Gerici vahşetin 16. yılında protesto

Gerici vahşetin 16. yılında protesto

Gerici vahşetin 16. yılında protesto35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas katliamı bugün birçok kentte gösterilerle protesto edilecekFOTO...

A+A-

Gerici vahşetin 16. yılında protestoGerici vahşetin 16. yılında protesto

35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas katliamı bugün birçok kentte gösterilerle protesto edilecek

FOTO GALERİ : DEVLET İZLEDİ, 33 AYDIN YAKILDI >>>

Türkiye için 16 yıl önce bugün tarihe karanlık bir sayfa olarak geçti. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal’ı anmak için Sivas’taki Madımak Otel’de bulunan sanatçı, aydın ve gençlerden oluşan topluluk katledilmek istendi. Otel ateşe verildi, içeridekiler ölümle boğuşurken, dışarıdaki kalabalık kan istiyordu. Olaylar bittiğinde 33 aydın ve iki otel görevlisi yakılarak öldürüldü, iki saldırganı içeri girmeye çalışırken askerler vurdu.

O günün üzerinden 16 yıl geçti. Bugün hâlâ katliamın arkasındaki karanlık güçlerin kimler olduğu aydınlığa kavuşturulamadı. Bugün de 2 Temmuz’da yaşananları protesto etmek isteyenler, her yerden seslerini duyurmak isteyenler başta ‘utanç müzesi’ olmasını istedikleri Madımak Oteli olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ölen canları anacak.

‘Başbağlar’ da anılacak

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu öncülüğünde yapılacak anmalarda, bu yıl bir ilk yaşanacak ve Sivas katlimandan üç gün sonra PKK’nın yaptığı öne sürülen Başbağlar katliamında ölenler de anılacak. 5 Temmuz 1993 günü Erzurum’un Başbağlar köyünü basıp, 1.5 saat PKK propagandası yaptıktan sonra silaha davranan kişilerin katlettiği 33 kişinin hatırası, Madımak katliamında ölenlerle birlikte yaşatılacak.

Geçen yıl yaklaşık 50 bin kişiyle Sivas’ta anmaları gerçekleştiren örgütlerin hedefi 100 bin kişiyle Madımak Oteli’nin önünde olmak.

Sivas Valisi Ali Kolat makam odasına kurulan sistemle etkinliği takip edecek. Kentte 2 bin polis görev alacak. Gruplar Alibaba Mahallesi’nde cemevi önünde toplandıktan sonra 11.00’de Madımak Oteli önünde bir araya gelecek.

Günay: Lanetliyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “2 Temmuz 1993’te Sivas’ta herkesin gözü önünde yaşanan vahşeti, bu yıl dönümü vesilesiyle yeniden ve bütün içtenliğimle lanetliyorum” dedi.

Katliam İstanbul’da 18.00’de Kadıköy’de yapılacak mitingle protesto edilecek. Sivas’ta yaşamını yitiren yazar Asım Bezirci’nin Zincirlikuyu’daki kabri başında saat 14.00’de ve Nesimi Çimen’in Karacaahmet’teki kabrindeyse saat 15.00’te anma yapılacak.

Başkent Ankara’da Sivas katliamı protestolarının merkezi saat 17.00’de Kurtuluş Meydanı olacak. İzmir’de binlerce kişi saat 16.00 dan itibaren Gündoğdu Meydanı’nda toplanacak.

Anıtpark yapılacak
 
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği Ankara Şubesi ile Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı, Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Ortaköy’deki Kızılırmak Vadisi’ne hâkim Ateşli Dağ’da Madımak Oteli’nde yakılan 35 kişi için anıtpark yapma kararı aldı. (Radikal)

Kilit isim hâlâ firari

1993 yılındaki katliamla ilgili Ankara 1 No’lu DGM’de 124 kişi hakkında açılan davada üç kez karar çıktı. 2000’de biten son yargılamada mahkeme, 33 idam kararını tekrar etti. 35 kişiye 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 39 sanıksa beraat etti. Kararı Yargıtay da onayladı. 2002’de idam cezası kaldırılınca cezalar müebbet ağır hapse çevrildi. Davada idam cezası alan sanıklardan Mehmet Yılmaz ve Etem Ceylan halen firari.

Aradan 16 yıl geçmesine rağmen, aralarında katliamın kilit ismi dönemin RP’li Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak’ın da olduğu 8 firari sanık hâlâ yakalanamadı. Yakalanamayan sanıklardan 7’si için gıyabi duruşmalarda savcı, sanıklar için zamanaşımı istedi.

Sanıkların bir bölümü aranırken çeşitli belediyelerde, sigortalı olarak çalıştıkları, bazılarınınsa Sivas’ta yaşadıkları ortaya çıkmıştı.

RADİKAL - 02.07.2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.