Gönültaş, Leyla Gencer Üzerinden Din Ayrımcılığı Yaptı

Gönültaş, Leyla Gencer Üzerinden Din Ayrımcılığı Yaptı

"Gönültaş, Leyla Gencer Üzerinden Din Ayrımcılığı Yaptı"TGC "Külleri İtalya'da kalsın, niye sularımızı kirletiyor"...

A+A-

"Gönültaş, Leyla Gencer Üzerinden Din Ayrımcılığı Yaptı"Gönültaş, Leyla Gencer Üzerinden Din Ayrımcılığı Yaptı

"TGC "Külleri İtalya'da kalsın, niye sularımızı kirletiyor" yorumundan ötürü Nuh Gönültaş'a gazetecilerin sorumluluklarını hatırlattı, "Gazeteci bireyi inancından dolayı saldırı konusu yapmaz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, opera sanatçısı Leyla Gencer'i konu eden yazısından ötürü Bugün gazetesi yazarı Nuh Gönültaş'ı kınadı, "Gönültaş'ın basın meslek ilkelerini çiğneyerek din ve ırk ayrımcılığı yaptığı yazısını üzüntü ile okuduk" açıklamasını yaptı.

Gönültaş dün (14 Mayıs) yayımlanan "Leyla Gencer hangi dine mensuptu" başlıklı yazısında şu ifadelere yer vermişti:

"Leyla Gencer, Türkiye'de etnik kimliği azınlık olarak ifade edilen bir sosyal gruptan geliyordu. Elbette bu suç da değil, suç kabul edenler için ise 'Elbette bu onun suçu değil' demek gerekir. (...) Gencer, kendi ülkesinde yaşamayı ve kültürle hemhal olmayı kendine yediremeyen bir yabancıydı. Kilise müziği orijinli bir mesleğin getirisini ilam etme yeri olarak İtalya'yı seçti. (...) Kendi'ni Jesus'a yendiden veren bu kimlik küllerini Ortaköy'e saçtırıyor. Madem öyle külleriniz de İtalya'da kalsın, niye kirletiyorsunuz suyumuzu?" 

"Gazeteci bireyi inancından dolayı saldırı konusu yapmaz"

TGC konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında bu türden yazı ve söylemlerin yarardan çok zarar getireceğinin altını çizdi, TGC Hak ve Sorumluluk Bildirgesinin E bendinin 3. maddesini Gönültaş'a hatırlattı. Madde şöyle:

"Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz."

Bugün gazetesinin sahibi Koza Grubu, son olarak Kanaltürk'ü satın almasıyla gündeme gelmişti. (GG)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
15 Mayıs 2008, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.