Güvenlikte tesettür kıstası

Güvenlikte tesettür kıstası

Güvenlikte tesettür kıstasıİstanbul Atatürk Havalimanı’nda sadece x-ray cihazlarından geçişlerde elle üst araması yapılırken,...

A+A-

Güvenlikte tesettür kıstasıGüvenlikte tesettür kıstası

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sadece x-ray cihazlarından geçişlerde elle üst araması yapılırken, türbansız kadınların ceketleri, hatta botları dahi çıkarılarak ayrıntılı arama yapılıyor

Elektronik kapıdan geçerken mont, palto ve pardösülerin çıkarılması gerekirken, türbanlı kadınlar çıkarmadan geçiyor. Cihaz uyarı verdiğinde de sadece elle kontrol yapılıyor. Türbansız kadınlara ayakkabıları bile çıkartılıyor.

Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük sınır kapısı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda türban skandalı yaşanıyor. Havalimanında türbanlı kadınlara sadece x-ray cihazlarından geçişlerinde elle üst araması yapılırken, türbansız kadınların ceketleri, hatta botları dahi çıkartılarak detaylı arama yapılıyor.

Gazetemize ulaşan, “Atatürk Havalimanı’nda türbanlı yolculara özel muamele yapılıyor” iddiaları üzerine dün havalimanındaki girişleri tek tek kontrol ettik. Dış hatlar gidiş katında bulunan C ve D kapılarından yaklaşık yarım saat içinde 50’ye yakın kadın yolcu x-ray cihazından geçiş yaptı.

Sinyale rağmen geçtiler

Güvenlikte tesettür kıstasıDış hatlar terminali olmasından dolayı geçiş yapan kadınların çoğunluğunu umreye giden veya yabancı turist kadınlar oluşturdu. 30 dakikalık zaman içinde beyaz türbanlarıyla x-ray cihazlarından geçen 20 kişilik kafileden sinyal veren kadınlar, ikinci kez x-ray cihazından geçirildi. İkinci geçişlerinde de cihazın sinyal verdiği kadınlar, güvenlik görevlileri tarafından el dedektörüyle üst araması yapıldıktan sonra giriş yapabildi. Dış hatlar gidiş katında 30 dakika içinde normal kıyafetleriyle geçen 30 kadının bir çoğunu ise yabancı turist yolcular oluşturdu. Daha dedektöre girmeden, yabancı yolcular üzerlerinde kemer, saat, mont gibi çıkartılabilecek ne varsa çıkartıp x-ray cihazına koyduktan sonra geçiş yaptı.

İç hatlarda durum

İç Hatlar Terminali’nde ise bir saate yakın süre içerisinde terminale yaklaşık 80 kadın geldi. Terminalin girişinde bulunan arama noktasında normal kıyafetli yaklaşık 50 kadın, mont, ceket, saat gibi takıları çıkartarak arama noktasından geçiş yaptı. Sinyal veren kadınlar, üzerleri el dedektörüyle arandıktan sonra içeri alındı.

İçlerinden bazıları, bilet işlemlerini yaptırdıktan sonra arındırılmış salona geçiş yapmak isterken çizmeleri çıkarttırılarak arandıktan sonra salona alındı. Ancak 15’e yakın türbanlı kadın, x-ray cihazına girmeden önce üzerlerinde bulunan hiçbir şeyi çıkartmadan cihazlardan geçti.

Sinyal veren kadınlar kadın güvenlik görevlileri tarafından el dedektörüyle ya da elle arama yapılarak içeri alındı; pardösü, türban ya da takı çıkartmaları istenmedi.

Dinçer Şeref
MİLLİYET - 30 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.