Gümüş: Katliamlar Tarihi İle Yüzleşin

Gümüş: Katliamlar Tarihi İle Yüzleşin

Gümüş: Katliamlar Tarihi İle YüzleşinPir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş'ün Seyit Rıza...

A+A-

Gümüş: Katliamlar Tarihi İle YüzleşinGümüş: Katliamlar Tarihi İle Yüzleşin

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş'ün Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 73'ncü yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamayı aktarıyoruz:

Katliamlar Tarihi İle Yüzleşmek

Dersim Katliamının üzerinden 70 yılı aşkın zaman geçti. Hala katliamın izleri toplumsal bir travma olarak yaşanıyor. Sayın Başbakan “Dersim’de katliam yapıldı!” diyerek bu söylemi bir referandum malzemesi yapmaktan öteye gitmedi.

Dersim’de yapılan katliamın boyutları ne yazık ki henüz yeterince gün ışığına çıkmış ve anlaşılmış değildir. Yapılması gereken hiç kuşkusuz bu katliamda sorumluluğu olan kurumların ve devletin gerçeklerle yüzleşmesi, insana ve topluma karşı sorumluluk neyi gerektiriyorsa onu yapmasıdır.

Dersim’de başlayan katliam politikası adeta gelenekselleşmiş ve Maraşlar, Madımaklar bu zihniyetin insanlığa karşı işlediği suçlar olmuştur.

Türkiye’de etnik kimlikleri ve inançları yasaklayan zihniyetin kendi içinde dahi meşruiyeti kalmamıştır. Türkiye’deki etnik ve inançsal sorunların dünya ölçeğinde tartışıldığı bu süreçte Dersim ibret verici bir örnektir.

Türk, İslamcı zihniyet “Tek tipleştirme” politikalarını pervasızca sürdürdü ama amaçladığı sonuca ulaşamadı!

Laik, Demokratik Türkiye özlemi artık sadece sorunlara duyarlılık gösteren aydın ve siyasetçilerin değil, Türkiye’nin özlemi ve istemidir. Bu konuda önemli ve belirleyici bir toplumsal hafıza ve bu hafızanın bir projeye dönüşeceği kurumsal yapılar oluşmuştur.

Sorun bu hafızayı taşıyan aydınların ve siyasetçilerimizin sorumluluk duyması ve ortak mücadele ağının örülmesidir.

Laik, Demokratik Türkiye gerçeğinin bir umut ve özlem olmaktan çıkıp yaşamsal proje olması için demokrasiden sorumluluk duyan her birey ve kuruma görev düşmektedir.

Dersim gerçeği de bu projenin bir sonucu olarak tüm ayrıntı ve sonuçları ile gün yüzüne çıkacak demokrasi ve hukuk bağlamında ne gerekiyorsa yapılacaktır.

Dersim Katliamı ve öncesinde yaşanan Koçgiri Katliamı Türkiye’nin hafızasından gizlenerek, örtbas edilerek çıkarılamaz.

Demokratik devlet, sorun çözücüdür. Çoğulcu bakabilen hükümet ve muhalefet olmanın gereği ise gerçeklerden kaçmak, gerçekleri ıskalamak değil onlarla yüzleşmek ve hukuk bağlamında gereğini yapmaktır.

Türkiye’deki tüm aydın, yazar, sanatçı, siyasetçilere çağrımızdır. Laik Demokratik Türkiye inançların, dillerin ve kültürlerin özgür ve eşit olacağı bir projedir. Bu projeyi oluşturup tarihimizi doğru yazmak ve insanca yaşayabilmek hepimizin sorumluluğudur.

Kendi tarihi gerçekleri ile yüzleşmiş, Laik Demokratik Türkiye özlemiyle Dersim Şehitlerini ve bir hukuk faciası ile idam edilen Seyit Rıza’yı saygı ile anıyoruz.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı"

  
KAYNAK : Alevihaber.com - 19 Kasım 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.