Ha Diyanet, ha Erdoğan

Ha Diyanet, ha Erdoğan

Ha Diyanet, ha Erdoğan     Diyanet İşleri Başkanlığı'nın feminizmin ahlaka aykırı olduğuna dair açıklamaları sadece...

A+A-

Ha Diyanet, ha Erdoğan Ha Diyanet, ha Erdoğan   
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın feminizmin ahlaka aykırı olduğuna dair açıklamaları sadece feministleri kızdırdı. SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, "Örgütlü olarak tepki vermeye hazırlanıyoruz" derken, araştırmacı yazar Nuray Pekdemir, "Açıklama dinin bireysellikten çıkarak, örgütlü hale gelmesinin sonucudur" dedi. Feministler Diyanet'e dava açmaya hazırlanırken, bir çok aydın açıklamayı kınadı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinin 'kadın hakları' bölümünde 8 Mart'ta yapılan feministleri ahlaksızlıkla suçlayan açıklama, demokratik kitle örgütleri, kadın dayanışma hareketleri ve aydınlardan tepki çekti. Açıklamada, 'sosyolojik' tespitlerde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı, "Femizm, Ahlaki ve sosyal bakımdan çok olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bir kere, Feminizm hareketine kapılan kadın, genel olarak kayıtsız şartsız özgürlük düşüncesiyle aile için vazgeçilmez olan birçok kural ve değerleri hiçe sayarak; sosyal hayatın hiçbir alanında geçerli olmayan 'kendi hayatımı canımın istediği gibi yaşamak hakkım' anlayışını, bütün değerlerin üstünde bir değer kabul ediyor" demişti.

BAŞBAKAN EV KADINI TARİFİNE SIKIŞTIRDI

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Filiz Koçali, hiçbir hak ve özgürlük arayışının 'ahlaksızlık olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi ve ekledi: "Evet, feminizm, kadınların kurtuluş ideolojisi ve özgürlük mücadelesidir. Bu nedenle de hayatımızı istediğimiz gibi yaşamak da hakkımızdır. Biz türban meselesinde de AKP'nin ve Diyanet'in ikiyüzlülüğünü söylemiştik. İşte şimdi bu ayyuka çıktı. Bizim mücadelemizin yolunda böyle çakıl taşları olmuştur, olacak da. Devlet yıllardır kadın makamları oluşturarak bizim söylemlerimizin içini boşaltmaya çalıştı, zamanın Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek 'feminizm fahişeliktir' demişti, Kadından sorumlu devlet makamları kadına Türk- İslam sentezine dayanarak misyonlar biçmeye çalıştı ve en son Başbakan kadınlara '3 çocuk yapın' emri vererek, bizi sadece evinin kadını tarifine sıkıştırmaya çalıştı. Ama biz yılmadık, yılmayacağız. En kısa zamanda bu açıklamalara örgütlü olarak tepki vereceğiz."

DİYANET 'ÇALIŞAN KADIN ALDATIR' DEMİŞTİ

İslamiyet konusunda çok sayıda kitap yazan araştırmacı yazar Nuray Pekdemir ise, açıklamayı kınadığını söyledi. Diyanet'in daha önce de 'çalışan kadın aldatır' açıklaması yaptığını hatırlatan Pekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önce türbanla kadının başını kapattılar. Sonra Başbakan '3 çocuk doğurun ve evinize kapanın' dedi. Şimdi de feminizme ahlaksızlık denerek kadının insanlığı erkeğin vicdanına terkedilyor. Bu zihniyet ve yapılan açıklamalar, dinin bireysellikten çıkarak örgütlü hale gelmesinin sonucunun görünür hale gelmesidir. Din, örgütlü halden sıyrılarak, bireysel hale getirilmeli."
 
ONURKAN AVCI / BirGün - 14 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.