Grevci öğretmenler davasında Türkiye haksız bulundu

Grevci öğretmenler davasında Türkiye haksız bulundu

Grevci öğretmenler davasında Türkiye haksız bulunduAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bağlı bulundukları Eğitim-Sen’in çağrısına...

A+A-

Grevci öğretmenler davasında Türkiye haksız bulunduGrevci öğretmenler davasında Türkiye haksız bulundu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bağlı bulundukları Eğitim-Sen’in çağrısına uyarak, “iş koşullarının iyileştirilmesi” amacıyla 2000 yılında 1 günlük greve katıldıkları gerekçesiyle mahkûm olan ve ceza alan 11 kadın öğretmenin açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu.

AİHM, Aysun Urcan, Bircan Tamburacı, Günay Tomba, Şehriye Arslan, Oya Güneş (Başaran), Gülümser Berber, Leyla Doğan, Meral Yaman, Birgül Üçüncü, H. Şahika Türkkan ve Zerrin Kiraz’ın açtığı davayla ilgili gerekçeli kararında, Türkiye’nin, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme ve gösteri hakkıyla ilgili 11’inci maddesini” ihlal ettiğine hükmetti. Karar metninde “demokratik toplumlarda bu tür bir mahkûmiyetin gerekli olmadığını” ifade eden AİHM’nin kararı gereği, her öğretmene 500’er euro maddi tazminat ödeyecek.

İzmir Karşıyaka Mahkemesi, 2002 yılında aldığı kararda, öğretmenlere, önce 3’er ay 10 gün hapis ve 3 ay işten el çektirme cezası vermiş, daha sonra hapis cezasını para cezasına çevirmişti. Temyiz mahkemesi ise kararı onamış, ancak işten el çektirme cezasını 2 ay 15 güne düşürmüştü.

STRASBOURG AA / MİLLİYET - 17 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.