Günay: Hacıbektaş Müzesi belediyeye devredilebilir

Günay: Hacıbektaş Müzesi belediyeye devredilebilir

Günay: Hacıbektaş Müzesi belediyeye devredilebilirAlevi örgütleri, Hacıbektaş Veli Müzesi’nin kendilerine verilmesini istiyor....

A+A-

Günay: Hacıbektaş Müzesi belediyeye devredilebilirGünay: Hacıbektaş Müzesi belediyeye devredilebilir

Alevi örgütleri, Hacıbektaş Veli Müzesi’nin kendilerine verilmesini istiyor. FOTOĞRAF: AHMET KORKMAZER / DHA

ANKARA - Hacıbektaş Veli Müzesi’nin Alevi örgütlerine verilmesi isteğine “Saçmalamasınlar” diye karşı çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzenin Hacıbektaş Belediyesi’ne devredilebileceğini söyledi. Günay ayrıca Anadolu’da barışın simgesi olan Hacıbektaş Veli’yi anma etkinliklerinin 16 Ağustos yerine, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapılmasını önerdi.

1. Alevi Çalıştayı’nda Alevi örgütlerinin müze-dergâhın kendilerine devredilmesini istemesi üzerine Günay, “O zaman Mevlana Müzesi’ni de Mevlevilere terk edelim; Sümela’yı da Hıristiyanlara, Noel Baba’yı da Ortodokslara terk edelim” diyerek karşı çıkmıştı. Hacıbektaş Veli Anma etkinliklerinin geçen pazar günü yapılan açılışında konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Riza Selmanpakoğlu ise, “Alevilerin Serçeşmesi Hacıbektaş ilçesi son derece önemli. Hacıbektaş ilçesindeki Hacıbektaş Veli Müzesi olarak kullanılan merkezin artık esas sahibine yani Hacıbektaş Belediyesi’ne teslim edilmesi gerekir” dedi.

Selmanpakoğlu’nun isteğine sıcak baktığını söyleyen Günay, Radikal’e şunları söyledi: “Biz belediyelerle işbirliği yapıyoruz. Hacıbektaş Külliyesi için orada müzenin gelirinden daha yüksek bir harcama yaptık, yapıyoruz. En son restorasyonuna 1 milyon liraya yakın para harcandı. Belediye aynı kalitede hizmeti verebilirse, öyle bir anlaşma yapabiliriz. Ama herhangi bir derneğe, herhangi bir topluluğa özel olarak veremem. Belediye, Özel İdare ile iyi yönetmek konusunda bir protokol yapar ve iyi yöneteceğini taahhüt ederse devredebilirim. Hacıbektaş’ta bir amfitiyatro var; mezbelelik olmuş. Belediye Başkanı üzerini, çatısını örttüğüm takdirde geri kalanını yapacağını söylemişti. Ben sözümde durdum ama belediye bir çivi bile çakmadı.”

1 Eylül’de anılsın

Bakan Günay’ın bir önerisi de var: “Hacıbektaş Veli Anadolu’da en çok barışla özdeşleşmiş isim. Araştırdım, 16 Ağustos’un özel bir anlamı olmadığını öğrendim. 16 Ağustos yaz ortası, yaz sıcağına denk geliyor. 1 Eylül ise havaların serinlemeye başladığı, bağbozumu tarihine denk geliyor ve ayrıca Dünya Barış Günü. Bu coğrafyada Hacıbektaş ismiyle 1 Eylül Evrensel Barış Günü daha bilinir, daha kitleselleşmiş bir hale bürünür.”

BEHZAT MİSER / Radikal - 24.08.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.