Gitti Barbie geldi Elif

Gitti Barbie geldi Elif

Gitti Barbie geldi Elif  Değişen yaşam tercihleri oyuncak piyasasını da etkiledi. İslami monopolun ardından dua okuyan bebekler de internet üzerinden...

A+A-

Gitti Barbie geldi Elif Gitti Barbie geldi Elif
 
Değişen yaşam tercihleri oyuncak piyasasını da etkiledi. İslami monopolun ardından dua okuyan bebekler de internet üzerinden satışa sunuldu. İstanbul merkezli bir oyuncak şirketi Çin’de yaptırdığı Elif ve Hilal bebeklerle tartışma yaratan ancak önemli bir ticari başarıya imza attı. Yaklaşık 20 YTL bedelle internet üzerinden satışı yapılan Hilal ve Elif bebekler, pille çalışıyor ve çeşitli yerlerine dokunulduğunda sureler, ilahiler ve Türkçe dualar okuyor. 0-6 yaş arasındaki kız çocuklara yönelik hazırlanan bebekler, dua okurken secde eder pozisyona getiriliyor. Oyuncak bebeklere yüklenen dualar ve ilahiler ise şirketin internet üzerinden yaptığı satış sayfasında ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Özellikle Ramazan ayında talep patlaması yaşadıklarını dile getiren şirket yetkilisi Haktan Özdağlı, bebeklerin namaz pozisyonuna getirilebilmesi için çok az sert plastik kullandıklarını dile getirerek, “Bebekler sağ elini sıktığınız zaman İhlâs Suresi’ni, sol eline sıktığınız zaman Sübhaneke Duası’nı, göğsüne bastığınız zaman Fatiha Suresi’ni okuyor. Türkçe dualar için bebeğin sol ayağını, Türkçe ilahiler için de sağ ayağını sıkmanız gerekiyor” diyor.

HİLAL’İN LAPTOPU

Tahtakale’de 25 yıldır oyuncak toptancılığı yapan Hakan Özdağlı, bebeklere olan talebi gördükten sonra da Hilal’in laptopu isminde ayrı bir oyuncağı da satışa sunduklarını dile getiriyor. 2005 yılından itibaren www.oyuncakal.com adresiyle online oyuncak satışına başladıklarını dile getiren Özdağlı, “Laptop’ta da namaz kılma pozisyonları bulunuyor. Ayrıca minik laptopun tuşlarına bastığınızda da çocuklarınız çeşitli duaları dinleyebiliyor” diyor. Türbanlı çocuk resimlerinin yer aldığı oyuncak laptopların Almanya’dan bile istendiğini dile getiren Özdağlı, “Bu tür oyuncakların ileri versiyonlarını da piyasaya sürmeyi düşünüyoruz” diye konuşuyor.

TALEP VAR BİZ DE SATIYORUZ

DUA eden biberonlu bebekler de satan Özdağlı bazı vatandaşlardan tepki gördüklerini dile getirerek, “İnternet üzerinden 1 ay içinde yaklaşık 600 dua eden bebek sattık. Toptan satışlarımız da devam ediyor ama onun miktarını hatırlamıyorum. Bazı vatandaşlar, ‘bebeğe de dua ettiriyorlar’ diye tepki gösteriyorlar. Ancak bizim burada dansöz bebekte var, Ricky Martin şarkısıyla dans eden bebek de var. Tamamen arz talep meselesi. Talep olmasa neden bunları satalım ki?” diye konuştu.

Ercan ÖZTÜRK / İSTANBUL 
AKŞAM - 20.10.2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.