Gülen cemaati mercek altında

Gülen cemaati mercek altında

Gülen cemaati mercek altında Hollanda parlamentosu, Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen özel okulları mercek altına alarak, bir rapor...

A+A-

Gülen cemaati mercek altında Gülen cemaati mercek altında

Hollanda parlamentosu, Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen özel okulları mercek altına alarak, bir rapor hazırlanmasına karar verdi

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kurduğu özel okullarla dikkat çeken Fethullah Gülen Cemaati, Hollanda’da mercek altına alınıyor. Geçtiğimiz yaz aylarında NOVA adlı televizyon kanalı tarafından gündeme getirilen Gülen Cemaati’ne bağlı okullar, Hollanda parlamentosu tarafından kurulan komisyonda tartışma konusu oldu. Komisyon, söz konusu yayından sonra Sosyalist Parti’den Sadet Karabulut, Liberal Parti’den Halbe Zijlstra, Hristiyan Demokratlardan (CDA) Madeleine Toorenburg, İşçi Partisi’nden (PvdA) Jeroen Dijsselbloem’in talebi üzerine kurulmuştu.

Komisyonun önünde konuşan Entegrasyon Bakanı Eberhard Van der Laan ve İçişleri Bakanı Guus Ter Horst, cemaatin çifte ajandası olduğunu vurgulayarak, ikili oynadığını, bu yüzden de önümüzdeki mayıs ayına kadar özel okullar mercek altına alınarak bir rapor hazırlanacağını söylediler.

Komisyon tarafından hazırlanacak raporda, özellikle söz konusu okullarda verilen eğitimin içeriği ve içe kapanmaya yönelik girişimler üzerinde durulması bekleniyor. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan bakanlar, cemaatin şiddet içerikli olmadığını ifade ettiler.

‘Fethullah Gülen, gerçekten diyalog arayışında olan bir liberal İslamcı mı yoksa arkasında başka gizli niyetleri mi var? Bir tarikatçılık mı söz konusu” diye soran Halbe Zijlstra, Liberal Parti olarak bunun tartışılmasını istediklerini vurguladı. Dışişleri bakanının geçtiğimiz haftalarda, Gülen hareketinin radikal İslamcı bir hareket olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Zijlstra, “Eğer bakanımız böyle bir açıklama yapıyorsa burada bir sorun var demektir” dedi. Zijlstra, “Eğer CIA bu adamı ciddiye alıp araştırıyorsa, bizim de aynı tavrı koymamız gerekiyor” şeklinde konuşarak, bu harekete bağlı kurum ve kuruluşlara milyarlarca para yardımı yapıldığını ifade etti. Hollanda devletinden yardım alan kuruluşlardan birisinin de Zaman gazetesi olduğu belirtiliyor.

‘Beyin yıkıyor, şeriatı savunuyor’

Sadet Karabulut ise yaptığı konuşmada, Gülen Cemaati taraftarlarınca ülkede kurulan özel okulların finansmanının nasıl sağlandığının tam olarak açıklığa kavuşmadığını, ayrıca bu okulların uyum sürecini zedelediğini ifade ederek, “Gülen Cemaati şiddet içerikli bir hareket olmayabilir, ama insanlar üzerinde egemenliğini ve hakimiyet gücünü farklı yöntemlerle kurmaya çalışıyor” diye konuştu. Bu hareketin gençlerin beynini yıkadığı ve şeriatı savunduğunu kaydeden Karabulut, “Bu çok tehlikeli bir sinyal” ifadesini kullanarak, hükümetin kesinlikle bir tavır sergilemesi gerektiğinin altını çizdi. CDA ve İşçi Partisi milletvekilleri de yaptıkları konuşmalarda, Gülen Cemaati’nin Hollanda’da mutlaka denetlenmesi çağrısında bulundu.

Bakan itiraf etti: Okullar denetlenmiyor

Gülen Cemaati’nin Hollanda’da gündem olmasına neden olan çok sayıdaki özel okulun denetlenmediği Entegrasyon Bakanı Eberhard van der Laan tarafından itiraf edildi. Oturumda konuşan bakan, hazırlanacak rapordan sonra denetimin söz konusu olabileceği mesajını verdi. İçişleri Bakanı Ter Horst ise öncelikle bu hareketin tehlikeli olduğuna dair sinyallerin nereden geldiğini bilmek istediklerini ifade ederek, “Tarikatçı bir hareket mi gerçekten” diye sordu. Hollanda İstihbarat ve Güvenlik Dairesi’nin şu anda Gülen hareketini ulusal güvenliğe karşı bir tehdit olarak görmediğini ifade eden bakan, “Ama Fethullah Gülen’in çift ajandaya sahip olduğu başka bir gerçek. İkili oynadığını biliyoruz. Eğer inceleme olursa biz de İstihbarat ve Güvenlik Dairesi olarak elimizden gelen desteği sunacağız” dedi. (DIŞ HABERLER)

Sadet Karabulut: Araştırma kararı önemli

Parlamentoda yapılan tartışmayı gazetemize değerlendiren Sosyalist Parti Milletvekili Sadet Karabulut, Gülen Cemaati’ne ait olan okullara giden öğrencilerin ezici bir bölümünün Türkiye kökenlilerden oluştuğunu, bunun da uyum sürecine zarar verdiğini ifada etti. Karabulut, “Biz yıllardır bu ülkede göçmenlerle yerli halk arasında birlikte yaşamı savunuyoruz. Ama bu cemaat, kurduğu okullarda Türkiye kökenli göçmen çocukları Hollanda toplumundan alarak, bu okullara ve yurtlara kapatıyor. Bu kesinlikle uyum sürecine zarar veriyor. Bu okul ve yurtlar hakkında bir inceleme kararının çıkması gerçekten çok önemli. Biz zaten bunu talep ediyorduk. Kapalı kapıların arkasında nelerin olduğunu herkes görmeli. Eğer bu cemaat üyeleri de dışa açık iseler kapılarını sonuna kadar kontroller için açmalılar” dedi. Karabulut ayrıca, aynı cemaat tarafından birçok kentte çocuklara ders yardımında bulunulduğu, bu yardım yerlerinde de siyasi ve dini çalışmaların yapıldığını dile getirerek, buraların da incelemeye dahil edilmesini istedi.

Bu arada Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi, parlamentodaki tartışma nedeniyle verdiği haberde, Karabulut’un bu konuda çalışma yapmasına gerekçe olarak “PKK ile bağlantılı olmasını” gösterdi. Gazetenin kendisi hakkında yaptığı nitelemeye tepki gösteren Karabulut, “Benim kim olduğumu, ne savunduğumu Hollanda’da yaşayan herkes biliyor. Gerçek olmayan iddialarla karalamaya, çamur atmaya çalışıyorlar. Gazetecilikle alakası olmayan bu türden yaklaşımları ve yayınları kınıyorum” dedi.

EVRENSEL - 07 ŞUBAT 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.