Günay: Madımak devletin görülmedik ihmaliyle yaşandı

Günay: Madımak devletin görülmedik ihmaliyle yaşandı

Günay: Madımak devletin görülmedik ihmaliyle yaşandı       Katilam, 16'ncı yıldönümünde yine...

A+A-

Günay: Madımak devletin görülmedik ihmaliyle yaşandıGünay: Madımak devletin görülmedik ihmaliyle yaşandı     
 
Katilam, 16'ncı yıldönümünde yine acıyla anılıyor. Aydınların yanarak son nefeslerini verdiği otel yerinde duruyor, altındaki kebapçı ise yıllar sonra kapatılabildi. Failler ise hala kayıp. Tek olumlu gelişme Kültür Bakanı'nın geç kalmış sözleri...

Türkiye bundan 16 yıl önce tarihinin en utanç verici günlerinden birini yaşamıştı. 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal’ı anmak için Sıvas’a gelen sanatçı ve aydınlar Madımak Otel’de katledildi. Otel yakıldı, kurbanlar canlarını kurtarmak isterken dışarıda bekleyen topluluk ölümlerini seyrediyordu.

  • KATLİAMIN FOTOĞRAFLARI - GALERİ
  • HÜRRİYET'İN GÖZÜYLE KATLİAM - GALERİ
  • KATLİAMIN 16. YILI - GALERİ

Bunların sonucunda ortaya çıkan katliamın ise faturası acı oldu: 33 aydın ve iki otel görevlisi yakılarak öldürüldü, iki saldırgan içeri girmeye çalışırken askerler tarafından vuruldu.

Tüm Türkiye'yi yasa boğan olayın üzerinden yıllar geçti ancak acısı dinmedi. Çünkü faillerin çoğu yakalanamadı. Otelin altındaki kebapçı ancak kapatılabildi. Katliamın yaşandığı yer bir türlü müze yapılamadı...

16'ncı yılında kara gün yine Türkiye’nin dört bir yanında anılacak.

BAŞBAĞLAR KATLİAMI

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu öncülüğünde yapılacak anmalarda, bu yıl bir ilk yaşanacak ve Sıvas katlimandan üç gün sonra PKK’nın yaptığı öne sürülen Başbağlar katliamında ölenler de anılacak. 5 Temmuz 1993 günü Erzurum’un Başbağlar köyünü basıp, 1.5 saat PKK propagandası yaptıktan sonra silaha davranan kişilerin katlettiği 33 kişinin hatırası, Madımak katliamında ölenlerle birlikte yaşatılacak.

Geçen yıl yaklaşık 50 bin kişiyle Sıvas’ta anmaları gerçekleştiren örgütlerin hedefi 100 bin kişiyle Madımak Oteli’nin önünde olmak.

Sıvas Valisi Ali Kolat makam odasına kurulan sistemle etkinliği takip edecek. Kentte 2 bin polis görev alacak. Gruplar Alibaba Mahallesi’nde cemevi önünde toplandıktan sonra 11.00’de Madımak Oteli önünde bir araya gelecek.

TÜRKİYE CANLARI ANACAK

Katliam İstanbul’da 18.00’de Kadıköy’de yapılacak mitingle protesto edilecek. Sıvas’ta yaşamını yitiren yazar Asım Bezirci’nin Zincirlikuyu’daki kabri başında saat 14.00’de ve Nesimi Çimen’in Karacaahmet’teki kabrindeyse saat 15.00’te anma yapılacak.

Başkent Ankara’da Sıvas katliamı protestolarının merkezi saat 17.00’de Kurtuluş Meydanı olacak. İzmir’de binlerce kişi saat 16.00 dan itibaren Gündoğdu Meydanı’nda toplanacak.

BİNLERCE KİŞİ SALDIRDI

2 Temmuz 1993 günü öğle saatlerinde toplanan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi’ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Hızını alamayan binlerce kişi, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

GÜVENLK GÜÇLERİNİN ANLAŞILAMAZ DAVRANIŞI

Bu zamana kadar güvenlik güçleri tarafından herhangi bir somut engelleme yapılmadı ve grup Madımak Oteli'ne sığınmış olan onlarca kişiyi diri diri yakmak için önce otelin önündeki araçları daha sonra da oteli ateşe verdi. Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.

Otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi.

ANCAK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DURDURDU

Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan ve olayların odak noktası haline gelen Aziz Nesin, merdiven trabzasındaki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan azgın kalabalığa doğru itildiği dönemin özel televizyonları tarafından belgelendi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç edilmek istendi.

Gözü dönen grup, olaylar sırasında Atatürk - Kongre ve Etnografya Müzesi önünde bulunan Atatürk büstünü de tahrip etti. Olaylar ancak akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen "2 günlük sokağa çıkma yasağı" ile durdurulabildi.

SANIKLAR HALA FİRARİ

1993 yılındaki katliamla ilgili Ankara 1 No’lu DGM’de 124 kişi hakkında açılan davada üç kez karar çıktı. 2000’de biten son yargılamada mahkeme, 33 idam kararını tekrar etti. 35 kişiye 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 39 sanıksa beraat etti. Kararı Yargıtay da onayladı. 2002’de idam cezası kaldırılınca cezalar müebbet ağır hapse çevrildi.

Davada idam cezası alan sanıklardan Mehmet Yılmaz ve Etem Ceylan halen firari.

Aradan 16 yıl geçmesine rağmen, aralarında katliamın kilit ismi dönemin RP’li Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak’ın da olduğu 8 firari sanık hâlâ yakalanamadı. Yakalanamayan sanıklardan 7’si için gıyabi duruşmalarda savcı, sanıklar için zamanaşımı istedi.

Sanıkların bir bölümü aranırken çeşitli belediyelerde, sigortalı olarak çalıştıkları, bazılarınınsa Sıvas’ta yaşadıkları ortaya çıkmıştı.

HÜRRİYET - 02 Temmuz 2009 Perşembe

Madımak devletin görülmedik ihmaliyle yaşandı     

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2 Temmuz 1993 tarihindeki Sivas Madımak Oteli katliamıyla ilgili açıklamasında, "Devletin gözü önünde ve görülmedik ihmaliyle yitirdiğimiz yurttaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine sonsuz sabır dileklerimi yineliyorum" dedi.

Günay, şunları söyledi: "Bu yıl, geçmişin ihmalini ve duyarsızlıklarını aşarak, insanların yanarak öldüğü yerde kebapçı işletilmesinin ayıbından gecikmiş de olsa kurtulduk. Yakın gelecekte gereken öteki düzenlemeleri de mutlaka yapacağız. Milletimizin Bingöl’de, Sivas’ta, Başbağlar’da ve benzeri yerlerde yaşadığı acıları bir daha yaşamamasını bütün kalbimle diliyorum."

CHP: Müze olsun

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Sivas’ta Madımak Oteli’ndeki katliamı unutmanın yeni katliamlara yol vermek olacağını ifade ederek Madımak Oteli’nin zaman yitirmeden "Hoşgörü Müzesi"ne dönüştürülmesini istedi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Madımak’ta yakılanlar anısına anıt yapacak. Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile birlikte düzenlenecek yarışma sonucu seçilecek anıt, Kızılırmak Vadisi’ne dikilecek. 

ANKA - HÜRRİYET - 02 Temmuz 2009 Perşembe

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.