Gülen'e Amerikan vatandaşlığı yolu açıldı

Gülen'e Amerikan vatandaşlığı yolu açıldı

Gülen'e Amerikan vatandaşlığı yolu açıldı  ABD’ye yapmış olduğu "Yeşil Kart" başvurusu önce Göçmenlik...

A+A-

Gülen'e Amerikan vatandaşlığı yolu açıldıGülen'e Amerikan vatandaşlığı yolu açıldı
 
ABD’ye yapmış olduğu "Yeşil Kart" başvurusu önce Göçmenlik Dairesi (USCIS), daha sonra Washington’daki Göçmenlik Dairesine bağlı Temyiz Dairesi (AAO) tarafından reddedilen Fethullah Gülen’in Pennsylvania Doğu Bölgesi Mahkemesi’ne kararı incelemesi için açtığı dava davacı lehine sonuçlandı.

FETHULLAH Gülen’in yaşadığı Pennsylvania eyaletinde Pennsylvania Doğu Bölgesi Federal Mahkemesi’nde bakılan davada yargıç Stewart Dalzell, tarafların 25 Haziran’da mahkemeye sundukları yeni deliller sonrasında "müzekkere ve yargı" başlığı ile yayınladığı kararında, Göçmenlik Dairesi’nden, Gülen’in yaptığı I-140 yeşil kart başvurusunu 1 Ağustos 2008 tarihine kadar onaylamasını istedi. Yargıç Dalzell ayrıca, Fethullah Gülen’in avukatlarını ve Göçmenlik Dairesi’ni savunan bölge savcısını geride kalan konuları çözümlemek için 4 Ağustos tarihinde tekrar mahkemeye çağırdı.

18 sayfadan oluşan kararında Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi ve Temyiz İdaresi’nin daha önce Gülen aleyhine almış olduğu kararları bozan yargıç Dalzell, Göçmenlik İdaresi’nden, Gülen’in yapmış olduğu "Olağanüstü Yetenekli Yabancı İşçi" kategorisindeki I-140 başvurusunun 1 Ağustos 2008 tarihine kadar onaylanmasını istedi. Dalzell ayrıca, Gülen’in geçtiğimiz yıl idareye hızlı işlem yapılması için ödediği 1000 dolar ücretin, işlemlerin zamanında yapılmadığı için, kendisine geri ödenmesini istedi.

Olağanüstü eğitimci olması gerekmiyor

Yargıç Stewart Dalzell’in kararı bozma gerekçelerinin en önemlisi, Gülen’in başvurusunun kabulü için illa "olağanüstü eğitimci" olması gerekmediği, "olağanüstü yetenekli yabancı işçi" kategorisinin kapsamına girmesinin yeterli olduğu tezi. Dalzell’e göre çalışmaları uluslararası alanda tanınmış, "olağanüstü yetenekli yabancı işçi" kategorisinde başvuran adaylarda istenen "bilim, sanat, eğitim, iş ve spor" şartları bir bütün olarak değerlendirildiğinde bu başvurunun kabul edilmesi gerekiyor.

Bu kategoride başvurarak ABD vatandaşı oldukları takdirde, ABD’ni bu işten büyük fayda sağlaması şartının, Gülen’in "İlahiyat, Politika Bilimi ve İslam çalışmaları" nın kuşkusuz büyük fayda sağlayacağını ileri süren yargıç Dalzell, ABD’deki pek çok Üniversite’nin bu alanlarda eğitim verdiğini belirtti.

Dalzell’in kararında Göçmenlik İdaresi’nin Temyiz Şubesi "AAO"nun Gülen’in çalışmalarının "bilgince" olmadığı yolundaki kararının usulsüzce olduğu belirtiliyor. Yargıç Dalzell, Gülen’in çalışmalarının sanki sadece bilginlere yönelik olması gerektiğini şart koşan AAO’nun "bilgince" kelimesinin anlamını kavrayamadığına kanaat getirdi. 

Razi CANİKLİGİL-NEW YORK
HÜRRİYET - 18 Temmuz 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.