Gerici şiddet hayatımızı karartıyor

Gerici şiddet hayatımızı karartıyor

Gerici şiddet hayatımızı karartıyor    AKP’nin iktidarda bulunduğu 6 yıllık süre zarfında ülke sathına ektiği tohumlar...

A+A-

Gerici şiddet hayatımızı karartıyorGerici şiddet hayatımızı karartıyor  
 
AKP’nin iktidarda bulunduğu 6 yıllık süre zarfında ülke sathına ektiği tohumlar gericiliği katmerleştirdi. Bu katmerleşmenin ülke genelinde yarattığı tablo ise gericiliğin her an, her yerde ve herkesin karşılaşabildiği şiddet vakaları olarak kendini dayatması oldu. AKP’nin iktidarda olmasından cesaret alan gericiliğin, kendisine ait değer, yaşam biçimi ve alışkanlıklarıyla çelişkili gördüğü yaşam tarzı ve tercihlere saldırarak “ehlileştirme, uyumlulaştırma ve baskılama” girişimi, sürekli yinelenen ve sıradanlaşmaya başlayan bir olgu olarak gündelik yaşamdaki yerini alma yolunda ilerliyor.

Gerici şiddet kimi zaman fiziksel darp ve linç etme olarak kendini gösterirken kimi zamansa korku yaratma ve mahrum bırakma olarak ortaya çıkıyor. Şiddeti uygulayanlar ise bazen, işleri kamuya hizmet olan görevliler kimi zaman ise izleri bulunamayan gerici güruhlar.

Son bir ay içerisinde üst üste yaşanan gerici şiddet vakaları, gericiliğin toplumsal yaşamı nasıl tahakküm altına almaya çalıştığını iyi bir şekilde özetliyor.

Evde içki içen kadınlara karakolda dayak (4 Ağustos/UŞAK)

Uşak’ın Sivaslı ilçesinde evlerinde içki içip eğlenen kadınların kapısı gece geç saatte biri sivil giyimli iki polis tarafından çalındı. “Gürültü yaptığınız için hakkınızda şikayet var” diyen polislerden kimliklerini ve şikayet olduğuna dair yazıyı görmek isteyen kadınlar polislerin hakareti ile karşılaştı. Kapılarına gelip kendilerine hakaret eden polislerden şikayetçi olmak için karakola giden kadınların şikayet dilekçeleri önce alınmak istenmedi. Kadınların şikayette ısrarcı olması üzerine emniyette bulunan polisler üç kadına saldırdı. Emniyetteki saldırı sırasında 32 yaşındaki Nurten Peker ve 19 yaşındaki Ayten Peker ve arkadaşları 16 yaşındaki S.D. ciddi şekilde darp edildi. Nurten Peker dayağın ardından bayılarak hastaneye kaldırıldı.

Şort giyen ODTÜ Kürek Takımı sporcularına taciz (7 Ağustos/SAKARYA)

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde Haziran ayında Ankara Üniversitesi Kürek Takımı sporcusu öğrencilere yapılan saldırının ardından bir saldırı girişimiyle de ODTÜ’lü öğrenciler karşılaştı. Sapanca’da spor yaptıkları kıyafetlerle gezen ODTÜ Kürek Takımı’nın 5 sporcusu, kendilerini takip eden bir grubun “burada şort giymek yasak” taciziyle karşılaştı. Gruba karşılık vermeyerek olay yerinden uzaklaşan öğrenciler olası bir saldırıdan kurtulmuş oldular. Öğrenciler “önceki saldırı aklımıza geldiği için hiç yanıt vermedik” dediler. Şort giydikleri için Haziran ayı başında saldırıya uğrayan öğrenciler kendilerine “Burada şortla gezemezsiniz Allahsızlar” denilerek saldırıldığını söylemişlerdi.

Kız arkadaşıyla buluşan genç linç edildi (9 Ağustos/KÜTAHYA)

Fatih Karaduman adlı genç Kütahya'nın Domaniç ilçesie bağlı Çamlıca Köyü’nde Şengül adlı kız arkadaşıyla buluşup konuştuğu için köyde yaşayan bazı gençler tarafından dövülerek öldürüldü.

İçki satan esnafa zabıtalardan dayak (17 Ağustos/ANKARA)

Ankara Keçiören’de gece saat 01.00’e kadar içki satma ruhsatı olan tekel bayisine akşam 22.45 sularında gelen Keçiören Belediyesi’nin iki görevlisi ellerinde bulunana çivili sopalarla işyeri sahibini dövdü. İşyeri sahibi Metin Şahin, “Orada infazımı yaptılar, küfrettiler. ‘Seni öldüreceğim, bu saatte niye açık’ diye bağırdılar. ‘Allah rızası için yapmayın, izin verin dükkanı kapatayım’ dedim, dinlemediler. ‘Allah’ı da seni de tanımıyoruz’ dediler. Sonra, yara bere içinde dükkanı kapattım. Bu sefer dükkan kapısı önünde, yine infazımı yaptılar. Dört gündür hala ağrı, bulantı, kusma var, en ağır darbeyi alnıma aldım” dedi. Önümüzdeki yerel seçimlerde AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye’sine aday göstereceği söylenen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un, Keçiören’de saat 23.00’ten sonra içki satışını engellediği belirtiliyor. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, dayağın ardından evden çıkamayan Şahin, içki satmak için direnen birkaç esnaftan biri. Bu nedenle belediyeyle 400 ayrı davası bulunan Şahin’in ruhsatı da birçok kez iptal edilmek istendi, ancak her seferinde mahkeme kararıyla yeniden bu hakkı elde etti.

Şort giyen Avrupalı gençler TPAO’nun tesislerine alınmadı (22 Ağustos/BATMAN)

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları ‘Gençlik Değişim Projesi’ kapsamında Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelen gençler Batman’daki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait tesislere alınmadılar. Tesislere girme talebini ileten gençler 40 derece sıcak altında bir süre bekletildikten sonra “Sizi içeriye alamayız” cevabı ile karşılaştı. Gençlerin tesise alınmama gerekçesi ise grupta bulunan kız öğrencilerin şort ve tişört giymesiydi. TPAO yetkilisi kapıda bekleyen gençlere kendilerini bu kıyafetlerle içeri alamayacağını söyledi. Projenin Batman sorumlusu Seyhmus Özbek TPAO’nun güvenlik görevlilerinin gruptaki kız öğrencilere ‘Nataşa’ yakıştırması yaptığını belirterek, “Bize, ‘aracınızdaki bu Nataşaların işi ne? Tesislerimize Nataşaları almıyoruz’ diye yaklaşım gösterdiler” dedi. TPAO Güvenlik Sorumlusu Necati Adıyaman ise kabahati aşan bir özürle bu uygulamanın sadece AB’li konuklara değil herkese yönelik olduğunu söyledi.

Sendika.Org - 24 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.