Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy ilk kez Avusturya'daydı!

Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy ilk kez Avusturya'daydı!

Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy ilk kez Avusturya'daydı!AABF, 13-14 Şubat 2010 günleri Viyana ve St. Pölten’de birer Birlik Cemi...

A+A-

Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy ilk kez Avusturya'daydı!Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy ilk kez Avusturya'daydı!

AABF, 13-14 Şubat 2010 günleri Viyana ve St. Pölten’de birer Birlik Cemi düzenledi. Cemler, Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy’un huzurunda, Dertli Divani’nin yönetiminde ve Celal Abbas ile Murtaza Salper’in zakirlikleri eşliğinde gerçekleştirildi. Viyana’da Mozaik Salonu’nda yapılan ve yaklaşık 700 kişinin katılımı sağladı.

VİYANA- Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), 13 Şubat ve 14 Şubat 2010 günleri Viyana ve St. Pölten’de birer Birlik Cemi düzenledi. Cemler, Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy’un huzurunda, Dertli Divani’nin yönetiminde ve Celal Abbas ile Murtaza Salper’in zakirlikleri eşliğinde gerçekleştirildi. Viyana’da Mozaik Salonu’nda yapılan ve yaklaşık 700 kişinin katılımı ile gerçekleşen cemden önce AABF Genel Başkanı Mehmet Ali Çankaya ve Merkez İnanç Kurumu Başkanı Kazım Akbaba da, birer konuşma yaptılar. Birlik cemine, Viyana AKB Yönetim Kurulu’ndan sadece bir kişi katıldı.

Cem bağlanmadan önce, ev sahibi ve organizatör kurum olan AABF’nin Genel Başkanı M. Ali Çankaya yaptığı kısa açıklamada, ‘‘AABF olarak, Avusturya’da bir ilki gerçekleştirdik. Pirimiz Veliyettin Ulusoy’un, Hünkarımız’ı temsilen aramızda olması, burada bulunan herkesi sevindirmiş oldu. AABF olarak, Aleviliğin Avusturya’da tanınması için hazırladığımız başvuru dilekçe ve tüzüğümüzü içeri vemeden önce, Sayın Pirimiz’in görüşlerine sunduk. Aldığımız cevap aynen şöyle oldu: ‘Başvurunuzu doğru buluyor, taslağınızın altına imzamı atıyorum.’ Pirimiz, kendisine Aleviyim diyen ya da demeyen herkesin imza atması gerektiğini de bizlere iletmişti’’, dedi. AABF Merkez İnanç Kurumu Başkanı Kazım Akbaba, zaman darlığı nedeniyle uzun konuşmayacağını, ceme katılanlara teşekkür etti ve herkes için hayırlara vesile olmasını diledi.

Veliyettin Ulusoy : Avusturya’da, aranızda bulunmak büyük mutluluk

Ardından Dertli Divani, Celal Abbas ve Murtaza Salper’in eşliğinde, Alevi deyişleri okudu. Daha sonra, Pir Veliyettin Ulusoy, Pir Makamı’ndaki yerini alması için davet edildi. Ulusoy, özetle şu konuşmayı yaptı: ‘‘Alevi toplumu, tarihler boyu süren baskılar, zulümler yaşaya yaşaya günümüze kadar gelmiştir. Osmanlılar’dan Yavuz Sultan Selim’e, ardından Cumhurriyet tarihi boyunca aynı sıkıntıları ve baskıları görmektedir.’’  Pir Veliyettin Ulusoy Hacı Bektaş Veli Makamı’ndaki göreviyle ilgili de açıklamalarda bulundu: ‘‘Daha önce Sayın Başkanıma verdiğim sözü yerine getirememiştim. Bugün Avusturya’da olmamla, bu vesile ile bu sözü yerine getirdim. Aranızda olmamın mutluluğunu birlikte paylaşmaktayım.’’

Alevilik’in temel ve kilit kavramları olan aşık, pir, mürşid, musahip gibi kavramların anlamları üzerinde duran Ulusoy, güncel konulara değinirken, Hükümetİn düzenlediği ‘Alevi çalıştayları’nın gösteriden başka hiçbir şeye yaramadığını dile getirdi ve şu noktaların altını çizdi: ‘‘Çalıştaylar, asimilasyona yönelik maddelerle dolu. Aleviliği Alevilerden başka hiçkimse ne anlatabilir, ne de yaşatabilir. Dayatılan bir asimilasyon politikasıdır. Asıl muhataplar, bu çalıştayların dışında kalmıştır. Aleviler ne istiyor:

Cemevlerinin yasal statüye alınması, Madımakın müze yapılması, eşit yurtaşlık, Diyanet’in kaldırılması, zorunlu din derslerin kaldırılması... Peki bunlardan hangisi üzerinde yoğunlaşabildiler. Çalıştay süreci boyunca, kendisine Alevi önderi diyenlerin bunları öne sürmesi gerekirken, Diyanet’in bütçesinden dedelere maaş konusu üzerinde yoğunlaşmışlardır. Hayır efendim, Aleviler ve Alevi dedeleri, ibadet yerlerinin resmiyetini almadan nasıl kendi benliğini düşünebilir. İbadetin tanınmıyor ama, ibadet adı altında dedelere nasıl maaş bağlanabilir! Aleviler ilk önce yukarıda sıraladığımız maddeler üzerinde yoğunluk kazanmalıydı.’’

 Hacı Bektaş Postnişi Veliyettin Ulusoy ilk kez Avusturya'daydı!

Veliyettin Ulusoy : AABF Başvuru Tüzüğü’nü inceledim ve imzaladım

Hacı Bektaş Veli Postnişi Veliyettin Ulusoy, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: ‘‘Bilindiği üzere Avusturya federasyonumuzun, Aleviliğin tanınması için Avusturya makamlarına bir taslakla müracaatları olmuştur. Bu taslak içeri verilmeden önce bana da gönderildi. Görüşlerim ve bu taslakla ilgili düşüncemin ne olduğu sorulmuştu. Hazırlanan rapor bana Almanca olarak gönderilmişti. Bildiginiz gibi yurt dısında 1964-1974 yılları arasında Almanya’da mühendislik bölümünü bitirdim. Almancamın da iyi olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yanı anlayacağınız, bu taslağı inceledim ve her Alevi’nin altına imzasını atması gereken o taslağın altına ben de imzamı atarak, kendilerine hayırlı ve uğurlu olsun dileklerimle gönderdim. Bu taslakta Alevilik doğru bir biçimde ele almış. Avusturya’da yaşayan örgütlü Aleviler, bu taslak etrafında birleşmelidir. Öyle söylendiği gibi, Alevilik başka yörüngelere de sürülmemiştir. Böyle bir taslağın yanında ikinci bir başvurunun yapılmasını onaylamıyorum ve doğru yapmadıklarını huzurunuzda söylemek isterim.’’

Dertli Divani, cemlerin içeriği ve türleri hakında kısa bilgiler sundu. Cemleri, üç ana başlık altında topladı: Abdal Musa Cemi (aynı zamanda birlik cemi de denir), ikrar verme cemleri ve görgü cemleri. ‘‘Bugünkü cemimiz, Abdal Musa Cemi. Yediden yetmişe, nasıl inanıyorsa herkesin katılacağı bir cem’’ dedi ve ardından 12 hizmet görevlisinin tek tek isimleri söylenerek ceme başlandı.

Ulusoy’a ilgi büyüktü

Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişi Veliyettin Ulusoy’un bu cemde olması Avusturya’da bir ilk olmuştur. Ulusoy, Viyana’ya geldigi gün AABF Yöneticileri ve kalabalık halk topluluğu tarafından karşılandı. Kaldığı iki günlük süre içerisinde medyanın da ilgi odağı haline geldi. Bilgisi, becerisi, bilim adamı, inanç önderi vasıflarıyla birçok konuyla ilgili aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Ne de olsa o sadece bir kesimin Piri değildi. Örgütlü Alevilerin Serçeşmesi Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın Piri idi. Veliyettin Ulusoy, 14 Şubat akşamı, yine kalabalık bir topluluk eşliğinde Türkiye’ye uğurlandı.

Aydın ŞAFAK / Viyana
www.aleviten.or.at - 16 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.