Hacı Bektaş etkinliklerine büyük ilgi

Hacı Bektaş etkinliklerine büyük ilgi

Hacı Bektaş etkinliklerine büyük ilgi Tüm Türkiye ve yurtdışından Alevilerin ilgisinin en yoğun olduğu yer neresi diye sorulsa herhalde...

A+A-

Hacı Bektaş etkinliklerine büyük ilgi Hacı Bektaş etkinliklerine büyük ilgi

Tüm Türkiye ve yurtdışından Alevilerin ilgisinin en yoğun olduğu yer neresi diye sorulsa herhalde ilk sıralardan birini Hacı Bektaş Veli alır.

Tüm Türkiye ve yurtdışından Alevilerin ilgisinin en yoğun olduğu yer neresi diye sorulsa herhalde ilk sıralardan birini Hacı Bektaş Veli alır. Gerçekten de bu ilginin yoğunluğu her yıl yapılan anma etkinlikleri ile kendini gösteriyor. Bu yıl da ilginin yoğun olduğu gözlenen etkinliklerin diğerlerinden ayrılan bir özelliği göze çarpıyor.

Hacı Bektaş Veli etkinliklerinin son yıllarda gerici bir temelde ele alındığını iddia eden birçok Alevi örgütü bu yıl örgütlü bir biçimde alternatif etkinlik organize ediyor. Forumlardan, panellere, konserlerden yürüyüşlere kadar bir çok işe imza atan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) “Burası bizim Kabemizdir, kimse elimizden alamaz” diyerek tepkilerini koyacaklarını söyledi.

Dün resmi açılışa alternatif olarak yürüyüşle çalışmalarını başlattıklarını söyleyen ABF başkanı Ali Balkız yaptığı açıklamada; “Alevilerin kendi evleri olan bu dergaha girerken para ödememeleri gerekir” diyerek belediyeye de tepkilerini dile getirdi.

KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

Birçok ilden gelen Pir Sultan Dernekleri üyeleri, Alevi Kültür Merkezi yöneticileri, Hacı Bektaş Veli derneklerinden üyelerin yüzlercesi halı saha tesislerinde buluşarak türbeye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Alevi inancımız elimizden alınamaz, Madımak müze olacak, gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” gibi sloganlar atan kitleye yönelik açıklamayı türbe önünde Ali Balkız yaptı.

Açıklamanın ardından kurum temsilcilerinden oluşan grup biletsiz olarak türbeye girdi. Giriş sırasında kısa süreli bir arbedenin yaşanmasına rağmen ABF üyeleri etkinliklerini planladıkları gibi gerçekleştirdiler.

ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK

ABF öncülüğünde yapılan etkinlikler bugün (pazar) de devam edecek. Konserler ve forumlarla sürecek etkinliklerden en dikkat çekeni ise Aleviler ve Siyaset başlığı altında yapılacak olan. Zira alevi örgütleri içinde tartışmaya neden olan parti kurma tartışmaları da sürüyor. Resmi tören ise bugün başlayıp üç sürecek.

HACIBEKTAŞ /EVRENSEL - Yakup Aslandoğan - 16 Ağustos 2009

ANMADA AKP KARŞITI SLOGANLAR ATILDI
   
“HACI Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri" Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurtdışından çok sayıda yurttaşın katılımıyla başladı.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün de bulunduğu çok sayıda yurttaş "Madımak müze olsun", "Diyanet istemiyoruz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" şeklinde sloganlar atarak Hacı Bektaş Veli Dergâhı'nı ziyarette bulunmak amacıyla yürüyüşe geçti. Dergâh önünde basın açıklaması yapan Ali Balkız, dergâhın federasyona bağlanması isteğini yineledi. Balkız'ın konuşması sık sık "AKP halka hesap verecek" sloganıyla kesildi.

BİRGÜN -  16 Ağustos 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.