genel Meclis üyelerini de tehdit ettiği ve üyeleri halkla karşı karşıya getirmeye çalıştığı da ifade ediliyor. Rektör’ün bu süreçte meclis üyelerine “Sürekli Tunceli’ye yatırım istiyorsunuz. Alın size yatırım neden onaylamıyorsunuz?” dediği biliniyor. Boztuğ Aleviler için kutsal sayılan ve geçtiğimiz günlerde biten Muharrem ayında da Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevinde, Alevilik inancında yeri olmasa da “iftar” verdi.

Rektör Boztuğ kurucu rektör olması nedeniyle en az önümüzdeki 6 yıl boyunca da Tunceli Üniversitesi’nde görev yapacak. Boztuğ’un izlediği politikalarla rektörlük görevinin sınırlarının ötesinde işler düşündüğü Dersim’de konuşulurken, kendisinin üniversitede dağıttığı kadrolarla yerini sağlamlaştırmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Cemaat “Alevi” kılığında Dersim’de

Dersim’de bir taraftan üniversite üzerinden ciddi bir kadrolaşma yürürken, diğer taraftan Gülen cemaatine ait kolej, dershane, yurtların sayısı artıyor. Cemaat Dersim’de kurduğu bu kurumlar için Alevi halkın değer atfettiği Munzur, Haydar gibi isimleri kullanıyor.

Yaşanan gerici kuşatmayla ilgili olarak Dersim Dernekleri Federasyonu’nun bir bileşeni olarak faliyet gösteren Dersim Kültür Derneği’nin Başkanı Ali Mükan’la görüştük. Mükan soL’a yaptığı açıklamada, son yıllarda Dersim’e üniversitenin ve özel okulların gelmesiyle cemaatçi faaliyetlerin arttığının görüldüğünü ifade ederken şöyle konuştu: “Biz elbette üniversiteye karşı değiliz, ama Dersim halkının inançları, kültürünü asimile etmek için yeni politikalar deneniyor. Rektör çeşitli etkinliklere katılıyor, söz alıyor. Örneğin barajların durdurulmasına ilişkin bir şey söylerken, ‘Tunceli’de bir tane AKP’li vekil olsa bunlar durdurulabilir’ anlamına gelen şeyler söylüyor. Bu kabul edilebileceğimiz bir şey değil. Rektör üniversitede hem cami hem de cemevi yapmak için çabalıyor. Biz diyoruz ki, insanlar inançlarını yaşamak istiyorsa, cami de cemevi de var Dersim’de. Üniversite bilim alanıdır buraya cami de cemevi de yapılmamalıdır. Dersim halkının böyle bir talebi yoktur.”

Dersim’de bir taraftan da cemaat kuşatmasının yaşandığını söyleyen Mükan, cemaat kurumlarının kültürel anlamda, inanç anlamında kutsal olan değerlerin adlarını alarak Dersim’e girmeye çalıştığını kaydederken, cemaatçilerin Munzur Koleji, Haydar Dersanesi gibi isimlerle Dersim’de yerler açtığına dikkat çekiyor. Dersim’de özellikle sol ve sosyalist düşünceli insanların yaşadığını kaydeden Mükan, “Buna müdahale etmeye çalışıyorlar. Dersim’in kendi kurulları var, kanaat önderleri var, kendi kararlarını alabiliyorlar. Kimse buraya müdahale etmemeli” diyor.

Gerici maya Dersim'de tutmuyor

FOTO : Cemaatin Dersim'deki yurdu.

Üniversiteyi izleme komisyonu kurulacak

Tunceli Üniversitesi’ndeki ve Dersim’deki gelişmeleri yakından takip etmeye çalıştıklarını söyleyen Mükan, önümüzdeki günlerde bir Tunceli Üniversitesi İzleme Komisyonu kurulacağını ifade etti. Bu komisyonun içinde Dersim’de bulunan öğrenci derneği, Eğitim Sen, Dersim Kültür Derneği, diğer kitle örgütleri ve sendikaların da olacağını söyleyen Mükan, üniversitedeki ciddi kadrolaşmayı ve diğer gelişmeleri de yakından takip edeceklerini, gelişmeleri sürekli kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Mükan 22 Ocak’ta Dersim’de büyük bir mitinge de hazırlandıklarını söylerken, mitingin 'Asimilasyon ve zorunlu din derslerinin kaldırılması' talebi ve Gülen cemaatini protesto için gerçekleştirileceğini kaydetti.

Gerici maya Dersim'de tutmuyor

FOTO : Cemaatin Dersim'deki ilköğretim okulu.

Dersim büyük mitinge hazırlanıyor

Eğitim Sen Tunceli Şube Başkanı Mehmet Ali Arslan bu mitinge ilişkin yaptığı açıklamada "Devlet Tunceli'de baskı, silah, imha ve terör ile başaramadığı politikaları başka yöntemler devreye koyarak başarmak istiyor” derken bunu da cemaatleri devreye sokarak ve kadroları onlara tahsis ederek yapmaya çalıştığını kaydetti. Arslan açıklamasında internetteki bir videoda Fethullah Gülen'in, "Devlet orada yanlış politika güdüyor, Dersim bu şekilde fethedilemez. Bunu silahla yapamazsınız. Ben bu işi yaparım, eğitim kurumları ile oraya gitmek gerekiyor" dediğini kaydeden Arslan, eğitim kurumları ve üniversite üzerinden Dersim’e girilmeye çalışıldığını ifade etti.

Arslan 22 Ocak’ta yapılacak mitingin Dersim’de AKP ve MHP dışındaki siyasi partilerin yanı sıra 50 sendika ve sivil toplum örgütü, Tunceli Belediyesi, 6 ilçe belediye başkanı, il dışındaki Tunceli derneklerinin ortak kararı olduğunu söylerken, yapılacak mitinge binlerce kişinin katılması bekleniyor.

KAYNAK : soL - Haber Merkezi - 03.01.2011

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.