GÜNCELLENDİ ... İrene Melikoff Hakka Yürüdü

GÜNCELLENDİ ... İrene Melikoff Hakka Yürüdü

İrene Melikoff Hakka Yürüdü25 Kasım 2008 tarihinden beri Fransa, Strasbourg  hastanesinin yoğun bakım yaşam destek ünitesinde yatmakta...

A+A-

İrene Melikoff Hakka Yürüdüİrene Melikoff Hakka Yürüdü

25 Kasım 2008 tarihinden beri Fransa, Strasbourg  hastanesinin yoğun bakım yaşam destek ünitesinde yatmakta olan, Alevilik-Bektaşilik üzerine araştırmaları ile tanınan ve bu alanda yüksek bir saygınlığa sahip olan değerli araştırmacı-yazar ve Türkoloji uzmanı Prof. Dr. Iréne Melikoff hakka yürüdü.

İrene Melikoff'un cenaze töreninin Strasbourg'da yapılması ve Paris'teki aile mezarlığından uğurlanması planlanıyor.

İrene Melikoff kimdir?

1917 yılında Ekim devrimi başladığı gece, Petrograd'da doğan İrene Melikoff'un babası Bakülü bir Türk, annesi Rustu. Petrolcülük işleriyle uğraşan ailesi Ekim Devrimi olunca Finlandiya'ya kaçar. Oradan Fransa'ya giderek Paris'e yerleşirler.

Melikoff babasının kütüphanesinde 14 yaşındayken Hafız Divanı'nı, Ömer Hayyam'ı ve Sadi Şirazi'yi okur. Sorbon Üniversitesi'nde önce İngiliz edebiyatını bitirir. Daha sonra ise Şark dillerine ve Türkolojiye devam eder. Fars dili ve edebiyatını öğrenir. Safaviler üzerine çalışır. Prof. Adnan Adıvar'ın öğrencisi olur. Ünlü İslam araştırmacısı Louis Massignon onu Sufiliği araştırmaya yöneltir. Fuat Köprülü ve Ömer Lütfi Barkan'la yakın ilişki içinde olur. Türk destanları üzerine çalışan Melikoff mistisizmi öğrenmek isterken Alevilikle karşılaşır. Çalışmalarını Alevilik üzerine yoğunlaştırır.

Türkoloji'ye katkısı 1968 yılında Strasbourg Türk Etüdleri Enstitüsü direktörü olmasıyla hız kazanır. 1970 yılından beri yayınlanan önemli bir Türkoloji dergisi olan Turcica'nın da kurucusu olur. Ünlü matematikçi Salih Zeki'nin oğluyla evlenen Melikof bir süre de Türkiye'de yaşar. Türkçe'de Cem Yayınları'ndan "Uyur İdik Uyardılar" kitabı ile Çağdaş Yayınları'ndan "Efsaneden Gerçekliğe Hacı Bektaş" isimli kitabı yayınlanmıştır.

KAYNAK : Alevihaber.com - 8 Ocak 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.