Gökçek'in amblemine iptal

Gökçek'in amblemine iptal

Gökçek'in amblemine iptalMahkeme, cami ve minare figürlü Ankara amblemini esastan iptal etme kararı aldı.Ankara 3. İdare Mahkemesi,...

A+A-

Gökçek'in amblemine iptalGökçek'in amblemine iptal

Mahkeme, cami ve minare figürlü Ankara amblemini esastan iptal etme kararı aldı.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, CHP eski milletvekillerinden Avukat Rahmi Kumaş’ın açtığı dava sonucu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Hitit Güneşi’nin yerine yaptırdığı cami ve minare figürlü Ankara amblemini esastan iptal etti.

CHP eski milletvekillerinden Avukat Rahmi Kumaş düzenlediği basın toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 1995 yılında değiştirdiği ambleme ilişkin verdiği hukuk mücadelesini anlattı. Kumaş, 1995 yılında 20 yıllık “Hitit Güneşi” simgesini değiştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yeni simgesine karşı aynı yıl dava açtığını hatırlattı.

Davanın 2001 yılında iptalle sonuçlandığını söyleyen Kumaş, “Buna göre 1995 yılında Ankara’nın geçmişine, Cumhuriyet’in kazanımlarına aykırı bir simge oluşturma çalışması haksız çıkmış ve simge iptal olmuştu. Ancak AKP iktidarı çıkarttığı bir yasayla Belediyelere simge belirleme yetkisi tanıdı. 2005’te Ankara Büyükşehir Belediyesi, iptal edilen simgeyi ‘yetkim var’ diye yeniden yürürlüğe koydu” dedi.

Kumaş, simgenin tekrar yürürlüğe girmesi üzerine 20 Şubat 2005’te olayı yeniden yargıya taşıdığını hatırlattı ve bu yargı sürecinin tamamlandığını söyledi. Kumaş, Gökçek'in cami ve minare figürlü Ankara ambleminin Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini açıkladı. Mahkeme kararını okuyan Kumaş, şunları söyledi :

“Açıkçası, Yargı, Ankara Belediyesi’nin eski Hitit Güneşi simgesini değiştirme amacına yönelik savunmasını inandırıcı ve hukuka uygun bulmadığı gibi, ileri sürdüğü gerekçede kamu yararı görmemiştir. Simge esastan iptal olmuştur. Bu karar, eskisi gibi yasayla ortadan kaldırılamaz. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, iptal edilen simgeyi kullanmaktan vazgeçmesi gerekir. Ankara Valiliği de simgeyi kullandırtmamalıdır. Çünkü o da bu davada davalı olup dava aleyhine bitmiştir.”

Kumaş, İçişleri Bakanlığı’ndan Ankara'da amblem sorununa olaya el koymasını istedi. Bundan sonra esastan iptal olmuş simgeyi kullananlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağını bildiren Kumaş, “13 yıllık yargısal savaşımım, yasadışı simge sökülünceye ve sorumlular cezalandırılıncaya dek sürecektir” dedi.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 10 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.