Gümüş: Anı Evi Değil Madımak'ın Müze Olmasını İstiyoruz

Gümüş: Anı Evi Değil Madımak'ın Müze Olmasını İstiyoruz

Gümüş: Anı Evi Değil Madımak'ın Müze Olmasını İstiyoruz PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’nin kamulaştırılmasının...

A+A-

Gümüş: Anı Evi Değil Madımak'ın Müze Olmasını İstiyoruz Gümüş: Anı Evi Değil Madımak'ın Müze Olmasını İstiyoruz

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’nin kamulaştırılmasının önemli olduğunu ancak, "bir köşesinin anı evi veya çocuk kütüphanesi yapılması" fikirlerini kabul etmediklerini belirtti; "Madımak Oteli müze olmalıdır" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli'nin kamulaştırılması ve Devlet Bakanı Faruk Çelik'in "Madımak Oteli'nin bir köşesi anı evi olabilir, çocuk kütüphanesi olabilir" sözlerini değerlendirdi; "Aleviler ve kamuoyu Madımak Oteli'nin müze olmasını istiyor" dedi.

İnsanlık suçu mahkum edilmeli

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Gümüş, "Madımak Oteli'nin satın alınarak kamulaştırılması olumludur ancak yeterli değildir, otelin müze olması yönünde gerekli çalışmaları hemen yapılmalı. Böyle bir girişim, insanlarımız arasında düşmanlıkları arttırmaz, gerçekle yüzlemek ve insanlık suçlarını birlikte mahkûm etmek, farklı kültürleri, inançları, kimlikleri daha da yakınlaştırır" diye konuştu.

Bakan Faruk Çelik'in sözlerine de değinen Gümüş, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) eleştirdi:

"Güya Madımak Otelinin bir köşesi anı evine dönüştürülerek katliam unutturulacak ve AKP Aleviler'den özür dilemiş olacak. AKP'nin Sivaslılar istiyor diyerek ve aynı zamanda Alevilerin yükselen taleplerini sulandırmak amacıyla gündeme getirilen 'Madımak Otelinin bir köşesi anı evi olabilir' fikri asla ve asla kabul edilemez.

"Elinde kaleminden ve sazından başka hiçbir şeyi bulunmayan savunmasız insanların bir otelde sekiz saat boyunca kıstırılıp ardından ateşe verilmesi gerçeğiyle yüzleşmek istemeyen AKP iktidarının taleplerimizin içini boşaltma, anlamsızlaştırma hamlesi boşa çıkarılacaktır."

"Madımak Oteli Müze Olsun" talebini 17 yıldır sürdürdüklerini belirten Gümüş,"Bu talep Türkiye'de yaşayan tüm aklıselim ve sağduyulu insanların talebidir. Madımak Oteli satın alınarak kamulaştırılmalı, otelin müze olması yönünde gerekli çalışmaları hemen yapılmalıdır" dedi. (SP/EÖ)

İstanbul - BİA Haber Merkezi - 24 Kasım 2010, Çarşamba

Madımak Oteli kamulaştırıldı

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan yakılarak öldürüldüğü Madımak Oteli’nin kamulaştırılması ile ilgili tespit davası dünkü duruşmada karara bağlandı

Mahkeme bilirkişinin belirlediği 5 milyon 601 bin lira bedelle otelin mülkiyetinin İl Özel İdare Müdürlüğü’ne devrine karar verdi.

Kamulaştırma bedeli için tarafların anlaşamaması üzerine Sivas 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tespit davasının ikinci duruşması dün yapıldı. Duruşmaya otel sahiplerinden Mehmet Öğütücü ile Avukatları Oktay Özberk ve Nazif Acarlı, İl Özel İdare Müdürlüğü’nü temsilen Avukat Makbule Baş katıldı. Bilirkişi heyeti otel için 5 milyon 601 bin TL kamulaştırma bedeli raporu verdi. Mahkeme Başkanı Hasan Çetinkaya bu bedel üzerinden otelin mülkiyetinin İl Özel İdaresi’ne devrine hükmetti. Önceki duruşmada 5 milyon 162 bin olarak açıklanan bedelin 439 bin lira artırıldığı görüldü.

Otel sahiplerinin avukatlarından Oktay Özberk, karara itiraz edeceklerini açıkladı. Ancak temyiz sürecinin otelin devir işlemlerinde gecikmeye yol açmayacağı öğrenildi.

Mahkemenin belirlediği 5 milyon 601 bin lira kamulaştırma bedelinin dün akşam mesai bitiminden 1 dakika önce, saat 16.59’da otel sahiplerinin hesabına aktarıldığı öğrenildi.

Milliyet - HALİFE YALÇINKAYA - Sivas DHA

‘Kamulaştırma yeterli değil’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’nin kamulaştırılmasının yeterli olmadığını, otelin müze olması için gerekli çalışmaların hemen yapılması gerektiğini bildirdi. Gümüş, yaptığı yazılı açıklamada, Madımak Oteli’ndeki gibi katliamların bir daha yaşanmaması, hafızalardan silinmemesi için 17 yıldır “Madımak Oteli müze olsun” kampanyası sürdürdüklerini anımsattı.

ANKARA - Milliyet - 23 Kasım 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.