Greve katılanlar işten atılıyor

Greve katılanlar işten atılıyor

Greve katılanlar işten atılıyor   Tuzla Tersanesi insanlık dışı çalışma koşullarıyla gündemden düşmüyor. İşverenin son...

A+A-

Greve katılanlar işten atılıyorGreve katılanlar işten atılıyor
 
Tuzla Tersanesi insanlık dışı çalışma koşullarıyla gündemden düşmüyor. İşverenin son uygulaması greve katılan işçileri işten atmak oldu.
 
Tersane işçilerinin kaderi; ölüm, dayak ve işsizlik. Can güvenliği için yaptıkları eylemde coplanan işçiler, şimdi de greve katıldıkları için işten atılıyor

İSTANBUL - Tuzla'da yaşanan işçi ölümlerini protesto etmek için greve başladıkları gün polis müdahalesiyle karşılayan işçiler bu kez de işsiz kaldı. Greve katılan 11 işçi dün işten atıldı. Bazı işçilere gerekçe olarak "Seni grev sırasında halay çekerken gördük" denildi. TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu'ysa Tuzla Tersaneleri'nde dün incelemelerine başladı.

İşçiler Limter-İş Sendikası'nın çağrısıyla 27-28 Şubat'ta bir günlük grev kararı aldı. Ölümleri protesto etmek isteyen ve yolu trafiğe kapatan işçilere sabahın ilk ışıklarında polis copla müdahale etmişti. Polisin çadırlarına el koyduğu işçiler geceyi sokakta geçirdi ve ertesi gün grevi sona erdirdi.

'Halayda gördük seni'

Grevin bittiği gün sendika temsilcileriyle işveren bir görüşme yaptı. İşveren, sendikanın çalışma koşullarının düzenlenmesi, taşeronluğun bitirilmesi gibi önerilerine olumlu baktı ve bir haftalık süre üzerinde uzlaşıldı. Çözüm için adım atıldığı düşünülürken Tuzla'da dün bazı tersanelerden greve katılan 11 işçi kovuldu. İşten çıkarılan işçilerden Turgay Karakaşlı şunları anlattı: "Bugün işe gittiğimde, bana 'Seni halayda gördük. Oradakiler terörist, sen niye gittin' dediler. Ben 'Öyle değil, öyle olsa gitmezdim' dedim. Bana 'Git muhasebeden hesabını kes, işten çıkarıldın' dediler."

Çiçek Tersanesi'nden Özkan Ökten "Bana greve giderken 'İki yevmiyeni keseriz' demişlerdi. Ben de 'İsterseniz beş yevmiyemi kesin' dedim. Sabah işe gittiğimde, beni arkadaşlarımın önünde, aşağıladılar. 'İlişkiniz kesildi. Muhasebeye gidin' dediler. Neden çıkarıldığımı sorduğumda 18. maddeye göre, 'işyerine gelmemek, işyerinde huzursuzluk çıkarmaktan' atıldığımı söylediler" dedi. Greve katıldığı için işten çıkarılan bir diğer işçi İrfan Korkmaz ise şöyle konuştu: "İşe gittiğimde patron bana, 'Greve neden katıldın?' dedi. Ben 'Hakkımızı aramak için' dediğimde, 'Git hakkını şimdi ara' diyerek beni işten çıkardı. Paramı bile alamadım."

Bu arada TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyon dün işbaşı yaptı. Tuzla Belediyesi'nde dün yapılan basın toplantısında komisyon üyesi AKP Milletvekili Mustafa Ataş, "Gemi sanayii gelişirken, Türk ekonomisine katkı sağlarken, burada bu tür iş kazalarının olması kaçınılmazdı. Ama biz kimseyi yargılamak, sorgulamak maksadıyla gelmedik. Yarın (bugün) tersanelerde inceleme yaparak rapor hazırlayıp TBMM'ne sunacağız." dedi.

CEM MİRZANLI
FOTOĞRAFLAR: ERHAN SEVENLER / AA
RADİKAL - 1 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.